„Vai, mi-ai adus o bucurie!”

„Vai, mi-ai adus o bucurie!”

Cu toate că este mai tot timpul prinsă în repetiţii, concerte şi filmări pentru seara de Revelion, Maria Iliuţ a găsit timp pentru a da o raită pe la magazine ca să caute daruri pentru cei dragi.
Măriuca, nepoţica sa de trei anişori, i-a scris deja Moşului, iar pentru că ea a fost cuminte şi ascultătoare tot anul, va primi cadourile mult dorite. De acest lucru ne-a asigurat celebra sa bunică, căreia îi place să fie în rol de Moş Crăciun atât pentru familia sa din Chişinău, cât şi pentru rudele şi nepoţii de la Crasna.

Pentru Maria Iliuţ, 2015 a fost un an bun din toate punctele de vedere. Deşi îşi dorea să-şi vadă împlinite trei dorinţe, este mândră de faptul că a reuşit să o realizeze pe cea mai de suflet: o horă pe muntele Munşel, la care au luat parte toţi crăsnenii, iar invitaţii de onoare au fost mai mulţi interpreţi de muzică populară din R. Moldova şi România.
„La hora satului, toţi au venit îmbrăcaţi în straie naţionale: de la cel cu ţâţa-n gură, până la cel cu barbă sură. Cu câţiva ani în urmă am mai avut ceva filmări la Crasna, doar cu mine, iar după asta mulţi dintre colegi m-au întrebat de unde am adunat lumea îmbrăcată în costume populare. Eu le răspundeam, cu mândrie, că toţi acei oameni frumoşi sunt sătenii mei. Vara aceasta, în iulie, au putut să se convingă cu ochii lor de tradiţiile frumoase care s-au păstrat până astăzi în Bucovina. Toţi au rămas impresionaţi, iar eu sunt mulţumită de rezultat. Am zis ca filmările care au avut loc să rămână în arhiva satului, căci sunt momente unice”, ne povesteşte cea care este supranumită „Privighetoarea din Carpaţi”.

O ie pentru ea şi un cojoc pentru Măriuca

1Maria Iliuţ spune că realizarea dată compensează faptul că două dintre dorinţe au rămas neîndeplinite, însă în 2016 va avea grijă să le realizeze şi pe alea. Este vorba de înregistrarea unor doine frumoase şi o maşină nouă.
„Am suportat majoritatea cheltuielilor la hora de la Crasna şi nu mi-au mai ajuns bănuţi, însă la anul vreau o maşină nouă, căci asta veche cam scârţâie. Avea şase ani când am cumpărat-o, iar eu sunt la volanul ei de 10 ani. E bătrânică şi sunt nevoită s-o schimb”, precizează frumoasa bucovineancă.
De la Crasna n-a venit cu mâna goală, ci cu o ie de o frumuseţe rară pentru ea şi cu un cojocel pentru Măriuca, cea care-i calcă pe urme bunicii sale celebre. Artista intenţionează să-şi includă nepoţica în programul evoluărilor de iarnă pe care le va avea alături de ansamblul etnofolcloric „Crenguţă de Iederă” al Universităţii de Stat din Moldova, la cârma căruia stă de mai bine de 20 de ani.

„Taci, că mă doare capul!”

Din acest an, Măriuca frecventează ansamblul „Iedera” şi a avut deja mai multe apariţii pe scena mare. Îi place portul popular, iar bunica este cea care e responsabilă de ţinuta ei scenică. Însă pe cât de talentată e micuţa, pe atât e de ghiduşă.
„În iunie am fost invitate la un spectacol care a avut loc la Palatul Naţional. Am întrebat-o dacă vrea să cântăm împreună, căci era o sărbătoare dedicată copiilor. Bucuroasă, mi-a spus: „da!”. Însă când am ajuns s-o învăţ cântecul, mi-a zis răspicat: „Taci, că mă doare capul!”. N-a vrut să înveţe textul şi n-am mai ieşit pe scenă. În altă zi mi s-a plâns că o doare mânuţa, cică i-a intrat acolo un lup şi o mănâncă, iar eu trebuie să găsesc soluţii ca să i-l scot din mânecă. E poznaşă şi mereu inventează câte ceva. Îi place să cânte, să danseze, iar când o face pe prinţesa, mie îmi rezervă rolul prinţului. Alteori, când vine de la grădiniţă, zice că sunt bebeluşul, iar ea e educatoarea. Şi că dacă nu tac, o să scoată varga”, ne povesteşte zâmbind mândra bunică.

Adună bani în sac 2 De când a venit Măriuca pe lume, spiritul sărbătorilor în familia Iliuţ se simte altfel, în mod special când vine vorba de Crăciun. Bradul se împodobeşte pe 1 decembrie, iar în acest an, la proces a participat şi „boţul de aur” al vedetei.
„Deja a reuşit să-l doboare de vreo două ori, iar lui Moş Crăciun i-a scos un picior pentru că nu-i convenea ei ceva la decor”, precizează interpreta.
Prin intermediul bunicăi, Măriuca, i-a scris lui Moş Crăciun şi aşteaptă cu nerăbdare ca acesta să-i îndeplinească dorinţele. „Până acum darurile le puneam sub brad, că era micuţă şi nu pricepea, însă în acest an ne-a anunţat că vrea să-l vadă pe Moş intrând pe uşă. Acum ne gândim de unde să-l luăm… Deja probleme din astea avem! (n.a. – râde). Vrea să primească în dar o căsuţă mobilată, cu bucătărie, gospodărie şi animale. Acum adunăm bani în sac, să-i cumpărăm ce-şi doreşte”, ne mai povesteşte „Privighetoarea din Carpaţi”.

„Cel mai bine mă simt la Crasna”

De când s-a stabilit cu traiul la Chişinău, Maria Iliuţ sărbătoreşte Crăciunul pe stil nou. Însă după Revelion, alături de copiii săi, pleacă în vacanţă la Crasna. Acolo o aşteaptă rudele, nepoţii şi momentele frumoase petrecute în sânul familiei.
„Acolo sunt amintirile mele şi ale familiei, dar şi bucatele noastre delicioase. Parcă altfel simt sărbătorile când le petrec în Bucovina. Şi cel mai bine mă simt la Crasna. Acum tot ce ne dorim e să mai fie şi zăpadă, ca să ne putem bucuria de euforia Crăciunului. Niciodată nu merg la rude cu mâna goală: fiecăruia îi duc câte un cadou, oricât de mic ar fi acesta. Le place vinul şi bomboanele noastre. Am nişte mătuşele care, atunci când mă văd, exclamă: ‘Vai, mi-ai adus o bucurie!’”, ne spune artista.
Din cauza programului încărcat, Maria Iliuţ nu a avut timp să se gândească la ce ar vrea să-i aducă în dar Moş Crăciun, însă zilele acestea va reflecta la modul cel mai serios ce să-i ceară.
De mai bine de 10 ani, de Revelion vedeta munceşte, fiind invitată, alături de „Crenguţă de Iederă”, să cânte pe la petreceri private. De Crăciun însă are o lege sfântă: să petreacă în familie. Pe masa se sărbătoare se vor regăsi bucatele tradiţionale din Crasna, cum ar fi răcitura, friptura, sarmalele şi varză murată cu costiţă afumată de porc.

Lena NEGRU