La nuntă, cu rechizite, în loc de flori

„Când le-am spus invitaţilor să ne aducă rechizite în loc de flori, m-au privit nedumeriţi, întrebându-se: cum să vii la o nuntă fără flori? La sfârşitul serii, când nuntaşii au văzut câte s-au adunat, au înţeles care a fost intenţia mea”, ne povesteşte Diana Marin-Mereniuc, care, împreună cu soţul său, a decis să meargă la cei 17 copii din Nisporeni pentru a le oferi rechizitele primite la nunta lor.

Miercuri, 2 septembrie, pe o arşiţă de 37 de grade, dibuind drumul, am ajuns la Nisporeni. Ghidaţi prin telefon de mama celor 17 copii, doamna Lidia, am găsit căsuţa lor. Un locaş modest, cu ogradă curată. Odată ce intrăm în curte, ies în întâmpinarea noastră 11 pici de toate vârstele. Întrebând-o pe doamna Lidia câţi copii are, ne spune că nu a reuşit să-i numere. Ei însă ne cercetează cu ochii şi, din când în când, schiţează câte un zâmbet, uitându-se la pungile pline cu caiete, stilouri, creioane, acuarelă, cărţi, ghiozdane şi jucării.

Picture 004Cei mai mari aşteaptă în spate, ferindu-şi privirile. Cea mai îndrăzneaţă s-a dovedit a fi mezina, ce s-a grăbit să ia în braţe un iepuraş roz de pluş, pe care nu l-a lăsat până la plecarea noastră. Acum sunt acasă 11 copii, din cei 17, doi băieţi fac serviciul militar, o fată s-a căsătorit, iar trei sunt la şcoală. Lidia Tertiuc ne spune că le-a cumpărat câte ceva pentru şcoală, însă mai are mult, în special, haine de sport.

O curăţenie desăvârşită

Diana şi Alex Marin-Mereniuc au avut ideea ca la nunta lor invitaţii să vină cu rechizite în loc de flori. „Este prima dată când facem acte de caritate ca soţ şi soţie. Când eram elevă, înainte de sărbători, colectam cu colegii jucării, haine şi dulciuri ca mai apoi un reprezentant al şcolii să le dăruiască copiilor orfani”, îşi aminteşte Diana.

După ce au vizitat familia Tertiuc, Diana şi Alex au rămas cu emoţii extraordinare. „Am rămas impresionată când am văzut ce copii harnici şi frumoşi cresc în această familie”, îmi spune Diana. Tinerii căsătoriţi sunt fericiţi că au reuşit să le facă celor 14 copii viaţa mai uşoară. Proaspeţii soţi au un singur regret, că nu au reuşit să-i cunoască pe toţi cei 17 copii, însă vor păstra legătura cu ei.

Doi părinţi bolnavi şi fără lucru cresc 17 copii

Picture 006Familia Tertiuc avea iniţial 11 copii, după decesul surorii gemene a Lidiei Tertiuc, cei şase nepoţi rămaşi orfani au fost adoptaţi de către aceasta şi soţul ei. Ambii soţi, Lidia şi Viorel Tertiuc, au probleme de sănătate şi nu pot să lucreze. Îşi rezolvă problemele cu banii din ajutorul social şi indemnizaţia de invaliditate, care însumează 6000 de lei. La început, a fost mai greu, mai ales cu prepararea mâncării, acum e mai uşor, copiii îi ajută cu lucrul prin gospodărie.

„Tatiana mă ajută la bucătărie, Vasile şi Victor muncesc pe afară, iar mezinele se joacă”, ne spune Lidia Tertiuc. Şi deoarece sunt mai multe fete, stau pe lângă mama lor la bucătărie, iar băieţii le întreabă dojenitor: „Cine ar fi dus vacile la cireadă dacă nu am fi fost noi?”.
Din cei 17 copii, 14 sunt elevi, unii dintre ei învaţă în aceeaşi clasă. În fiecare dimineaţă, cei mai mari îi iau de mânuţe pe cei mici şi merg împreună la şcoală. Deşi sunt o familie numeroasă cu multe privaţiuni, sunt fericiţi că au o mamă, un tată şi o casă!

Picture 009Carolina Chirilescu
Foto: Carolina Chirilescu