Elisabeta a II-a: 63 de ani de domnie, într-un minut şi 18 secunde

Elisabeta a II-a: 63 de ani de domnie, într-un minut şi 18 secunde

Regina Elisabeta a II-a a Mrii Britanii a urcat pe tron la 6 februarie 1952, iar în 10 septembrie o depășește pe Regina Victoria care deținea recordul cu cea mai lungă domnie pe tronul britanic.

Regina Elisabeta, 89 ani, este regina a şaisprezece state suverane, cunoscute sub numele de Commonwealth. Acestea sunt: Regatul Unit, Australia, Canada, Noua Zeelandă, Jamaica, Barbados, Bahamas, Grenada, Papua Noua Guinee, Insulele Solomon, Tuvalu, Sfânta Lucia, Sfântul Vicenţiu şi Grenadine, Antigua şi Barbuda, Belize şi Sfântul Kitts şi Nevis.

A urcat pe tron la 6 februarie 1952, fiind în prezent al doilea monarh în viaţă ca durată a domniei, după regele Thailandei, Bhumibol Adulyadej, care domneşte din 9 iunie 1946.

În istoria Marii Britanii are cea mai lungă domnie, depăşind-o pe stră-străbunica sa, Regina Victoria, care a fost suveran din 20 iunie 1837 – 22 ianuarie 1901, adică 63 de ani și 216 zile.

”Declar în fața voastră că întreaga mea viață, indiferent că va fi scurtă sau lungă, va fi dedicată servirii voastre și servirii mareței famili imperiale”, spunea Elisabeta în 1947, într-o transmisie radio adresată națiunii. Regina nu-și va încalca promisiunea făcută: “Pe viață înseamnă pe viață.”

Reporterii britanici au realizat un montaj extaordinar despre cei 63 de ani de domnie ai Elisabetei a II-a, concentraţi într-un minut şi 18 secunde.

Sursa: click.ro
Foto: The Telegraph