Tablourile Olgăi Percinschi, expuse la Muzeul Luvru // GALERIE FOTO

Zilele acestea, pictoriţa Olga Percinschi a revenit din Franţa. Tablourile semnate de basarabeancă au fost expuse la muzeul Luvru din Paris, în cadrul unei importante expoziţii de artă contemporană. Picturile sale au fost expuse alături de cele ale unor pictori de renume din Europa. Timp de trei zile, lucrările acestora au fost admirate de aproximativ 14 mii de vizitatori veniţi de pe toate cele şase continente. Aflată în Italia, unde urmează să-şi expună trei dintre tablourile sale, pictoriţa ne-a mărturisit că este „şocată şi îngrozită” după atentatele teroriste de la Paris, soldate cu 132 de morţi.

IMG_2022Acum un an vă spuneam povestea Olgăi Percinschi, o pictoriţă din R.Moldova tablourile căreia au ajuns în colecţii private, dar şi în casele oamenilor simpli din R.Moldova, România, India, SUA, Polonia, Italia ş.a.m.d. Tot atunci vă vorbeam despre faptul că lucrările sale au fost expuse în cadrul a două expoziţii de excepţie de la Palazzo Panciatichi, Florenţa. În urma acelui eveniment, chişinăuianca a primit o ofertă râvnită de orice artist plastic: a fost invitată să participe la cea mai mare expoziţie de artă contemporană de la Paris. La eveniment au fost invitaţi cei mai apreciaţi artişti plastici din Europa, 400 la număr.

Atrăgea vizitatorii ca un magnet

1„Pentru mine, acest eveniment cultural de mare amploare a reprezentat o experienţă deosebită. Şi nu oricui i se oferă o asemenea şansă! Timp de trei zile, lucrările noastre au fost admirate de circa 14 mii de vizitatori veniţi de pe toate cele şase continente. Prezentarea mea a fost una originală şi inedită, atrăgeam lumea ca un magnet (n.a. – râde)! Fiecare artist plastic trebuia să facă în aşa mod încât vizitatorii să se oprească la picturile sale. Pentru această expoziţie am pictat patru tablouri, care luate împreună formează un puzzle ce reprezintă patru elemente cheie: apa, focul, vântul şi pământul”, ne-a declarat Olga Precinschi, precizând că picturile pe care le-a expus la Muzeul Luvru le-a pictat vara trecută, în timp ce se afla în România.

Arta sa metaforică va ajunge şi în Japonia

1 jpegCum era şi de aşteptat, la Paris talentul pictoriţei noastre nu a fost trecut cu vederea, căci după eveniment i s-a propus să-şi organizeze propria expoziţie de tablouri în Japonia, fapt îmbucurător pentru ea. Şi noutăţile frumoase nu se opresc aici: la moment, Olga Percinschi duce tratative cu mai mulţi agenţi francezi care doresc să-i organizeze o expoziţie personală la Paris.

IMG_2137„Lumea vrea să vadă cât mai multe dintre lucrările mele, iar acest fapt nu poate decât să mă bucure. Experienţa de la Muzeul Luvru m-a convins, o dată în plus, că arta din Moldova e la un nivel foarte înalt, spun asta ţinând cont de aprecierile de care m-am bucurat. Minusul e că pictorii noştri nu ştiu cum trebuie să-şi promoveze creaţiile.
Acum câteva zile am absolvit doctoratul, specialitatea Marketing în artă. Din numeroasele soluţii pe care le-am redat în teză, vă voi spune doar două: pictorii trebuie informaţi, să li se spună cum trebuie să apeleze la fondurile europene, iar Parlamentul trebuie să înainteze legi pentru susţinerea oamenilor de artă. O să vă dau un exemplu: în Olanda, statul procură în fiecare lună câte două tablouri de la un artist plastic. Acesta reprezintă salariul său lunar, iar ţara se alege cu un patrimoniu cultural. Unui obiect de artă, de la an la an, îi creşte valoarea din punct de vedere financiar. Astfel, statul ajută pictorul, crescându-şi totodată atât tezaurul cultural, cât şi pe cel financiar”, consideră pictoriţa, membră a Asociaţiei Internaţionale Artelor Plastice „IAA/AIAP UNESCO” şi membră a Uniunii Artiştilor Plastici din R. Moldova.

IMG_2068Martoră la o cerere în căsătorie

Experienţa de la Muzeul Luvru a fost una plină de emoţii căci, spune Olga, „nu e atât de uşor să le vorbeşti oamenilor timp de 3 zile despre lucrările tale”. Însă ea vede şi partea bună a lucrurilor: experienţa aceasta a ajutat-o să-şi şlefuiască viziunea şi simţul artistic. În cele cinci zile petrecute în Franţa, ea a avut ocazia să viziteze şi Turnul Eiffel, unde a fost martoră la o cerere în căsătorie. „Apropo, să ştiţi că basarabencele noastre sunt mai şarmante ca pariziencele”, a ţinut să ne spună ea.

IMG_2080Artistul plastic susţine că a face artă în R. Moldova este greu şi totodată foarte scump, căci materialele sunt costisitoare. Olga Percinschi lucrează doar cu vopsele franţuzeşti şi pânză italiană, iar faptul că de 10 ani are cumpărători fideli pentru lucrările sale îi permite să facă artă la nivel internaţional.
Pentru 2016, pictoriţa planifică să organizeze o expoziţie şi acasă, dar şi să ajungă cu tablourile sale în America, Asia şi Japonia.

„Vreau să nu mai moară oameni nevinovaţi”

Vestea atentatelor ce au avut loc vinerea trecută în capitala Franţei a şocat-o pe Olga Percinschi cu atât mai mult că Parisul a fascinat-o şi i-a mai dat o doză de încredere în forţele proprii.
„Sunt şocată şi îngrozită de ce s-a întâmplat acolo vinerea trecută! Expoziţia la care am participat a avut loc chiar în centru oraşului, iar eu m-am plimbat prin regiunea unde au avut loc atentatele. Vreau să fie pace, să nu mai moară oameni nevinovaţi, să trăim în armonie şi linişte”, ne-a declarat pictoriţa. IMG_2100IMG_1868IMG_1978

IMG_1915Lena NEGRU
Foto: Arhiva personală a Olgăi Percinschi