„Nu sufăr de vedetism!” FOTO/VIDEO

Olesea Olteanu, alături de echipa CioFilm, Sergiu Ciorescu, Marin Iliuţ, Sandu Gorgos şi Alina Dabija, vine să-şi surprindă publicul cu o frumoasă melodie de muzică uşoară, însoţită şi de un videoclip pe potrivă. Cunoscută ca interpretă de folclor, solista Orchestrei „Busuioc Moldovenesc”, dirijată de Mihai Amihalachioaie, a renunţat pentru câteva zile la costumul popular şi la opinci, şi asta pentru a juca rolul unei fete supărate care spune „Nu vreau” într-un videoclip regizat de cineastul Sergiu Ciorescu, cel care a realizat la lumina lumânării, cu un buget de doar 50 de euro, filmul „Zi de târg”.

foto clipOlesea Olteanu vine din or. Rezina, de pe malul Nistrului. Drumul său în muzică a fost cu urcușuri, dar şi cu coborâșuri, însă, spune ea, „greutăţile pe care le-a întâlnit au făcut-o mai puternică şi încrezătoare în forţele proprii”. În familia sa, folclorul a stat mereu în capul mesei. Mică fiind, alături de părinţii săi cânta melodii populare la sărbătorile de familie, iar startul era dat cu melodia „De la Cernăuţi la vale”. A crescut cu muzica lui Nicolae Sulac, a lui Nicolae Glib, a Sofiei Vicoveanca, a Irinei Loghin şi a Ilenei Sărăroiu. Din interpreţii de muzică uşoară, idolul său a fost şi va rămâne Mădălina Manole.
„Cu melodia ‘Te-am văzut, mi-ai plăcut’ mă trezeam în fiecare dimineaţă. Atunci când nu vroiam să mă scol din pat, mama-mi ştia leacul: punea piesele Mădălinei Manole”, ne povesteşte Olesea Olteanu.

La 12 ani a devenit solistă de taraf

4La Rezina a studiat vioara la şcoala de muzică, iar la vârsta de 12 ani era deja solistă a tarafului liceului. Însă de mică îşi dorea să vină la Chişinău şi asta a făcut. A fost admisă la Colegiul de Muzică „Ştefan Neaga”, iar în timpul studiilor şi-a întâlnit marea dragoste. Rodul acestei iubiri e Dorina, fiica ei acum în vârstă de 12 ani. Şi atunci, cu un copil mic în braţe, s-a văzut nevoită să revină la Rezina, unde timp de trei ani a lucrat la Centrul de Cultură, iar paralel era invitată să cânte pe la petrecerile private ale rezinenilor.

12077505_707619256035921_930125739_n„Eram bine-mersi acolo, dar mama a insistat să revin la Chişinău. Şi pentru că sunt ambiţioasă, mi-am lăsat fiica în grija părinţilor şi am venit să-mi îndeplinesc visul: acela de a scoate un album de muzică populară. Mă duceam în fiecare săptămână să-mi văd copilul, iar de la atâtea griji şi alergătură am şi slăbit foarte mult în acea perioadă. Însă ştiam că tot ce fac e pentru binele fetiţei mele. La Chişinău am început să cânt pe la petreceri private, am avut noroc şi de colegi, care m-au ajutat şi m-au îndrumat”, îşi aduce aminte Olesea Olteanu.

Întâlnirea cu Mihai Amihalachioaie i-a schimbat viaţa

În urmă cu şase ani l-a cunoscut pe maestrul Mihai Amihalachioaie, cel alături de care, în decursul unui an, avea să-şi îndeplinească visul: albumul de muzică populară „Dorul mi-i de-al meu sătuc”, după apariţia căruia a început să fie invitată în concerte în R.Moldova şi-n România, iar când fetiţa sa a împlinit vârsta de cinci ani, a adus-o la Chişinău, unde s-au şi stabilit cu traiul.
„Începutul carierei mele a fost foarte greu, dar, de dragul Dorinei, n-am vrut să mă dau bătută. Vroiam să-i ofer o viaţă mai bună şi vreau să sper că mi-a reuşit. Pentru ea sunt şi mamă, şi tată. Însă nu mă plâng, căci există viaţă şi după divorţ. Cu siguranţă!”, spune ea.

