EXCLUSIV! Elisio al lui Radu Dolgan a mers în clasa I, în Canada

EXCLUSIV! Elisio al lui Radu Dolgan a mers în clasa I, în Canada

De la începutul acestui an, Radu Dolgan s-a aflat în Canada, la Toronto, acolo unde de patru ani locuiesc cele mai dragi fiinţe din viaţa lui, fiul Elisio şi soţia Loredana. Au decis să părăsească R.Moldova de dragul băiatului lor, căci îşi doreau un viitor prosper pentru el. Anul acesta, Elisio a mers în clasa I. Iar tatăl său, care îşi continuă cariera muzicală la Chişinău, şi-a croit timp să meargă şi în Canada, pentru a fi alături de familia sa.

În 2011, Radu Dolgan a mers cu fiul şi soţia în vizită la părinţii acesteia, stabiliţi la Toronto. Iar pentru a-i oferi un viitor mai bun băieţelului lor, Elisio, soţii Dolgan au decis ca acesta să rămână în Canada, cu mămica. Artistul străbate mii de kilometri când doreşte să-şi vadă soţia şi feciorul, iar când îi despart mări şi ţări îşi mai alină dorul vorbind serile, pe Skype. De curând, Radu Dolgan a revenit de la Toronto, unde s-a aflat vreme de opt luni. „Chiar sunt bine, merci. Plecările mele în Canada nu sunt vacanţe, această ţară este a doua mea patrie. Acolo-mi este familia: soţia şi fiul sunt cetăţeni canadieni, iar eu am statut de rezident permanent”, ne spune Radu Dolgan.

„Am băiat mare!”102_0567Muzicianul ne-a mărturisit cu mândrie în glas că băiatul lui e şcolar: Elisio, care are şase ani şi jumătate, a mers în clasa I.
„Am deja băiat mare, e dezgheţat şi energic. Mă bucur că e sincer cu mine: în primele zile de şcoală mi-a spus că-i era mai bine în curte, alături de prietenii săi de joacă. Acum însă, după aproape o lună de când merge la lecţii, s-a obişnuit cu faptul că are noi obligaţii şi chiar îi place la şcoală! Se împacă bine şi cu colegii săi de clasă, iar eu sunt fericit că s-a integrat cu succes în colectivul de elevi”, susţine mândrul tătic.

Elisio va decide de va studia muzica ori ba

Lui Elisio, care are auz muzical perfect, îi place să cânte şi să picteze. Dar părinţii săi îl lasă pe el să decidă dacă va vrea să facă artă ori ba. Radu Dolgan, care a început să studieze muzica pe când avea şapte ani, recunoaşte că şi-ar dori ca feciorul lui să aleagă acelaşi drum în viaţă ca şi tata, bunicul şi bunica.
„Elisio e la vârsta când ar trebui să decidă dacă vrea să studieze vreun instrument muzical. Noi, ca părinţi, nu vrem să decidem în locul lui. Fiul nostru are toate aptitudinile pentru a deveni om de artă, însă-l lăsăm să se mai bucure din plin de copilărie. Eu i-am explicat că dacă va dori să se facă muzician profesionist, îl voi susţine neapărat. Însă l-am prevenit că va trebui să facă multe sacrificii, cum s-a întâmplat şi în cazul meu. Acum nu ne rămâne decât să aşteptăm ca să vedem ce drum în viaţă va alege”, ne-a declarat Radu Dolgan.

E copia regretatului său bunic

10630564_315743048605552_5409411268726481679_oCu cât Elisio creşte, cu atât seamănă mai mult cu bunicul său, regretatul Mihai Dolgan. „I-a moştenit nu doar caracterul, ci şi trăsăturile fizice. În el îl văd pe tata”, precizează muzicianul.
Artistul recunoaşte că familia sa va reveni în R. Moldova doar dacă starea de lucruri în ţară se va schimba în bine. Până atunci însă, va lua avionul ori de câte ori va fi nevoie pentru ca soţia şi fiul să nu-i simtă lipsa.
Radu Dolgan nu vrea să se stabilească definitiv cu traiul în Canada deoarece consideră că „din moment ce eşti în străinătate, nu mai poţi fi om de creaţie”.

Nu vrea să trăiască din nunţi şi cumetrii

„Orice om care decide să plece în străinătate este nevoit să-şi sacrifice profesia. Pentru muzicieni e şi mai greu – ţi se impun nişte restricţii şi nu ai cum să faci artă de performanţă. Un artist nu are cum să aibă peste hotare aceleaşi realizări ca la el acasă. Familia mea va fi aici, în Moldova, doar atunci când în ţară va fi mai bine, iar eu, din muzică, voi putea duce un trai bun, fără griji. Sunt muzician profesionist, doar asta ştiu să fac şi vreau să trăiesc din profesia mea. Vreau să rămân artist, nu să trăiesc din nunți şi cumetrii. Deocamdată îmi e greu să-mi imaginez că oamenii de artă vor ajunge să câştige foarte bine din muzică şi că vor putea duce un trai decent”, consideră Radu Dolgan, care e de 27 de ani pe scena profesionistă.

Caută manager pentru „Noroc”

Interpretul a revenit la Chişinău pentru a-şi relua activitatea muzicală. Are multe proiecte, dar şi multe probleme de ordin managerial. Legendara formaţie „Noroc” se află într-un moment de stagnare, iar pentru a reveni pe scenă are nevoie de un manager profesionist.
„Noi vrem să ne reluăm activitatea scenică, însă avem probleme de ordin organizatoric şi de management. Aşa că suntem în căutarea unui manager foarte bun. Formaţia este un brand naţional, iar fără susţinere din partea statului nu avem cum să mergem înainte, aşa cum ne dorim şi cum o fac alte trupe consacrate din toată lumea. Concomitent lucrez şi la proiectul meu solo, pe care l-am cam neglijat în ultimii ani. Acum trebuie să recuperez. Urmează să lansez unele melodii la care s-a lucrat deja în studiou. Însă „Noroc”-ul nu pot să-l las – este tot ce mi-a mai rămas de la tata. Trupa şi melodiile moştenite de la el sunt toată averea mea”, povesteşte artistul.

Despre protestele din PMAN

Familia Dolgan nu poate rămâne indiferentă la protestele care au loc în Piaţa Marii Adunări Naţionale. Artiştii susţin că niciodată nu au participat la acţiuni politice şi nu au simpatizat pe niciun politician, dar că mereu vor fi alături de popor şi de doleanţele lui.
„În politica noastră e mai ceva decât în junglă: nimeni nu ascultă pe nimeni, iar celor de la guvernare nu le mai pasă de cei care i-au votat. Nu ştiu ce ar trebui să se întâmple ca lumea să aibă încredere în politicieni. Oamenii sunt dezamăgiţi, iar mulţi basarabeni preferă să ia drumul străinătăţii, inclusiv specialişti buni. Politicienii s-au compromis rău de tot”, consideră Radu Dolgan.

10499603_315743005272223_1692142748375424386_oLena NEGRU