Administraţia separatistă de la Tiraspol pledează pentru menţinerea contingentului militar rus

Administraţia separatistă de la Tiraspol pledează pentru menţinerea contingentului militar rus

Administraţia separatistă de la Tiraspol pledează pentru menţinerea contingentului militar rus în regiunea transnistreană, argumentând că nu s-a încheiat conflictul separatist.

„Propunerile de retragere a trupelor reprezintă o abordare contraproductivă”, a declarat Vitali Ignatiev, pretinsul ministru de Externe al regimului separatist transnistrean, potrivit agenţiei Tass.

„Conflictul nu s-a încheiat, rămân probleme majore, inclusiv în materie de securitate. Transnistria s-a pronunţat mereu în favoarea menţinerii contingentului pentru pace până la soluţionarea definitivă a conflictului”, a adăugat Ignatiev.

De cealaltă parte, Chişinăul insistă pentru retragerea totală a trupelor ruse şi a echipamentelor militare din Transnistria şi pentru transformarea operaţiunii internaţionale de pace din regiunea separatistă în misiune civilă. Ministrul de Externe, Natalia Gherman, a declarat vineri la reuniunea OSCE de la Belgrad că Rusia trebuie să retragă în totalitate trupele şi echipamentele militare din Transnistria, în conformitate cu angajamentele internaţionale.

„Chişinăul este preocupat în legătură cu prezenţa factorului militar rus în regiune şi a stocurilor masive de muniţie. Procesul de negocieri este rămas în urmă din cauza a numeroşi factori, mai ales din cauza poziţiei dure a Transnistriei şi a precondiţiilor impuse”, a subliniat Gherman.

Negocierile privind soluţionarea crizei transnistrene se desfăşoară în formatul 5+2 (Republica Moldova, reprezentanţii Tiraspolului, Rusia, Ucraina, OSCE, UE şi SUA), iar dialogul continuă prin întruniri la nivelul reprezentanţilor politici şi prin grupuri de experţi.

Sursa: jurnal.md
Foto: tass.ru