„Fiecare generaţie are de dus o haină grea a istoriei”

Pe Zinaida Bolboceanu, artista cu voce inconfundabilă și un repertoriu vast de cântece populare românești, am găsit-o acasă, într-o zi de duminică, zi în care a acceptat să îşi facă public bilanţul pentru anul de finalul căruia ne apropiem cu repezi paşi. Cântăreaţa oferă „pe tavă” cititoarelor JURNAL de Chişinău o reţetă specială, a cărei ingredient principal este carnea de iepure. Ne-a vorbit şi despre invitaţia venită din partea lui Grigore Leşe, una dintre cele mai tulburătoare voci ale muzicii arhaice româneşti, profesor şi realizator al unei importante serii de documentare etno-antropologice de televiziune.

Zinaida Bolboceanu este mulţumită de 2015, an care atât pentru ea, cât şi pentru cei dragi inimii sale, a fost unul foarte productiv. Pentru artista cu voce inconfundabilă cea mai mare însemnătate e să-şi ştie familia sănătoasă. În acest an, roadele le-a cules nu doar pe plan personal, dar şi din activitatea pedagogică şi cea artistică. Studenţii săi de la Academia de Muzică, Teatru şi Arte Plastice, la care ţine foarte mult, progresează în domeniul cantoului popular şi se bucură de reuşite.

Legată sufleteşte de studenţi

1„Sunt legată de ei sufleteşte, iar orele nu le fac doar ca să treacă. Vreau rezultate, iar cândva mi-aş dori să pomenească ce i-am învăţat. Aşa cum vorbesc eu de bine şi le mulţumesc profesorilor mei că m-au format ca artistă, același lucru mi-l doresc şi de la ei. Ştiţi, am o vorbă, căreia îi spun Sfânta Treime: Dumnezeu m-a creat, părinţii m-au crescut, iar profesorii m-au format”, mărturiseşte conferenţiarul universitar şi şefa secţiei Canto popular a Catedrei Muzică populară.
În momentul de faţă, Zinaida Bolboceanu pregăteşte trei studenţi pentru examenul de licenţă, despre care zice că va fi unul deloc uşor. Are mult de lucru, dar şi mari emoţii, iar una din dorinţele sale pentru 2016 e ca ucenicii săi să încheie studiile cu 10 pe linie.

„Drumul lui Leşe”

Despre activitatea artistică, spune că-i hrăneşte sufletul, chiar dacă e foarte obositor deoarece emoţiile scenice o consumă.
„Pe cât dau, pe atât iau, astfel îmi încarc bateriile şi merg mai departe. În acest an am avut spectacole în Ucraina, Italia şi România, unde a fost invitata lui Grigore Leşe la emisiunea „Drumul lui Leşe”, de la TVR2.
„Pentru mine acesta este un pas important şi o bucurie sufletească pentru că ştiu cine este Grigore Leşe şi ce preferă dlui, iar ca să realizezi o emisiune cu domnia sa deja spune tot. Nu mă laud, însă chiar sunt mulțumită şi fericită deoarece din toţi artiştii din Basarabia, eu am fost cea selectată. Pot spune că este realizarea cea mai specială pentru mine din acest an”, povesteşte Zinaida Bolboceanu, care a mers însoţită de instrumentiștii Anatol Viţu, Sergiu Diaconu, Alexei Corjan şi Ion Croitoru.
De asemenea, a mai luat parte la două proiecte: „Identitatea Culturală – Patrimoniu european”, sprijinit de Guvernul României şi coordonat de Iuliana Gorea Costin, fosta Ambasadoare a R. Moldova la Consiliul Europei, iar al doilea proiect îi aparţine orchestrei „Folclor”, în frunte cu maestrul Petre Neamţu, care caută şi lansează tinere talente.

„Am devenit mai înţeleaptă”

2„Pe cât sunt de ocupată de activitatea mea pedagogică, mai mult de atât nu pot să realizez. Tot ce fac are loc în weekend. O am şi pe mama pe care merg să o văd din când în când, mi-aş dori ca acest lucru să se întâmple mai des, însă timpul îşi spune cuvântul. Am ajuns la o vârstă în care mă mulţumesc cu puţinul şi asta deoarece am devenit mai înţeleaptă. Ştiu că toate pleacă din lumea asta, iar dacă sunt sănătoasă şi pot să fac lucrul pe care l-am făcut şi până acum, e foarte bine. Îl rog pe Cel de Sus mai rău să nu fie. M-am realizat prin familia mea şi prin profesia pe care o practic. Nu vreau mai sus şi asta pentru că nu sunt omul care şi-a pus drept scop ca să cucerească cel mai înalt vârf de munte”, afirmă artista cu voce inconfundabilă.

