„Cântăreața condamnaților” // GALERIE FOTO

Rodica Ciobanu era studentă la Academia de Muzică, Teatru şi Arte Plastice când i s-a propus să cânte în Orchestra Militară a Departamentului Instituţiilor Penitenciare. Avea 22 de ani şi o dorinţă aprigă de a deveni cunoscută publicului. Însă cum îi plac provocările, a acceptat propunerea de a deveni solistă a orchestrei, alături de care, de 12 ani, susţine concerte în cele 18 penitenciare din R. Moldova.

10450783_742454812481352_8198066289017169500_nRodicăi Ciobanu îi plac provocările, aşa că n-a stat mult pe gânduri când i s-a propus să devină solistă a Orchestrei Militare a Departamentului Instituţiilor Penitenciare. Deşi avea un soi de emoţii şi chiar temeri, căci urma să susţină spectacole, unele chiar şi la un metru distanţă de deţinuţi, a acceptat. Spune că nici astăzi, după 12 ani de activitate, nu poate uita prima ieşire în faţa condamnaţilor.

Primul concert

SDC12858„Aveam o frică enormă, căci habar nu aveam care va fi reacţia spectatorilor. Primul concert a fost în Penitenciarul nr.18 din Brăneşti, Orhei. Deţinuţii stăteau la un metru distanţă de noi, cei ce cântam, iar eu alesesem să mă îmbrac elegant şi… am ales să port fustă scurtă. Când am apărut în faţa lor, mi-am dat seama că am dat-o în bară la capitolul vestimentaţie. Ulterior am aflat că pentru noi, cei ce susţinem concerte în faţa deţinuţilor, există un cod vestimentar strict. Acum urc pe scenă îmbrăcată cât mai sobru: doar purtând uniformă militară sau rochie lungă”, ne-a declarat solista orchestrei DIP.

Ştie să tragă foarte bine cu arma

SDC13016Startul ca angajată a Departamentului Instituţiilor Penitenciare nu a fost deloc uşor. A trebuit să facă un stagiu militar, să susţină examene şi numai după asta i s-a acordat grad militar. Astăzi este plutonier major de justiţie şi să ştie să tragă foarte bine cu arma.
Părinţii său au aflat din presă că fata lor cea mare cântă pentru deţinuţi. Erau îngrijoraţi, însă după ce le-a explicat cum stau de fapt lucrurile, aceştia s-au mai liniştit. Elvira, sora mai mică a interpretei, a decis şi ea să lucreze în sistemul penitenciar, doar că în calitate de medic.
Acum, Rodica Ciobanu este numită ‘cântăreaţa condamnaţilor’. În fiecare an, alături de colegii săi de orchestră, susţine concerte în cele 18 penitenciare din R.Moldova.

„Copiii mă trag de mână crezând că sunt mama lor”

SDC14318„Nu pot spune că munca mea este uşoară, ba dimpotrivă. Dar mă bucur să ştiu că timp de o oră, cât durează un spectacol, le aduc surâsul pe buze. După gratii ajung şi din cei care au comis infracţiuni minore. Cele mai emoţionante recitaluri sunt cele pe care le am la închisoarea de femei din Rusca. Când vezi copii care plâng după mame, ţi se face milă de acele femei. La penitenciarul nr. 16 Pruncul, unde sora mea activează ca medic, am de fiecare dată un nod în gât. Acolo întâlneşti copii care te trag de mână, crezând că tu eşti mama lor”, ne povesteşte cântăreaţa.

Riscurile meseriei

SDC14319Membrii Orchestrei Militare trebuie să fie foarte atenţi atunci când vorbesc cu deţinuţii: nu au dreptul să le ofere datele lor personale cum ar fi în ce sector locuiesc, strada ori numărul de telefon. Unicul subiect de discuţie acceptat este muzica. Dar chiar dacă sunt luate toate măsurile de precauţie, artiştii sunt conştienţi de riscurile meseriei. De exemplu, în urmă cu cinci ani, Rodica Ciobanu era ameninţată la telefon de un fost deţinut.
„Îmi spunea că ştie unde locuiesc, când vin seara de la serviciu şi că o să mă aştepte în faţa blocului pentru o discuţie între patru ochi. Vroia să mă întâlnesc cu el. M-am speriat, evident. Le-am spus colegilor, iar în urma investigaţiilor am aflat că bărbatul e un fost deţinut care în acel moment era în libertate”, spune ea.

De cinci ani cântă şi pentru soldaţi

SDC13133Printre deţinuţii care vin la concertele sale se numără şi din cei care apreciază cu adevărat frumosul. După fiecare spectacol, solista orchestrei militare primeşte flori, dar şi cadouri, pe care condamnaţii le meşteresc din lemn. Acasă are o icoană şi portrete, despre care spune că sunt „superbe”.
Orchestra militară susţine concerte nu doar în penitenciare. Cu ocazia sărbătorilor naţionale, de Ziua Juristului ori de Ziua Justiţiei aceştia dau reprezentaţii de pe scena Casei Armatei, a Operei Naţionale, a Filarmonicii etc.
De cinci ani, Rodica Ciobanu este nu doar ‘cântăreaţa condamnaţilor’, dar şi cântăreaţa soldaţilor. Şi asta pentru că are o frumoasă colaborare şi cu Orchestra Ministerului Afacerilor Interne.

Are inima „liberă şi independentă”

12184086_997563103637187_5630654027544556989_oNu-şi doreşte o carieră ca interpretă, căci, spune ea, „în Moldova e greu să te afirmi – activitatea artistică costă bani grei”.
„La noi sunt foarte mulţi cântăreţi buni, pe care însă nu-i vedem pe la spectacole şi nici nu-i auzim la radio. Poate o să-i vedem la nunţi sau predând copiilor, însă numai nu pe scenă. De ce? Nu au bani!”, susţine ‘cântăreaţa condamnaţilor’.
Timpul liber, atunci când îl are, Rodica Ciobanu preferă să-l petreacă în compania nepoţelului său, Damian, de un an şi două luni, după care se topeşte! Cât priveşte viaţa personală, am aflat că, la momentul de faţă ea nu este implicată în nicio relaţie, iar inima sa este „liberă şi independentă”.

SDC14326SDC13205Lena NEGRU
Foto: Arhiva personală a Rodicăi Ciobanu