Secretul căsniciei de 38 de ani a Ioanei Căpraru

Secretul căsniciei de 38 de ani a Ioanei Căpraru

Ioana Căpraru şi soţul ei, violonistul şi dirijorul Vladimir Serbuşcă, s-au cunoscut acum mai bine de patru decenii. Pe atunci ambii erau studenţi la Academia de Muzică, Teatru şi Arte Plastice din Chişinău, iar ea, o puştoaică de doar 18 ani, i-a furat inima pe loc. Interpreta însă s-a lăsat curtată aproape cinci ani până a acceptat să înceapă povestea lor de dragoste. Iar peste un an au făcut şi nunta. Pe 27 august au aniversat 38 de ani de când au spus cel mai important „Da!” din viaţa lor, iar pe 6 septembrie Ioana Căpraru a împlinit vârsta de 63 de ani.

De curând, în familia lui Vladimir Serbuşcă şi a Ioanei Căpraru a avut loc o dublă sărbătoare: muzicienii au aniversat 38 de ani de căsătorie, iar artista de folclor şi-a sărbătorit ziua de naştere. Contactată de JURNAL de Chişinău, Ioana Căpraru ne-a spus care este secretul mariajului său, dar şi ce surpriză i-au pregătit soţul, copii şi nepoţii în ziua în care a împlinit vârsta de 63 de ani.

„Tot pe el l-aş alege!”

Pe violonistul şi dirijorul Vladimir Serbuşcă l-a întâlnit la Academia de Muzică, Teatru şi Arte Plastice – erau ambii îndrăgostiţi de artă şi-şi doreau o carieră în domeniul muzicii. Ea avea 18 ani şi s-a lăsat greu cucerită. Abia la vârsta de 23 de ani i-a dat o şansă celui care un an mai târziu avea să-i devină soţ.
„În aceşti 38 de ani nu ne-a fost întotdeauna uşor. Am locuit multă vreme la cămin, iar când mergeam pe la spectacole ori prin turnee, lăsam copiii fie cu vecinii, fie îi duceam la ţară, la bunicii lor. Ani buni am simţit lipsa banului şi nu ne-a fost uşor deloc. Acum trăim timpuri mai bune comparativ cu acei ani. Bogată nu sunt şi nici nu vreau să fiu, iar singura mea avere sunt copiii, soţul şi cântecul”, ne povesteşte Ioana Căpraru.
Dacă ar fi să dea timpul înapoi, tot pe Vladimir Serbuşcă l-ar alege de soţ. N-ar schimba nimic, nici măcar greutăţile cu care s-au confruntat şi asta pentru că, spune artista, „acestea i-au făcut mai puternici, iar relaţia lor a devenit şi mai sudată”.

Cele trei ingrediente

2Despre soţul ei, violonist şi dirijor al Orchestrei de muzică populară „Plai moldovenesc” a Ministerului Afacerilor Interne, Ioana Căpraru are doar cuvinte de laudă. Artista, fire vulcanică, recunoaşte că în relaţia lor de cele mai multe ori muzicianul este cel care cedează şi aplanează orice situaţie mai tensionată.
„Soţul e o fire liniştită, pe când eu sunt mai explozivă de felul meu, însă repede mă sting. După asemenea momente, analizez dacă am avut dreptate sau nu, iar dacă eu sunt cea care a greşit, îmi cer scuze neapărat. Eu şi bărbatul meu discutăm foarte mult şi consider că numai prin comunicare poţi aduce lucrurile pe un făgaş normal şi să ai o căsnicie frumoasă. Secretul celor 38 de ani de mariaj e simplu: comunicare, stimă şi răbdare”, ne-a declarat cântăreaţa de folclor.

