Ei sunt basarabenii care ne-au dus faima în lume! FOTO

În 2015 JURNAL de Chişinău vi i-a prezentat cu mândrie pe mai mulţi dintre conaţionalii noştri, actualmente stabiliţi peste hotare, care culeg lauri în domeniile lor de activitate. V-am pregătit un top al celor care ne-au făcut să exclamăm cu mândrie: „Ei sunt basarabeni de-ai noştri!”.

Transplantologul Vlad Braşoveanu a făcut istorie în medicina românească. Azi, domnia sa e cunoscut nu doar în România, acolo unde locuieşte şi activează, ci în întreaga lume.
E conferenţiar universitar, medic primar chirurg, şeful Secţiei de Transplant Hepatic „Dan Setlacec” a Institutului Clinic Fundeni Bucureşti, dar s-a născut în 1968 în sat. Bălăneşti, r. Nisporeni, localitatea cu cel mai înalt punct din R.Moldova.
A făcut cursuri de perfecţionare medicală în cele mai importante instituţii de specialitate din lume, iar primul transplant de sine stătător l-a efectuat prin 2006-2007.
De altfel, programul de transplant din R. Moldova este înfiinţat de dr. Vlad Braşoveanu cu ajutorul maestrului său, prof. Irinel Popescu.

Vlad BrasoveanuAnişoara şi Vasile Falcă sunt un cuplu de medici originari din Basarabia, stabiliţi actualmente în România. Împreună, cei doi gestionează afacerea lor de succes – propriul cabinet medical.
Până în 1992, când s-au mutat în România, Vasile Falcă a lucrat la Spitalul de Urgenţă din Chişinău, secţia Chirurgie Plastică, iar soţia sa – la Institutul Oncologic. Au mers în România la studii de secundariat şi spun spun că s-au integrat de minune dincolo de Prut, chiar dacă la început erau nevoiţi să lucreze în câte două, ba chiar şi în trei locuri concomitent. Şi cum adesea se întâmpla să le bată la uşă cineva dintre prieteni sau vecini, căci întotdeauna se găseşte cineva care are nevoie de o consultaţie sau o schimbare de pansament, soţii Falcă au decis să se lanseze în afaceri – şi-au deschis propriul cabinet pentru a oferi servicii medicale de calitate în condiţii civilizate. Aşa a apărut „Kalina Medical”, clinică specializată în tratamente de chirurgie estetică, dar şi metode de întinerire, tehnici de înfrumuseţare etc. Clienţii vin din diferite oraşe din România, chiar şi din alte ţări.

aOlga Căpăţînă e femeia-soldat care a luptat în Afganistan şi Transnistria, iar în prezent este jurnalist de investigaţie în Franţa. A văzut moartea cu ochii, iar viaţa ei, după cum ne-a spus chiar domnia sa, „e o poveste”.
Visul ei era să se facă jurnalistă. Dar după cinci ani la ziaristică, trecută printr-un divorţ şi cu doi copii acasă, cărora trebuia să le ofere o copilărie fără griji, a decis să se facă militar.
Timp de un an şi jumătate a luptat în Afganistan, apoi a fost trimisă să lupte în războiul din stânga Nistrului.
Scrie versuri, romane, cărţi pentru copii. E autoarea lucrărilor „Memoriile celor căzuţi în Afganistan” şi „Memoriile celor căzuţi în Transnistria”, iar cartea „Afganistan, raza mea sălbatică de soare”, a fost tipărită în trei limbi: română, franceză şi rusă.

Olga CapatinaEcaterina Harling, o basarabeancă de 28 de ani stabilită în Regatul Unit al Marii Britanii, a fost invitata Reginei Elisabeta a II-a la Palatul Buckingham. S-a întâmplat pe 14 iulie, cu ocazia înmânării prestigiosului premiu „Queens Award for Enterprise”, iar printre companiile premiante s-a numărat şi cea la care lucrează doamna Harling.
S-a născut la Chişinău, în familia Sanalatii, dar de 11 ani locuieşte în Marea Britanie, ţară în care are o carieră de succes. A absolvit cu menţiune Facultatea de Limbi Străine şi Relaţii Internaţionale a Universităţii Nottingham. A lucrat la ONU şi a făcut schimb de experienţă la universităţi din Franţa şi Canada, iar în prezent face un MBA în Strategie la Universitatea Strathclyde din Glasgow.
Din 2010 e angajată la „MooD International”, lucrând în echipă cu directorul executiv, iar acest lucru înseamnă că basarabeanca poate influenţa direct strategia companiei. Drept dovadă a faptului că munca le e apreciată a fost înalta distincţie pe care compania lor a primit-o chiar din mâna reginei Angliei, în cadrul recepţiei organizate la Palatul Buckingham.

