Artistul care pictează pisici și vagabonzi – Tribut pentru Charlie Hebdo

Artistul care pictează pisici și vagabonzi – Tribut pentru Charlie Hebdo
Are numele de cod C-215. În lumea artelor din Paris este cunoscut drept Christian Guemy, artistul stradal care pictează pisici si vagabonzi. Daca sunteți pasionați de arta stradală sigur i-ați văzut picturile lui Guemy de-a lungul cheiurilor Senei, la tarabele bookinistilor.
Daca veți merge din nou la Paris îi veți mai întâlni semnatura lui Guemy în locuri care stârnesc francezilor amintiri dureroase – locul atentatelor de la Charlie Hebdo.
Aici, C215 s-a gandit să-și aducă tributul sau. Graffiti-uri impresionante pe pereții clădirilor din zona atentatelor.
Christian Guemy: “Să nu uităm ce s-a întâmplat la Charlie Hebdo este cel mai bun lucru pe care îl putem face, acum la un an de la atentate, când sunt tot mai multe atentate care se întâmplă.”
La câțiva pași mai încolo o altă operă a lui Guemy. Un tribut plătit și polițistului Ahmed Merabet’s făcut la solicitarea familiei si colegilor acestuia. E locul în care tânărul polițist a încercat să-i oprească pe frații Kouachi, dar a sfârșit prin a fi executat de aceștia. Pentru această pictură Christian Guemy și-a pregătit șabloanele la atelierul său din afara Parisului . Nu a avut curajul să-și verniseze vreodată o expoziție adevărată.
Christian Guemy: “Nu am avut poate nici curajul și nici aroganța să invit presă la un vernisaj și să-i intreb – Credeți că tablourile mele sunt interesante ? La mine e mai mult vorba de spontaneitate pentru că este mult mai ușor să cobor în stradă și sa fac ceea ce fac.”
Ceea ce se întâmplă acum cu lucrarile lui Guemy, cel denumit C215 întrece orice închipuire. Tablourile lui au ajuns să se vândâ și cu câteva mii de euro. Sursele de inspirație sunt tot atâtea câte culori are pe paleta sa.
Christian Guemy: “Am pictat din Star Wars. Am pictat pisici. Mi-am desenat fiica. Cred că cel mai trist lucru pentru un artist e să pictezi aceleași lucruri. Încerc să pictez lucruri atât de diferite și atât de vii pentru că fac parte din viața. Lucrez cu aspirații, sentimente, afecțiune și încerc să rămân spontan. Toate astea împreună îmi spun dacă am reușit sau nu.”

Vezi VIDEO pe libertatea.ro