Cel mai frumos basarabean are 24 de ani şi locuieşte la New York // FOTO

Anul trecut, Valeriu Guţu a fost selectat să reprezinte R. Moldova la Mister World 2014, eveniment care s-a desfăşurat în Marea Britanie. La prestigiosul concurs au participat reprezentanţi din 46 de ţări, iar basarabeanul a reuşit să se claseze în top 10 cei mai frumoşi bărbaţi din lume. La vârsta de doar 24 de ani, Valeriu Guţu culege lauri în lumea fitnessului, dar şi în cea a modellingului, fiind recrutat de agenţia spaniolă Attitude Models, fondată de românul Vali Pungă. Stabilit cu traiul la New York, chişinăuianul a ajuns să fie unul din cele mai cotate manechine din lume, dar şi antrenor personal de fitness pentru mai multe staruri internaţionale.

1S-a născut la Chişinău, într-o familie de profesori, iar de mic îi plăcea literatura, geografia şi limbile străine. A absolvit Facultatea de Drept şi a jucat fotbal timp de 10 ani în Divizia Naţională. Însă din cauza unei traume suferite, Valeriu Guţu a fost nevoit să renunţe la sportul de performanţă.
„Tata este o persoană sportivă, îi plac toate genurile de sport. El este exemplul meu, iar în familia mea se duce un stil de viaţă sănătos. Eu am făcut şi înot, şi lupte marţiale. Am avut rezultate bune la fotbal, mă aştepta un viitor frumos, însă la 19 ani, din cauza unei traume, am fost nevoit să caut un alt drum în viaţă, un domeniu în care să mă regăsesc”, ne povesteşte fostul fotbalist.
Şi l-a găsit. Astăzi, la vârsta de 24 de ani, Valeriu Guţu lucrează pentru agenţia Attitude Models, care colaborează cu cele mai importante branduri şi case de modă din lume.

Cum a ajuns în echipa lui Vali Pungă

3Până a culege lauri în domeniul fitnessului şi cel a modellingului, viaţa l-a pus la numeroase încercări. În timp ce se afirma ca model acasă, chişinăuianul era în căutarea unei agenţii care să-l reprezinte în afară. I-a scris lui Vali Pungă, ex-model din România ce a înfiinţat una din cele mai renumite agenţii de modele masculine din lume, Attitude Models.
„Era singura agenţie de top şi de nivel internaţional pe care o cunoşteam, iar după ce i-am scris directorului, acesta mi-a răspuns că nu corespund cerinţelor lor. Am întrebat ce-mi lipseşte şi cum trebuie să fiu, iar timp de doi ani am muncit asiduu la sală asupra ţinutei mele. Şi am fost remunerat pentru efortul depus atunci când într-o zi Vali Pungă mi-a scris un mesaj pe o reţea de socializare ca să mă întrebe dacă n-aş vrea să fiu model la agenţia lor. Nu m-a recunoscut, nici nu a bănuit că eu sunt cel care cu doi ani în urmă voia să facă parte din echipa lui. Aşa am semnat contractul cu Attitude Models”, povesteşte manechinul.

Drumul spre Milano

5Peste o lună, Valeriu Guţu era deja la Milano, unde a început să lucreze cu cele mai faimoase case de modă, printre care Dolce&Gabbana. Se întâmpla în urmă cu trei ani. Timp de cinci luni a gustat din meseria de model internaţional, ca într-o bună zi, trecut prin unele dezamăgiri, a decis să revină acasă.
„Apoi mi-am zis că vreau să obţin mult mai multe şi mi-am luat zborul spre America, prin programul Work and Travel. Timp de patru luni am lucrat în calitate de salvamar, iar concomitent mai aveam două joburi: chelner şi agent de securitate într-un club de noapte. În aceste luni am trecut prin multe greutăţi, am avut parte de numeroase duşuri reci, după care iar am revenit la Chişinău”, ne-a declarat basarabeanul.