aAnul trecut, Valeriu Guţu a reprezentat R. Moldova la Mister World 2014, eveniment care s-a desfăşurat în Marea Britanie. La prestigiosul concurs au participat reprezentanţi din 46 de ţări, iar basarabeanul a reuşit să se claseze în top 10 cei mai frumoşi bărbaţi din lume. La vârsta de 24 de ani, Valeriu Guţu şi-a făcut un nume în domeniul sportului, dar şi în cel al modellingului, lucrând pentru agenţia spaniolă Attitude Models, fondată de românul Vali Pungă.
Stabilit cu traiul la New York, chişinăueanul a ajuns să fie unul din cele mai cotate manechine din lume, dar şi antrenor personal de fitness pentru mai multe staruri internaţionale.

aRecent, în Italia a avut loc unul din cele mai importante concursuri de frumuseţe, Miss & Mister Model 2015. Printre cei 48 de participanţi – 25 de fete şi 23 de băieţi, s-a numărat şi Anatolie Chistol, un basarabean care s-a stabilit cu traiul în Italia acum cinci ani. Tânărul, care lucrează brutar şi este pasionat de sport, a fost favoritul publicului, clasându-se în finala concursului pe locul III.

aAdriana Borş este un exemplu pentru tinerii care au aspiraţii mai mari decât ceea ce le poate oferi R.Moldova. În urmă cu opt ani şi-a anunţat părinţii că pleacă la studii în America – fusese admisă la Fresno Pacific University din California, aşa că a renunţat la cariera în muzică pe care şi-o dorise la început. Nu s-a temut să-şi testeze abilităţile într-un nou domeniu, într-o ţară în care nu cunoştea pe nimeni. Şi pentru că a avut rezultate foarte bune la învăţătură, la scurt timp a început să culeagă roadele efortului depus.
Astăzi, basarabeanca noastră, în vârstă de 25 de ani, a ajuns să lucreze în cartierul general al Microsoft din Seattle, Washington.

aPe când avea doar 17 ani, Angela Iaţco a plecat în Rusia, la studii, pentru că-și dorea să înveţe de la cei mai buni şi să devină o violonistă cunoscută. A parcurs un drum lung şi deloc uşor, însă spune că rezultatul muncii ei a convins-o: efortul nu i-a fost zadarnic. Astăzi este angajată a Orchestrei „Russkaya Filarmonia”, iar până a ajunge aici a fost „curtată” şi de alte orchestre, una din ele fiind cea din Milano.
A cântat pe toate scenele lumii, acompaniind muzicieni de talie internaţională, printre care s-a numărat şi marele tenor spaniol Jose Carreras.

aRusanda Panfili s-a născut în 1988, la Chişinău. Avea 5 ani când s-a mutat cu familia la Bucureşti, unde mai târziu avea să studieze la Colegiul Naţional de Arte „George Enescu”. La vârsta de 11 ani s-a mutat la Viena, unde şi până azi studiază vioara la Conservator. Stilul ei e inconfundabil: în timp ce cântă la vioară, face acrobaţii, comedie, dans, iar pe viitor îşi doreşte să înfiinţeze un ansamblu de instrumentişti profesionişti pentru a cânta folclor într-un stil clasic. A participat la festivaluri şi concerte desfăşurate în mai multe ţări ale lumii, însă tot R.Moldova ocupă un loc aparte în inima sa. Basarabeanca a apărut pe coperta publicaţiei germane „Bild”.

aÎnainte de a se stabili cu traiul în România, Anişoara Balmuş a realizat un proiect cu „Lăutarii” maestrului Nicolae Botgros. Au urmat alte două colaborări importante pentru ea, una cu Nicolae Caragia şi alta cu fiica mai mare a regretatului Nicolae Sulac, Ioana. Melodiile au prins la public, erau cerute la radio, însă după ce a absolvit Academia de Muzică, Teatru şi Arte Plastice a ajuns la concluzia că nu mai evoluează ca interpretă. Şi atunci s-a mutat la Bucureşti. Azi tânăra predă la şcoala de muzică a Loredanei Groza şi este una din cele trei back-vocaliste ale „Madonnei de România”.

a