„Domnişoara Fado”, basarabeanca devenită subiect de documentar

„Domnişoara Fado”, basarabeanca devenită subiect de documentar

Acum mai bine de o săptămână, la Lisabona a avut loc premiera filmului documentar „Florescer”, în regia Otiliei Babără, originară din R.Moldova, iar personajele principale ale filmului sunt Victoria şi Tamara Leucă, originare din R.Moldova.

 

Pe Victoriţa Leucă, fiica unor emigranţi basarabeni, APROPO v-a prezentat-o acum doi ani. Cea supranumită „domnişoara fado” a făcut senzaţie la un concurs televizat de talente din Portugalia şi a cules premii la zeci de concursuri prestigioase.

Documentarul „Florescer”, cu o durată de 11 minute, constituie lucrarea de diplomă a tinerei regizoare Otilia Babără, actualmente bursieră Erasmus.

 

2

 

Victoria este singura fiică într-o familie de migranți moldoveni din Portugalia. Încurajată de mama sa, ea cântă Fado. Îşi împărtășește visele ei reale numai atunci când este singură cu păpușile ei”, scrie în prezentarea filmului.

Mama Victoriţei, Tamara Leucă, profesoară de liceu la Lisabona, ne-a declarat că regizoarea le-a contactat prin intermediul ambasadei R.Moldova în Portugalia, iar filmul a fost prezentat în cardul Festivalului de Film Documentar din Portugalia „DocLisboa”.

 

22

 

Fado, cu melodiile sale melancolice şi versuri tânguitoare, nu este tocmai un gen muzical pentru copii. Dar Victoriţa l-a îndrăgit de mică, de la televizor, iar acum a ajuns să aibă melodii scrise de poeţi special pentru ea. Şi chiar dacă s-a născut în Portugalia, iar în R.Moldova a fost doar de câteva ori, „domnişoara fado” vorbeşte româna şi cântă bine şi muzică populară românească, dar şi romanţe, care seamănă oarecum cu fado.

N.T.