Creştinii ortodocşi îi prăznuiesc astăzi pe Sfânta Maria Magdalena şi pe Marele Mucenic Foca

Creştinii ortodocşi îi prăznuiesc astăzi pe Sfânta Maria Magdalena şi pe Marele Mucenic Foca

Creştinii ortodocşi de stil vechi îi sărbătoresc astăzi pe Sfânta Maria Magdalena şi pe Marele Mucenic Foca – patron al arşiţei şi al incendiilor provocate de fulgere, scrie jurnal.md

Ziua este una plină de superstiţii. Marele Mucenic Foca este rău de foc. Astfel, gospodarii nu lucrează, nu spală şi, cel mai important, nu aprind focul.

Marele Mucenic Foca a trăit în zilele împăratului Traian, în Sinope, strălucind cu toate faptele cele bune şi cu petrecere neprihănită. Fiind creştin, a fost prins şi dus la judecată înaintea prefectului cetăţii, African.

Când a început African a huli pe Hristos şi a face rău sfântului, s-a produs un cutremur. Căzând, acesta împreună cu slujitorii lui, au rămas jos fără suflare. Dar l-a înviat sfântul, căci l-a rugat femeia acestuia.

După aceea l-au dus la împăratul Traian şi, mărturisind pe Hristos, Sfântul Foca a fost chinuit cu cruzime, fiind în cele din urmă aruncat într-o baie fierbinte, unde, rugându-se, el şi-a dat sufletul lui Dumnezeu.

La rândul ei, Maria Magdalena era o femeie frumoasă, care a dus o viaţă în păcat până când l-a cunoscut pe Hristos. Anume ei i s-a arătat prima dată Isus, după ce a înviat.
Foto: eparhia-edinet.md

Comentează