Cei 14 transfugi din PCRM cer CC anularea decretului lui Timofti de desemnare a lui Ion Sturza pentru funcţia de prim-ministru

Cei 14 transfugi din PCRM cer CC anularea decretului lui Timofti de desemnare a lui Ion Sturza pentru funcţia de prim-ministru

Cei 14 deputaţi care au părăsit PCRM au înaintat astăzi o sesizare la Curtea Constituţională prin care cer anularea decretului preşedintelui Nicolae Timofti de înaintare al lui Ion Sturza pentru funcţia de prim-ministru, informează jurnal.md

Deputaţii solicită interpretarea oficială a unor sintagme din articolul 98 din Constituţie, precum şi verificarea constituţionalităţii şi suspendării decretului preşedintelui.

Astfel, deputaţii care au depus cererea consideră că Timofti a încălcat flagrant legea prin înaintarea unui candidat care nu are susţinerea majorităţii parlamentare.

Amintim că 14 deputaţi PCRM, în frunte cu preşedintele fracţiunii parlamentare Violeta Ivanov, au părăsit fracţiunea. Printre cei care au plecat se numără fruntaşii partidului: Artur Reşetnicov, Anatolie Zagorodnîi, Igor Vremea, Galina Balmoş, Anatolie Gorilă, dar şi Sergiu Stati, Boris Golovin, Vladimir Vitiuc, Corneliu Mihalache, Victor Mîndru, Alexandr Bannicov, Petru Porcescu, Elena Gudumac.

Plecarea celor 14 deputaţi comunişti din fracţiunea PCRM este un joc pus la cale de oligarhul Vladimir Plahotniuc. De această părere sunt unii analişti politici, care afirmă că scindarea partidului nu este decât o imitare, care s-a făcut cu acordul liderului comuniştilor, Vladimir Voronin. O dovadă ar fi numărul exact de 14 deputaţi care ar asigura, la limită, o majoritate de 51 de parlamentari pentru votarea premierului, fără participarea PLDM-ului, spun comentatorii.

„Toate aceste mişcări sofisticate nu au alt scop decât crearea acestei majorităţi matematice pentru depăşirea, cum crede PD, a crizei sau a polemicii între PD şi PLDM, cine are dreptul să înainteze prim-ministrul. Cei care au ieşit nu au fost ghidaţi de dorinţa de a contribui la reformarea RM, la integrarea europeană. Au ieşit fiind stimulaţi sau forţaţi să o facă de Plahotniuc şi anturajul său. Sunt nişte încercări disperate de a-l impune pe Timofti să înainteze candidatura PD-ului la postul de prim-ministru”, spune analistul politic Alexei Tulbure.
Foto: jurnal.md