Creaţiile sale, material didactic pentru studenţi

În 2015 nu e loc de regrete pentru Zinaida Bolboceanu, cu toate acestea, ni se confesează că şi-ar fi dorit să înregistreze noile creaţii pe care le ţine în sertar. Şi-ar dori ca în viitorul apropiat să înregistreze un CD cu balade, unul cu doine, iar pe cel de-al treilea să se regăsească melodii de petrecere şi de dragoste. Un lucru e cert, cântăreaţa nu-şi doreşte să lanseze CD-urile pentru că, consideră ea: „în ziua de astăzi nu se merită acest lucru”.
„Ca pedagog, îmi doresc să înregistrez tot materialul pe care-l am pentru că vreau să-l semnez ca material didactic. Astfel, studenţii mei ar putea să-l asculte, să-l cânte şi să-l preia. Acest repertoriu trebuie dus mai departe”, e de părere artista.

Va împodobi un brad artificial

3În familia sa, Crăciunul se sărbătoreşte pe stil nou, iar pe stil vechi, împreună cu toate rudele, se adună la casa părintească, acolo unde mama cântăreţei îi aşteaptă cu masa plină de bucate tradiţionale.
Împodobirea bradului va avea loc pe 19 decembrie, iar bunica va fi ajutată de Camelia, nepoţica sa de şapte ani.
„În anii precedenți am procurat brazi naturali, însă de la o vreme încoace am conștientizat că nu e bine ca să se taie atât de mulţi brazi pentru un moft. Aşa că am procurat unul artificial pe care-l ţin în beci, iar când vin sărbătorile de iarnă, îl scot. Este mare, e drăguţ, iar ca în casă să persiste şi mirosul de brad, cumpăr câteva crenguțe. O aştept pe Camelia ca să împodobim bradul împreună”, ne spune fericita bunică.

Bunică a patru nepoţi

Zinaida Bolboceanu are patru nepoţei: Camelia (şapte ani), Traian (şase ani), Teodor (un an şi jumătate) şi Sebastian (cinci luni).
Şi în acest an, pentru masa de Crăciun, Zinaida Bolboceanu va găti doar bucate tradiţionale, la care ţine foarte mult. Nelipsite vor fi răciturile din cocoş, sarmalele şi friptura din carne de iepure.

Cum să găteşti corect carnea de iepure

„Carnea de iepure, până a o înăbuși în ceaun, trebuie trasă într-o tigaie cu ulei încins, până capătă o culoare mai deosebită. Acest lucru este cunoscut de mai puţină lume! După ce o pui în ceaun, unde tai puţin usturoi, câteva boabe de piper negru, sare, frunză de dafin, iar mai apoi o stropeşti cu puţin vin alb. În acest an, dacă voi reuşi, neapărat voi coace la cuptorul cu lemne şi pâine de casă. Întotdeauna îmi este dor de pâinea coaptă de mama. Oricum aş face-o, nu e ca la ea şi asta pentru că o prepară cu botcală de casă. Când o vizitez, ştie că voi căuta să mănânc pâinică”, ne mai povesteşte Zinaida Bolboceanu.

Despre cel mai mare of

Şi astăzi, îndrăgita cântăreaţă face naveta de la Cojuşna la Chişinău. Merge cu microbuzul, explicând că s-a obişnuit să călătorească cu transportul public.
„Sunt de modă veche şi nu conduc maşina. În microbuz mă întâlnesc cu consătenii mei, cu care mai discut. Ştiţi cum e la ţară?”, ne întreabă ea.
La sfârşitul discuţiei, Zinaida Bolboceanu ni s-a confesat că cel mai mare of al său este dezordinea care are loc în R. Moldova: „Mă doare foarte mult că pleacă tineretul din ţară, mai ales în ultima perioadă. Am luptat şi am ţinut întotdeauna la identitatea naţională. Trebuie să învăţăm să ne respectăm valorile şi pe noi înşine. Timpuri de acestea, de nesiguranţă, au mai fost, când lumea pleca în străinătate. Se întâmpla prin anii ’12 ori ’17, iar fiecare generaţie are de dus o haină grea a istoriei”.

Lena NEGRU
Foto: Arhiva personală a Zinaidei Bolboceanu