Oazu Nantoi: „Vlad Plahotniuc nu poate fi promotor sincer al standardelor europene”

Oazu Nantoi: „Vlad Plahotniuc nu poate fi promotor sincer al standardelor europene”

14 din cei 21 de deputaţi ai PCRM au părăsit fracţiunea acestei formaţiuni. Aceştia au anunţat în cadrul unei conferinţe de presă despre crearea unei platforme parlamentare social-democratice „Pentru Moldova”. Anunţul a fost făcut după ce fostul vicepreşedinte al PDM Vlad Plahotniuc a anunţat noaptea trecută pe o reţea de socializare că „revine în politică” şi că va participa în mod direct la formarea majorităţii parlamentare cu scopul de a „asigura o guvernare stabilă”.

Solicitat de JURNAL de Chişinău să-şi expună opinia despre revenirea în politică a lui Vlad Plahotniuc, analistul politic Oazu Nantoi speră că „declaraţiile vicepreşedintelui PDM privind revenirea sa în formaţiune în scopul creării unei majorităţi şi unei guvernări stabile se încadrează în scenariul de preluare totală a controlului asupra structurilor de stat din partea lui. El vrea să-şi consolideze controlul asupra statului captiv”.

nantoi

În ce priveşte fragmentarea PCRM şi formarea platformei social-democratice, observatorul politic presupune că „această mişcare ar putea să-i uşureze Partidului Liberal votarea împreună cu aceşti 14 deputaţi proaspeţi necomunişti. Cu toate acestea, rămâne deschisă problema privind semnarea decretului de către Nicolae Timofti privind desemnarea candidatului la funcţia de premier. De asemenea, rămâne deschisă problema privind componenţa guvernului, ceea ce noi ştim să citim deja printre rânduri. Prin urmare, cine va vota sau nu pentru acest eventual candidat şi guvern. Este evident că scenariul despre consolidarea controlului asupra structurilor de stat din partea lui Plahotniuc continuă”, a comentat Nantoi.

Referindu-se la marea dorinţă a vicepreşedintelui PD de a ajunge premier, comentatorul consideră că, revenind în politică, Plahotniuc trebuie să răspundă ca politician în faţa mass-mediei. „În mesajul său publicat pe Facebook, acesta şi-a formulat scopurile destul de tranşant. Desigur că acolo nu este scris: ‚eu vreau să fiu prim-ministru, dar din ceea ce înţelegem noi în procesele politice, rezultă că el vrea să fie premier sau are nevoie de unul comod, care se va încadra în schema statului captiv”.

Întrebat dacă „proiectul” lui Vlad Plahotniuc de a deveni premier va avea sorţi de izbândă, Oazu Nantoi nu crede categoric că „Vlad Plahotniuc poate fi promotor sincer al standardelor europene în conformitate cu prevederile Acordului de Asociere, începând cu reformarea justiţiei. Este un non-sens. Dar ce urmează să se întâmple în R. Moldova depinde de societate, de cetăţeni. Să vedem. Deocamdată, nimeni nu a anulat rezultatele sondajului din care rezultă că Vlad Plahotniuc are cel mai mare anti raiting în R. Moldova”.

Foto: Nadea Roşcovanu