Adio, conserve! Astronauţii vor mânca salată spaţială

Adio, conserve! Astronauţii vor mânca salată spaţială

Nu vor mai fi nevoiţi să se hrănească cu banalele conserve! Astronauţii vor mânca salată crudă cultivată chiar de ei la bordul Staţiei Spaţiale Internaţionale. Recolta a fost culeasă după 33 de zile de la plantare.

Adio, mâncare conservată! De-acum astronauţii vor avea în meniu alimente proaspete şi foarte sănătoase. Deşi pare desprins din filmele SF, ei se vor hrăni cu salată, crescută în laborator chiar la bordul Staţiei Spaţiale Internaţionale. Astronautul Steven Swanson, de 54 de ani, împreună cu restul echipajului, format din 43 de membri, au degustat, ieri, în premieră, salata spaţială la micul dejun.

O seră numită Lada a fost amenajată încă din anul 2002

Cultivate în condiţii de microgravitaţie, frunzele de salată au fost spălate înainte de a fi consumate cu un agent de curăţare pe bază de acid citric. Seminţele de salată au fost plantate pe 8 iulie, de colegul său, astronautul Scott Kelly, iar după 33 de zile, ea a fost gata de cules. În tot acest interval, acestea au fost ţinute în „grădina spaţială”, într-un adăpost special dotat cu LED-uri roşii, verzi şi albastre. Lumina roşie şi cea albastră erau responsabile pentru producerea fotosintezei, în timp ce lumina verde a fost adăugată pentru ca plantele să capete culoarea cu care sunt obişnuţi oamenii.

Recolta a fost suficientă pentru tot echipajul, deşi jumătate din ea va fi trimisă pe Pământ pentru a fi studiată. Aceste plante vor aduce prospeţime şi vor contribui la reducerea stresului astronauţilor datorită valorii lor nutritive.
Sursa: click.ro