Trolii Moscovei

Trolii Moscovei

Vladimir Voronin, Ina Şupac şi Marin Chiriac deţin funcţii importante în cadrul unei organizaţii declarată subversivă în Ţările Baltice

Avem o performanţă deosebită în „combaterea nazismului”, mai exact în structura subversivă rusească „internaţională” „Lumea fără nazism”. R. Moldova a reuşit să furnizeze acestei „cauze” tocmai trei cogeamite personalităţi: Vladimir Voronin, Ina Şupac şi Marin Chiriac. Potrivit site-ului acestei structuri, considerată anticonstituţională în Ţările Baltice, fostul preşedinte al R. Moldova, Vladimir Voronin, este membru al administraţiei acestei structuri, iar Marin Chiriac este director al biroului din Strasbourg! Din lista de „comisari delegaţi” mai face parte şi comunista Ina Şupac.

Chiar de la deschiderea reprezentanţei în R. Moldova, 7 februarie 2013, „Lumea fără nazism / Мир без нацизма” a început să organizeze conferinţe „ţipătoare”, în care condamnă Chişinăul pentru că acesta creează premisele nazismului între Prut şi Nistru! „Comisarul” Ina Şupac, aşa figurează aceasta în organigrama pretinsului ong, vede nazism, antisemitism, xenofobie şi alte forme de extremism, discriminare pe criterii lingvistice şi origine geografică în primul rând în manualele de istorie şi în Codul Educaţiei adoptat în 2014!

„Conferinţe ţipătoare”

După ea, însuşi faptul că disciplina istoria se numeşte „Istoria Universală şi a Românilor” este o premisă a fascismului. „În cadrul unei conferinţe organizată la Washington, când am spus că elevii moldoveni învaţă Istoria Românilor, istoria unui stat străin, publicul a rămas stupefiat. ‚Cum este posibil aşa ceva?’, s-au întrebat ei.”, ne-a relatat activista. De asemenea, Şupac, născută în 1984!, ne-a relatat că se ocupă la Chişinău de lucruri „foarte serioase”: „Organizăm conferinţe, mese rotunde cu prilejul unor date istorice. Am editat două volume ‚Cartea albă a nazismului’, facem lunar monitoring(!) al extremelor şi am constatat că R. Moldova se situează pe locul cinci în Europa după numărul cetăţenilor care susţin nazismul radical!”. La întrebarea mea, ce ar însemna în opinia sa nazismul, tânăra mi-a spus că şeful ei de la Moscova, Spiegel, crede că nazismul nu a început cu camerele de gazare.

Lumea fără nazism, un GONGO

„Lumea fără nazism” a fost formată ca parte componentă a Congresului mondial al evreilor din Rusia de către Boris Spiegel, preşedinte al ambelor organizaţii. Acesta a deţinut anterior funcţia de preşedinte al camerei superioare a legislativului rus. Potrivit publicaţiei americane „The Daily Beast”, Spiegel are acum misiunea de a promova agenda lui Putin în Europa de Est şi spaţiul ex-sovietic.

În limbajul afacerilor internaţionale, susţin jurnaliştii de la „The Daily Beast”, „Lumea fără nazism” este un GONGO, „o organizaţie guvernamentală non-guvernamentală”, o structură pseudo-independentă formată de un stat pentru a mima un ong în scopul de a înşela mass-media, publicul larg şi, în cele din urmă, guvernele. Activităţile GONGO sunt orchestrate în unele cazuri de serviciile secrete.

Republicile ex-sovietice, ţinta principală a „Lumii fără nazism”

GONGO susţine operaţiuni menite să influenţeze percepţia populară asupra evenimentelor. În ce priveşte „Lumea fără nazism”, aceasta îşi focusează energia în principal asupra fostelor republici sovietice, în special asupra celor care nu admit influenţa Moscovei, defăimând guvernele acestora cu eticheta „fascist”! Serviciile secrete ale celor trei state baltice au inclus organizaţia în lista structurilor care au drept scop subminarea ordinii constituţionale. KAPO, serviciul de securitate internă al Estoniei, a constatat că membrii acestei structuri răspândesc propaganda autorităţilor ruse şi trag foloase din bunul nume şi reputaţia OSCE, ONU, a Consiliului Europei. La rândul său, Serviciul de securitate internă al Letoniei a calificat mişcarea drept una „subversivă, care promovează interesele Rusiei”. Un oficial din Lituania a declarat că „acest grup este sponsorizat de la A la Z de ruşi”. „Colegilor mei care lucrează în Ţările Baltice le este foarte greu. Evident că pentru mine aici, în Moldova, este mult mai uşor”, ni s-a destăinuit Şupac.

„Nişte postaci de troli”

Am contactat Serviciul de Informaţii şi Securitate al R. Moldova pentru a afla dacă organizaţia a fost inclusă în vreun raport anual al acestui serviciu, după exemplul colegilor lor baltici. M-am iluzionat, m-au obligat să aştept… Am întrebat-o pe Ina Şupac, dacă „Lumea fără nazism” este o organizaţie de nivel mondial, de ce îşi are sediul în R. Moldova într-un apartament de pe str. V. Varzaru, 9, ap. 68/A? „…Acum ne reorganizăm…, deja nu mai este acolo”, mi-a răspuns „comisarul”.

Potrivit jurnalistei finlandeze Jessikka Aro, cel care reprezintă organizaţia în Finlanda este faimosul propagandist Johan Backman, „de fapt, un postac de troli, care beneficiază de suport financiar din Rusia şi face război informaţional”. „Lumea fără nazism”, după Jessikka Aro, este un pretins ong rusesc, de fapt, o organizaţie propagandistică, ce funcţionează la nivel internaţional.

Ilie Gulca