Teroare la Trinca

„Era de ajuns ca cineva să-i spună o vorbă neplăcută la lucru, venea acasă şi îşi descărca tot năduful pe noi, lovea ca în câini”

DSC_1654f.nadea roscovanu

O mamă a 11 copii ameninţă că îşi dă foc în faţa Parlamentului după ce a fost anunţată de executorul judecătoresc că trebuie să achite 30 de mii de lei drept cheltuieli de judecată. Femeia este invalidă de gradul doi şi dispune de o pensie de circa 800 de lei. În 2005, a divorţat de soţul său. A rămas cu patru copii minori la întreţinere. Fostul bărbat nu a plătit pensie alimentară copiilor. În schimb, a declanşat un proces anevoios împotriva fostei sale soţii de partajare a bunurilor, care a durat circa zece ani.

O întâlnim pe Lidia Dornean în centrul Chişinăului, a fost la Parlament şi aşteaptă acum să fie primită de vicepremierul Gheorghe Brega. Ne întâmpină mâhnită, cu o oarecare încordare în priviri. Ne povesteşte că au primit casa la începutul anilor 90, după ce au protestat cu nouă copii în faţa Guvernului. Locuiau într-o casă cu două camere. Protestau într-un cort, iar dacă se apropia vreun poliţist, fostul său soţul îi strecura printre dinţi, „răspunzi pentru toate” şi se făcea nevăzut printre boschete. S-au făcut auziţi şi, din banii fostei gospodării a colhozului din Trinca, le-a fost ridicată o locuinţă spaţioasă, în preajma celei în care locuiau.

A decis să divorţeze în 2005, după ce nu a mai suportat să vadă cum bătea şi umilea bărbatul său copiii. Silvia, fiica ei de 34 de ani, ne spune: „Era de ajuns ca cineva să-i spună o vorbă neplăcută la lucru, venea acasă şi îşi descărca tot năduful pe noi, lovea ca în câini. Dacă venea cu un oaspete, trebuia să ne facem nevăzuţi, să nu se audă nici musca. Ne aşezam să mâncăm după ce oaspetele pleca uneori şi la miezul nopţii. Într-o zi, nu am greşit cu nimic, l-am văzut apropiindu-se de mine, a vrut să spună „bravo” că am fost cuminte. Dar eram atât de îngrozită încât am început a tremura şi a-l ruga să nu mă bată. Şi acum mi-e frică de el când mă întâlnesc pe drum”, ne-a spus cu glas tremurător femeia. Îşi aminteşte cu groază şi de copilul surorii sale, născut în afara căsătoriei, primul nepoţel, bătut ori de câte ori îi ieşea în cale.

Lupta în instanţe

În curtea gospodăriei familiei Dornean sunt trei case. Una ramasă de la părinţii soţului, una pe care au construit-o împreună şi una ridicată din banii colhozului, unde locuieşte femeia şi o parte din cei 11 copii. Celelalte două sunt încuiate, la fel şi fântâna ca familia să nu aibă de unde lua apă. Bărbatul locuieşte în alt capăt al satului şi vine doar în vizită. Deşi soţia a cerut în instanţă ca locuinţa construită din banii statului să fie împărţită în 13 părţi, magistraţii au decis să fie partajată doar între soţi. Ca să ajungă în jumătatea sa de casă, bărbatul trebuia să treacă prin partea de casă a soţiei. După un nou scandal, aceasta nu i-a permis să intre.

A urmat un nou proces anevoios, femeia a pierdut litigiul şi urmează să achite cele 30 de mii de lei, cheltuieli de judecată, inclusiv să-i permită bărbatului, care stă acum cu o altă femeie, să locuiască în aceeaşi casă. Între timp, au fost alte procese în care au fost atraşi Lidia Dornean şi copiii. De exemplu, în 2013, când nu era încă finalizată partajarea, bărbatul a acţionat-o pe femeie în judecată, pentru că i-ar fi vândut fânul care ar fi costat 7500 de lei. În realitate, femeia spune că fânul le-a aparţinut şi l-a schimbat pe lemne. Procesul a durat aproape doi ani şi a fost câştigat de fosta soţie.

