Cineastul britanic Jack Gold a murit

Cineastul britanic Jack Gold a murit

Cineastul britanic Jack Gold, autorul unor filme de referinţă precum „Atingerea meduzei” (1978), „Evadare din Sobibor” (1987) şi „Noapte bună, domnule Tom” (1998), a murit la 85 de ani.

Jack Gold, recompensat cu două premii BAFTA, o nominalizare la premiile Primetime Emmy şi selectat în cursa pentru trofeul Palme d’Or de la Cannes, şi-a început cariera lucrând pentru BBC şi a ajuns să colaboreze apoi cu legende ale cinematografiei britanice, precum Richard Burton şi John Thaw.

A rămas în memoria cinefililor în calitate de regizor al unor filme de referinţă, precum „Noapte bună, domnule Tom/ Goodnight Mister Tom” şi „The Naked Civil Servant” – în care John Hurt a interpretat personajul Quentin Crisp.

Jack Gold a colaborat cu Richard Burton, la „Atingerea meduzei/ The Medusa Touch”, şi a regizat mai multe episoade din îndrăgitele seriale de televiziune britanice „Inspector Morse” şi „Kavanagh QC”, cel din urmă avându-l ca protagonist pe bunul lui prieten, John Thaw. De altfel, John Thaw a jucat şi în filmul său „Noapte bună, domnule Tom”.

A colaborat, de asemenea, cu Peter O’Toole, la pelicula „Omul vineri/ Man Friday” (1975), şi cu Anthony Hopkins, la filmul „Al zecelea om/ The Tenth Man” (1988).
Sursa: libertatea.ro