Drumul spre Rusia şi New York

4Acasă n-a zăbovit prea mult, căci i s-a propus colaborare în Rusia, unde avea să cunoască celebrităţi de acolo, printre care şi Yana Rudkovskaya.
„Combinam modellingul cu fitnessul, lucru pe care-l fac şi la momentul de faţă, iar ea a fost prima persoană publică pe care am început să o antrenez”, ne-a spus Valeriu Guţu.
În Rusia a stat aproape patru luni, după care a plecat la New York, unde a început să-şi croiască o cale în lumea fitnessului şi a modellingului. Anul trecut a primit propunerea de a reprezenta R. Moldova la Mister World 2014, concurs la care au participat reprezentanţi din 46 de ţări. Chişinăuianul nostru a reuşit să se claseze în top 10 cei mai frumoşi bărbaţi din lume. Această reuşită i-a deschis multe uşi, el devenind în scurt timp unul din cele mai cotate modele internaţionale.

A fondat proiectul „VGF”

6„Atunci a început cea mai ‘colorată’ etapă din viaţa mea – în sfârşit culegeam roadele dorite! Am început să mă gândesc la proiectul meu personal „VGF”, botezat după iniţialele Valeriu Guţu Fitness. Şi uite aşa pe AppStore au apărut primele aplicaţii ce conţin un ansamblu de exerciţii de educaţie fizică. La această platformă lucrez cu o echipă internaţională de design şi IT. Acum am reînnoit proiectul, pregătim noi aplicaţii şi un alt site. Mă bucur de orice realizare, însă ştiu că e loc şi de mai bine. Nu caut sfaturi, îmi creez stilul meu. Nici de mentori nu am nevoie – citesc foarte mult, iar în cărţi găsesc răspunsuri la toate întrebările mele”, susţine modelul basarabean.

Îşi va lansa propriile cărţi

aValeriu Guţu s-a stabilit cu traiul la New York, „oraşul care nu doarme niciodată”, iar alături îi sunt părinţii şi sora, care vrea să devină creatoare de modă. Chişinăuianul spune că formula succesului său e simplă: multă muncă şi perseverenţă.
În lumea modellingului, drumul e presărat cu sacrificii, avantaje şi dezavantaje, unde mai pui că şi concurenţa este una înverşunată. Însă Valeriu este încrezător în măiestria şi aptitudinile sale, făcând faţă cu brio oricărei provocări.
„Jobul meu ţine de improvizaţie, de cerinţele pieţei şi ale clientului. Trebuie să fiu mereu în formă. De aceea fac două-trei antrenamente pe zi, iar dacă e să vorbim de alimentaţie, recunosc, sunt un expert. În curând, pe platforma mea vor apărea cărţile mele de sport, de alimentaţie şi istorii ale persoanelor cărora am reuşit să le schimb forma fizică”, ne spune cu mândrie antrenorul de fitness.

Şedinţă foto alături de Miranda Kerr aDe curând, Valeriu Guţu a avut o şedinţă foto alături de Miranda Kerr, unul din cele mai apreciate modele internaţionale. Basarabeanul nostru are un ritm de viaţă alert, dar oriunde merge ia cu el cel puţin două cărţi, căci adoră să citească! Şi pentru că „întotdeauna face ceea ce-i place”, nu ştie ce-i plictisul ori oboseala.
Deşi deocamdată nu este implicat în nicio relaţie, cea mai mare dorinţă a lui Valeriu e să-şi întemeieze o familie.
Vine în R. Moldova o dată la două luni, pentru că nu a renunţat la colaborările de acasă, iar când primeşte propuneri noi, le acceptă fără a sta prea mult pe gânduri. „Aici a fost startul meu şi voi reveni de fiecare dată cu drag acasă”, ne-a spus basarabeanul la sfârşitul discuţiei.

2Lena NEGRU
Foto: Arhiva personală a lui Valeriu Guţu