Poliţia, pe urma nepoţilor

Acum doi ani a fost acţionată în judecată şi fiica lor, Silvia. Era iarna când ea şi copiii săi se aflau în vizită la mama ei. Copiii s-au urcat pe acoperişul uneia dintre case unde şi-au croit o pârtie. Au fost zăriţi de bunic ce intra în acel moment pe poartă. Le-a cerut să coboare încet, după care a chemat poliţia. I-a arătat urmele copiilor şi a insistat să ia act de acest caz. La scurt timp după ce zăpada s-a topit, a chemat din nou inspectorul. I-a arătat vreo zece foi de ardezie crăpate. În consecinţă, a cerut de la fiică-sa 1700 de lei drept despăgubire. „Am 34 de ani, răstimp în care acoperişul n-a fost schimbat. De circa doi ani umblăm prin instanţe. Suntem la Curtea de Apel Bălţi. Încerc să-mi fac dreptate, altfel risc să plătesc încă 5000 de lei, cheltuieli de judecată”, ne-a spus Silvia.

Unul dintre copii s-a ales şi cu „un dar” de la „bunic”: fractura mânuţei drepte. Potrivit Silviei, băieţelul a fost aruncat din scrânciobul din ograda bunicii: „Cei mari au reuşit să fugă atunci când l-au văzut intrând pe poartă, el însă a rămas în scrânciob, a fost aruncat peste rezemătoare”. Pentru această ispravă, bărbatul a fost condamnat la doi ani condiţionat.

Acces „limitat” la justiţie

Reprezentanţii primăriei din localitate ne-au informat că şi ei au pierdut un proces în care i-a atras acesta. „Am fost sesizaţi de Comisariatul de poliţie Edineţ că această persoană a depus câteva sute de petiţii. Se plângea pe copii, soţie, consăteni, chema poliţia la faţa locului, că i-a căzut căldarea în fântână, că cineva i-a rupt o creangă ori că l-ar fi înjurat. Consiliul local a emis o decizie că, ţinând cont de mulţimea de plângeri nemotivate, să nu mai fie luat în consideraţie. A acţionat primăria în judecată pentru faptul că decizia respectivă îi limitează accesul la justiţie. A câştigat procesul şi primăria i-a plătit 5000 de lei”, ne spune unul dintre reprezentanţii Primăriei, solicitând să nu-i dăm numele.

Alexandru Albu, poliţistul de sector, ne-a confirmat că a înregistrat nenumărate petiţii din partea acestei persoane. „Acum nu mai primim petiţii de la el. Nemulţumit de modul în care au fost examinate unele dintre ele, la sfârşitul fiecărei plângeri, specifică de fiecare dată „să nu fie examinată de Sectorul nr. 5 de poliţie”, ne-a declarat poliţistul.

„Sunt cazuri în care copilul trebuie bătut…”

Solicitat de JURNAL de Chişinău, fostul soţ al Lidiei Dornean o acuză pe femeie că l-ar fi despărţit de copii, iar acum şi de nepoţi. „N-am putut să-i las jumătate de casă, pentru că am muncit şi eu acolo. Nu am plătit pensie alimentară pentru că am fost decăzut din drepturile de părinte la cererea femeii. I-a pus pe copii împotriva mea, aveam doi nepoţei care mă vizitau şi acum nici ei nu vin. N-am altă ieşire decât căile legale de a intra în ograda în care am muncit”, ne-a spus bărbatul. Întrebat dacă îl evită copiii din cauza că au fost bătuţi în copilărie, bărbatul a menţionat: „Sunt cazuri în care poate şi trebuie bătut copilul. Chiar să-i dai drumul din capul lui, tot nu!…”

Avocatul Lidiei Dornean, Nicolae Baban, ne-a informat că a depus o cerere de revizuire la Curtea Supremă de Justiţie în care solicită întoarcerea cauzei civile referitor la partajarea averii pentru rejudecare la Curtea de Apel Bălţi. El însă este sceptic în ce priveşte şansele clientei sale. „Practic toate căile legale au fost epuizate. Este cel mai lung proces de partajare a averii din experienţa mea. Din păcate, instanţa nu a luat în consideraţie faptul că soţii sunt în relaţii ostile. De regulă, când este un bun unic, unul dintre soţi poate da o parte din bani celuilalt, ori bunul este scos în vânzare şi soţii împart banii. Acest caz a fost examinat superficial. Când doi oameni nu pot locui sub acelaşi acoperiş, nu poate fi partajată locuinţa în jumătate”, a declarat avocatul.

Primarul localităţii, Anatolie Gudumac, ne-a informat că femeia a completat o anchetă socială prin care va beneficia de un mic ajutor finaciar. Femeia mai speră ca va fi ajutată de autorităţi să poată achita cele 30 de mii de lei.

Svetlana Corobceanu