Ce se întâmplă dacă mănânci alimente mucegăite

Ce se întâmplă dacă mănânci alimente mucegăite

A mucegăit un fruct? Nici o problemă! Tăiem partea bolnavă şi consumăm rapid restul! Iată una dintre cele mai mari greşeli pe care le fac multe persoane privind alimentaţia. Acest obicei de a consuma partea proaspătăt a fructului nu este lipsită de pericole! Iată ce au descoperit specialiştii!

Mulţi oameni taie porţiunile cu mucegai ale alimentelor pe care le-au uitat în frigider sau bucătărie, fiind convinşi că pot să consume bucăţile rămase care nu par atinse de ciuperci. Cât de corect este? Potrivit site-ului descoperă.ro, specialiştii sunt că este incorect, deoarece mucegaiul este ceva mai mult decât cel de pe suprafaţa pâinii sau de pe fructele învechite. Se pare că porţiunile colorate, vizibile cu ochiul liber sunt sporii sau particule minuscule care dau mucegaiului culoare. Restul mucegaiului, ramurile şi rădăcinile sale dificil de sesizat şi, uneori, se duc profund în produs.

Multe ciuperci sunt foarte periculoase

„Cele mai multe ciuperci care apar pe produsele alimentare sunt inofensive, unele sunt, însă, foarte periculoase. Unele mucegaiuri conţin micotoxine, care sunt substanţe otrăvitoare şi pot provoca reacţii alergice sau probleme respiratorii. Unul în special, numit aflatoxina, este cunoscut prin faptul că poate provoca cancer”, a declarat Nadine Shaw, specialist la Departamentul Agriculturii (USDA) din SUA. Deoarece sporii coloraţi de pe suprafaţa alimentelor sunt doar o parte din matricea mucegaiului, răzuirea sau tăierea aceastei părţi de pe pâine sau de pe covrig nu te va salva de la şansa de a înghiţi din ciupercă. Potrivit specialiştilor, micotoxinele apar, în primul rând, sub forma mucegaiului care creşte pe cereale şi pe nuci, dar pot fi, de asemenea, găsite şi în sucul de struguri, ţelină, mere şi alte produse. Aflatoxina este răspândită cel mai mult în culturile de porumb şi arahide.

Cum previi mucegăirea alimentelor

1. Acoperiţi produsele alimentare pentru a nu permite sporilor de mucegai din aer să se aşeze pe alimente;

2. Utilizaţi containere de depozitare pentru produse alimentare perisabile şi păstraţi-le în frigider în mod corespunzător.

3. Alimentele rămase trebuiesc utilizate în termen de până la trei, patru zile.

Sursa: click.ro