1Maria Iliuţ a ajutat-o să-şi găsească stilul popular

La scurt timp după ce a devenit solistă a orchestrei „Busuioc Moldovenesc”, Olesea Olteanu a cunoscut-o pe Maria Iliuţ, cea care şi-a lăsat amprenta pe stilul său de interpretă de muzică populară.
„Ea m-a ajutat să-mi aleg ţinuta scenică, mi-a dat cele mai bune sfaturi şi m-a ajutat să-mi găsesc stilul popular. Primul meu costum mi l-a adus Maria Iliuţ de la Crasna, apoi au urmat alte câteva ii, una mai frumoasă ca alta. Pe cea care are o vechime de circa o sută de ani a pus ochiul fiica mea – vrea să i-o las ca moştenire. Am şi peste 50 de baticuri, majoritatea fiind dăruite de mătuşile mele”, declară cântăreaţa.

Fiica sa, talentată la cântat şi la gătit

3

Dorina, fiica sa, i-a moştenit talentul. Anul trecut, cele două au înregistrat colindul „În seara Crăciunului”, iar peste două luni, în ajunul sărbătorilor de iarnă, vor mai lansa unul.
„Prima apariţie scenică a fetei mele a fost la vârsta de trei ani. E talentată, cântă foarte frumos, a studiat şi vioara, însă mi-a spus că vrea să devină medic. Zilele acestea discutam cu prietenii mei şi le spuneam că poate Dorina va deveni bucătar până la urmă. La doar 12 ani găteşte deserturi delicioase! Are foarte multe cunoştinţe în acest domeniu, iar când intrăm într-un magazin, fata mea se îndreaptă direct către secţia unde sunt expuse ustensilele pentru bucătărie. Eu le spun tuturor: cel mai bun copil este al meu! Când mă trezesc dimineaţa, ea îmi spune că mi-a gătit micul dejun şi un desert delicios”, ne povesteşte Olesea Olteanu.

Despre „Nu vreau”

După patru ani în care a cântat doar muzică populară, cântăreaţa a decis să lanseze şi o melodie de muzică uşoară. A apelat la textiera Alina Dabija şi la Sandu Gorgos, cel care a semnat aranjamentele muzicale pentru piesa „Nu vreau”.
Vara aceasta, fiind în drum spre Crasna, alături de Marin Iliuţ şi de Sergiu Ciorescu, cel din urmă a întrebat-o de ce nu lansează şi un produs de muzică uşoară. Şi atunci şi-a zis: de ce nu!

„Când melodia a fost gata, l-am telefonat pe Sergiu Ciorescu şi i-am spus că trebuie să filmez un videoclip. Ne-am întâlnit, am discutat, iar în august am dat start filmărilor. S-a muncit foarte mult la clip, iar pentru ultima scenă am plecat să filmăm în Ucraina. Am investit foarte mult, pentru că mi-am dorit să vin cu un produs foarte bun, realizat la cel mai înalt nivel şi cu cei mai cei dintre profesionişti. Sunt mulţumită de calitatea videoclipului şi de impactul pe care-l are. Recunosc că mi-a fost greu să intru în rolul unei fete supărate, căci de felul meu sunt optimistă, mereu cu zâmbetul pe buze şi foarte modestă, ca să nu mai vorbim de faptul că nu sufăr de vedetism. Iar dacă am invitaţii să cânt nu doar acasă, ci şi în România, inclusiv pentru 2016, nu înseamnă că trebuie să strig despre asta în gura mare”, susţine cântăreaţa.
Până de Revelion, Olesea Olteanu planifică să mai lanseze o melodie de muzică uşoară.

aLena NEGRU
Foto: Arhiva personală a Olesei Olteanu