EXCLUSIV! Nina Crulicovschi: „Se răresc rândurile noastre… ”

_DSC9917Nina Crulicovschi

Foto: Nadea Roşcovanu

Când am sunat-o ca s-o întrebăm ce mai face, Nina Crulicovschi ne-a răspuns că abia s-a întors de la spital. A fost să facă nişte investigaţii, căci de vreo zece zile luptă cu o răceală încăpăţânată, din cauza căreia chiar a fost nevoită să refuze invitaţiile pentru filmările de Revelion. Îi este dor de scenă, de cei care-i apreciază creaţia, însă se simte slăbită şi nu şi-ar dori ca publicul ei s-o vadă bolnavă. Distinsa doamnă a destăinuit, în exclusivitate, pentru JURNAL de Chişinău, care a fost cadoul pe care l-a aşteptat de la Moş Crăciun vreme de mai bine de 13 ani.

„Aş putea spune că astăzi sunt bine”, ne răspunde artista care de patru ani a revenit cu traiul la Chişinău şi care a devenit celebră după interpretarea melodiei „Cu numele tău”.
Pentru ea, 2015 a fost un an şi cu urcuşuri, dar şi cu coborâşuri. Şi aici facem referire mai ales la starea de sănătate a artistei.
„Chiar dacă în acest an am avut probleme de sănătate pe care le-am depăşit cu mare greu, acum îi mulţumesc lui Dumnezeu că măcar îl petrec fiind într-o formă mai bună. Am suferit şi o intervenţie chirurgicală, şi probleme cu plămânii am avut, însă le-am depăşit pe toate şi nici nu vreau să-mi mai amintesc de ele. Bine că am ajuns sănătoasă la sfârşit de an”, ni se confesează vedeta.

Singură de sărbători

Nina Crulicovschi aşteaptă cu nerăbdare sărbătorile de iarnă, chiar dacă şi de Crăciun, şi în noaptea dintre ani, la masa de sărbătoare o va avea alături doar pe persoana care are grijă de ea de mai mulţi ani. Spune că în tinereţe îi plăcea să petreacă într-un cerc mare de prieteni, însă de la o vreme preferă liniştea şi bradul lângă ea. „Şi televizorul. Atât!”, precizează artista.
Nina Crulicovschi spune că pentru ea, Anul Nou este o sărbătoare „simbolică”, mult mai drag îi e Crăciunul, pe care-l serbează pe stil vechi.
Deşi îi este contraindicat să ţină post, pentru câteva zile artista a făcut abstracţie de indicaţiile medicului şi asta deoarece vroia să se împărtăşească.
De mai mulţi ani are un regim alimentar mai sănătos: nu consumă carne de porc, pe care a înlocuit-o cu peşte. Însă spune că şi pe ăsta-l mănâncă rar deoarece preţul acestuia o cam bate la buzunar.

De la şase luni a crescut-o bunica

Nina Crulicovschi mărturiseşte că pentru ea, cel mai frumos Crăciun a fost în copilărie. Nu mai este un secret pentru nimeni că de la şase luni a rămas în grija bunicăi, cea care a şi crescut-o, de altfel. Şi astăzi interpreta tânjeşte după clipele petrecute împreună cu buna ei şi duce dorul bucatelor delicioase pregătite de mâna ei.
„Pe atunci şi pomul de Crăciun era mare, şi iarna adevărată. Iar mie-mi plăcea să fiu înconjurată de cărţi şi să mă las alintată de bunica. Ea era o gospodină desăvârşită şi gătea foarte bine! Îmi aduc aminte cu durere în suflet de fiecare dintre sărbătorile petrecute împreună – au fost cele mai frumoase!”, îşi aduce aminte renumita cântăreaţă.

Boacănele din copilărie

A fost un copil cuminte, tăcut şi ascultător. Mereu o găseai cu nasul în carte, studiind pianul sau exersând pentru şcoala de muzică. A mai făcut ea şi boacăne: puţine, dar bune! Iar atunci pedeapsa îi era asigurată.
„Îmi amintesc că într-o zi, pe când aveam cinci ani, am vrut să mă dau cu sania. Zăpada era foarte mare, iar eu, de pe derdeluş, am ajuns cu sania într-o casă şi cu nasul fracturat. Altă dată, într-o vară, m-au găsit într-o barcă la mijlocul lacului. Iar cea mai mare boacănă pe care am făcut-o a fost în ziua în care mi-am dat drumul cu căldarea într-o fântână. Noroc că era seacă! După această peripeţie m-am cuminţit cu totul”, povesteşte zâmbind Nina Crulicovschi.