Sushi – mâncarea sa preferată

aÎn septembrie, Ioana Căpraru a împlinit 63 de ani. Cum în acest an ziua ei a nimerit într-o zi de duminică, iar asta a coincis cu o nuntă în România la care fusese invitată să cânte, soţul şi copiii s-au gândit să-i organizeze o surpriză la revenirea sa acasă.
Am aflat că interpretei, de ziua sa, îi place să întindă masa cu bucate gătite chiar de ea. În acest an însă, din lipsă de timp, planifica doar să ciocnească un pahar de şampanie cu cei dragi. Dar odată ajunsă acasă, soţul i-a spus să se îmbrace elegant, căci merg să ia masa în oraş.
„Eram obosită de la drum şi nu am reuşit să mă odihnesc decât foarte puţin. Mie-mi place foarte mult bucătăria japoneză, aşa că m-a invitat într-un local cu cele mai bune sushi din oraş. Acolo ne aşteptau copiii, nepoţii şi doi dintre cei mai buni prieteni care-mi sunt alături mereu. S-au înţeles cu toţii şi mi-au organizat o sărbătoare caldă, în familie. Ne-am simţit atât de bine încât am uitat şi de oboseală”, povesteşte zâmbind Ioana Căpraru.

„Am trăit sărăcuț…”

aSoţul artistei nu e tocmai un romantic în sensul clasic al cuvântului: domnia sa dăruieşte flori doar cu ocazii speciale, iar când vrea să-şi surprindă soţia, apelează la ajutorul celor trei fiice – sursă inepuizabilă de sfaturi.
„Noi am trăit sărăcuţ, aveam trei copii de crescut şi nu ne mai rămânea timp să ne facem surprize ori să ne răsfăţăm. Orice femeie iubeşte să fie alintată, eu însă niciodată nu am cerut ca soţul să-mi ofere cadouri pompoase”, precizează ea.
De multe ori, în cadrul interviurilor, Ioana Căpraru spune că este o femeie împlinită, căci are familia pe care şi-a dorit-o dintotdeauna. În timpul discuţiei noastre însă ne-a mărturisit:
„Dacă voi zice că-s împlinită 100%, ar însemna că de acum încolo nu mai este loc de realizări, scopuri şi aspiraţii”.

Fetele şi nepoţii i-au moştenit

3Ca orice părinte, Ioana Căpraru şi soţul ei se declară mândri de cele trei fete pe care le au împreună.
Toate au făcut studii în domeniul muzicii – două din ele au ales vioara, iar una pianul. Tustrele însă au decis ca arta să rămână doar la nivel de pasiune. În schimb cei doi nepoţi: Marian, care anul acesta a mers în clasa I şi Adriana-Ioana, elevă în clasa a III-a, vor să devină cunoscuţi, ca bunicii. Nepoţica deja a înregistrat câteva melodii, iar când va creşte, va moşteni de la celebra sa bunică toată colecţia ei de costume naţionale.
„Ioniţa studiază pianul şi se descurcă de minune! Abia aştept să crească nepoţii mari, să ieşim pe scenă împreună. Asta e tot ce-mi mai doresc: sănătate ca să fiu mereu în formă pentru a-mi ajuta copiii şi să mă pot bucura de nepoţii pe care-i am, dar şi de cei care vor veni din partea celorlalte două fete. Vreau să vă zic că e bine să ai fete în casă: ele îmi dau mereu sfaturi bune şi, uitându-mă la ele, parcă întineresc şi eu. Soţul, în adâncul sufletului, a sperat că cel de-al treilea copil va fi băiat, însă a fost o ‘băiată’ (n.r. – râde). În schimb s-a bucurat când a venit primul ginere în familia noastră, a urmat al doilea, iar acum îl aşteptăm şi pe-al treilea”, mai povesteşte Ioana Căpraru.
Artista munceşte la momentul de faţă la două romanţe, pe care le va lansa până la sfârşitul acestui an. Concomitent, pregăteşte şi două melodii cu orchestra „Lăutarii”, pe care le va face auzite în prima jumătate a lui 2016.
La romanţe, pe care le va înregistra cu orchestra „Plai Moldovenesc”, munceşte alături de soţul său.

aLena NEGRU