Situaţia din RM, discutată la Bucureşti: „Dacă ne gândim cine stă în spatele Guvernului nelegitim, e greu să ne imaginăm că vor fi făcute reforme”

Situaţia din RM, discutată la Bucureşti: „Dacă ne gândim cine stă în spatele Guvernului nelegitim, e greu să ne imaginăm că vor fi făcute reforme”

Despre situaţia din Republica Moldova se discută în aceste clipe la Bucureşti, în cadrul unei conferinţe a experţilor şi reprezentanţilor socităţii civile de la Chişinău şi de la Bucureşti. La discuţii participă şi fostul premier Ion Sturza, reprezentantul Platformei Demnitate şi Adevăr, analistul Igor Boţan, precum şi fostul ministru al Educaţiei, Maia Sandu.

„Există o răspundere morală a guvernării de la Bucureşti să facă ceva şi, dacă se poate, să facă bine”, afirmă politologul Sorin Ioniţă, citat de jurnal.md

Şi expertul de la Black Sea Trust, Sergiu Panainte, a menţionat că România trebuie să se implice pentru a schimba lucrurile în RM.

„Văd aici şi responsabilitatea României, atât a guvernării, cât şi a societăţii civile, de a se implica şi a încerca să îndrepte lucrurile. M-a uimit poziţia României după învestirea Guvernului Filip, care a fost instalat nelegitim. Dacă ne gândim cine e în spatele Guvernului de la Chişinău, e foarte greu să ne imaginăm că se vor implementa reforme. Măsurile Guvernului de la Chişinău sunt aşteptate şi vom urmări cu atenţie ce se va face”, a declarat Panainte.

Cât despre măsurile pe care trebuie să le întreprindă România, expertul a menţionat că primul pas a fost făcut, şi anume – condiţionarea împrumutului de 150 de milioane de dolari. „E clar că România nu poate refuza să ajute Republica Moldova, care nu are altă cale de primire a finanţării. Nu ştim când va veni FMI la Chişinău, atâta timp cât rămâne Drăguţanu la Banca Naţională”, a adăugat Sergiu Panainte.

La rândul său, Nadejda Hriptievschi, directoare de programe în cadrul Centrului de Resurse Juridice din RM, a menţionat că lucrurile în RM au luat o turnură periculoasă în special după 2013.

„În RM există o rezistenţă puternică la însăşi termenul de „corupţie mare”. Am avut şi avem instituţii care investighează cazuri de corupţie, avem sute de dosare trimise în instanţă, dar niciunul de corupţie mare”, a menţionat Nadejda Hriptievschi.
Foto: privesc.eu