Nu regretă că n-a îmbrăcat rochia de mireasă

În adolescenţă era o fire mai retrasă: niciodată n-a fost cu fetele la petrecerile dansante care se organizau în sat. Avea doar două prietene, iar când una dintre ele s-a căsătorit în clasa a X-a, coroniţa de mireasă i-a pus-o ei pe cap. Însă interpreta a dat-o repede jos, spunându-i că ea nu se va căsători niciodată. Şi aşa a fost. Nu regretă că nu a îmbrăcat rochia de mireasă şi că nu are copii.
„Să ştii că oamenii talentaţi de cele mai multe ori ajung să-şi jertfească viaţa personală în numele artei, cum a fost şi cazul meu. De fapt, pentru toate lucrurile bune plătim, iar pentru cele rele plata este însutită”.
Atât de Revelion, cât şi de Crăciun, nu-şi doreşte decât un singur lucru: să meargă la Mănăstirea Ciuflea, care se află în apropierea casei sale. Spune că de fiecare dacă iese din lăcaşul sfânt cu o energie aparte, iar în sufletul îi e cuprins de linişte.
Evită aglomeraţia, motivându-şi doleanţa prin faptul că anii îşi spun cuvântul.
În timpul discuţiei, distinsa doamnă ne-a mărturisit că în viaţa ei toate lucrurile bune s-au întâmplat cu întârziere şi că se roagă lui Dumnezeu ca aşa să se întâmple şi în cazul celor rele.

„Acum mă simt acasă”

Anul trecut, Moş Crăciun i-a adus cadoul pe care l-a aşteptat mai bine de 13 ani: un apartament. Cel care i-a înmânat cheile a fost edilul capitalei, Dorin Chirtoacă, iar în casă nouă s-a mutat chiar pe 31 decembrie. Ne povesteşte zâmbind că atunci nu prea a avut timp să pregătească bucate pentru masa de sărbătoare, căci abia la prânz s-a mutat în apartamentul nou şi nici nu reuşise să-şi desfacă bagajele. Însă nimic nu s-a comparat cu bucuria enormă: în sfârşit avea căsuţa ei! Scăpase de garsoniera fără condiţii pe care a fost nevoită s-o suporte ani la rând.
După ce a trecut în casă nouă, mai multe persoane s-au autosesizat şi i-au întins o mână de ajutor, contribuind la cumpărarea mobilierului şi a tehnicii necesare.
„Tudor Talpă, Vladimir Hotineanu, Valeriu Tarasov, Pavel Ciobanu, Monica Babuc, Leonid Gorciac şi încă o persoană numele căreia nu vreau să-l dau, însă care la sigur va citi articolul şi va înţelege că despre el este vorba. Vreau să le mulţumesc că mă susţin şi să le doresc multă sănătate. De un an, de când sunt în locuinţa încăpătoare şi luminoasă, mă simt femeie. Şi mă simt acasă”, susţine artista.

„O femeie fără lacrimi nu e femeie”

De câte ori i-a fost greu, Nina Crulicovschi nu a cerşit nici milă, nici ajutor. În astfel de clipe doar celor mai buni prieteni, puţini la număr, le arată că suferă.
„Mă mai plâng şi eu, căci femeia fără lacrimi nu e femeie. Însă să ştiţi că mila nu e atât de bună, te dezbate de la multe lucruri şi îţi arată latura slabă. Cel mai bine e să plângi un pic în pernă, după care îţi trece. La câte palme mi-a dat viaţa până acum, ar fi trebuit să nu mai dorm deloc nopţile. Însă tocmai datorită problemelor am devenit mai puternică. Fără ele nu eram eu, mi-am dat seama de mult timp de asta”, precizează cântăreaţa.

Secretul sarmalelor sale

De sărbători va găti doar bucate tradiţionale: răcituri, peşte la cuptor şi ceea ce-i place cel mai mult – sarmăluţe în frunză de vie, de podbal şi varză murată.
„Secretul unor sarmale delicioase e simplu: multă ceapă şi morcov, la care adaugi rădăcină de ţelină şi de pătrunjel tăiate mărunt şi carne de găină. Orezul trebuie spălat foarte bine, de altfel devine lipicios. La fiert neapărat le torn suc de roşii şi puţină apă. N-ar fi rău ca pe masa de sărbătoare să am şi un iepuraş, însă dacă o să-mi permită buzunarul, voi cumpăra, iar dacă nu, trec sărbătorile şi fără el”, susţine Nina Crulicovschi.
De vreo 10 zile, artista nu poate scăpa de o răceală zdravănă, din cauza căreia a refuzat să participe la filmările emisiunilor pentru Revelion şi a contramandat pentru la anul lansarea a două noi melodii.

Despre o latură dureroasă

La sfârşitul discuţiei, ni s-a confesat că-i este dor de scenă. În patru ani de când a revenit din Piteşti, unde timp de 15 ani a făcut parte din trupa Teatrului de Revistă „Alexandru Davila”, Nina Crulicovschia fost invitată să ia parte doar la două spectacole.
„E dureros, însă nu vreau să vorbim despre asta înaintea sărbătorilor. Ştiu că sunt mulţi tineri talentaţi, însă din pleiada de aur am rămas foarte puţini şi ar fi păcat să nu ne vadă lumea, cât mai suntem în viaţă. Se răresc rândurile noastre, Lenuţo… De curând, am fost invitată la un spectacol care a avut loc la ţară, iar lumea a rămas mirată să mă vadă – e trist, dar am constatat că nici nu ştiau de faptul că am revenit în R.Moldova! Atunci am simţit că publicul meu vrea să mă vadă. Asta e realitatea, nu avem ce face. Dar eu sunt răbdătoare, ascultătoare şi aştept. Va fi bine”, susţine Nina Crulicovschi.

Lena NEGRU
Foto: Nadea Roşcovanu