EXCLUSIV! O basarabeancă, invitată la REGINA Angliei! „Are un zâmbet uimitor!”

EXCLUSIV! O basarabeancă, invitată la REGINA Angliei! „Are un zâmbet uimitor!”

Ecaterina Harling (28 de ani), basarabeancă stabilită în Regatul Unit al Marii Britanii, a fost invitata Reginei Elisabeta a II-a la Palatul Buckingham. S-a întâmplat pe 14 iulie, cu ocazia înmânării prestigiosului premiu „Queens Award for Enterprise”, iar printre premianţi s-a numărat şi compania la care lucrează chişinăuiana. Doamna Harling a acceptat să ne vorbească despre recepţia la care a participat, despre carieră şi viaţa personală, dar şi despre formula succesului ei.

Ecaterina Harling s-a născut la Chişinău, în familia Sanalatii, dar de 11 ani locuieşte în Marea Britanie, ţară în care şi-a pus bazele unei cariere de succes. A ştiut bine ce-şi doreşte încă de mică, iar la vârsta de doar 10 ani le-a declarat părinţilor că-şi doreşte să devină diplomat.

A lucrat la ONU

3

„Îmi plăceau limbile străine: cu mama vorbeam în bulgară şi rusă, cu tata – în română, iar paralel învăţam engleza şi franceza. O mare influenţă asupra mea a avut-o fratele mai mare, care mă încuraja să citesc, să învăţ istoria şi, cel mai important, după tragicul deces al tatălui nostru, în 2005 – să nu mă tem să muncesc din greu, să aspir la mai mult ca să ajung acolo unde-mi doresc”, a declarat Ecaterina Harling, în exclusivitate pentru JURNAL de Chişinău.

4

Avea 16 ani când a luat bursa HMC, pentru un an de studii la Chigwell School. Iar pentru că obţinea rezultate foarte bune la învăţătură, i s-a oferit posibilitatea să-şi continue studiile la aceeaşi instituţie. Tot cu bursă. „În 2006 am devenit studentă la Facultatea de Limbi Străine şi Relaţii Internaţionale a Universităţii Nottingham, pe care am absolvit-o cu menţiune. Nu am abandonat visul de a deveni diplomat, ci l-am realizat sub forma unor experienţe internaţionale: în timpul studiilor universitare am avut ocazia să lucrez la ONU şi să fac schimb de experienţă la universităţi din Franţa şi Canada”, ne spune doamna Harling, care în prezent face un MBA în Strategie la Universitatea Strathclyde din Glasgow.

Deţine o funcţie de răspundere

11783487_10152985752009212_500984310_o

Zice că nu a căutat niciodată de lucru – jobul a găsit-o pe ea. Vorba e că după absolvirea facultăţii, la o conferinţă în Barcelona, a întâlnit o echipă de parteneri de la „Accenture”, o companie cu 80 de mii de angajaţi, care i-au propus să lucreze la sediul lor din Londra. Aşa a început început o carieră cu adevărat internaţională şi şi-a descoperit pasiunea pentru pentru tehnologie. A lucrat cu instante juridice, departamente guvernamentale şi bănci de investiţii internaţionale, iar în 2010 a fost recrutată de „MooD International” pentru a stabili o nouă organizare şi strategie a echipei de business analysis. „Lucrez în echipă cu Directorul Executiv, iar acest lucru înseamnă că pot influenţa direct strategia companiei. În ultimii trei ani, obiectivul meu principal a fost să construiesc o echipă de vis, împreună cu care să dezvoltam noi soluţii inovatoare pentru liderii industriei IT”, ne spune ea.

7

Se pare că i-a reuşit, dovadă fiind şi înalta distincţie pe care compania lor a primit-o chiar din mâna reginei Angliei, în cadrul unei recepţii organizate la Palatul Buckingham. Basarabeanca a primit şi ea o invitaţie nominală.

Eram foarte emoţionată în ziua recepţiei la Palat”

1

„Îmi amintesc ziua în care am primit invitaţia. Plicul era diferit şi avea emblema de stat. Primul sentiment a fost unul de realizare, dar şi de onoare. Toată echipa a lucrat din greu pe parcursul anului, iar acestă invitaţie a fost dovada efortului depus. Dintotdeauna mi-am dorit să ajung la Palatul Buckingham. În fiecare zi, timp de doi ani, în drum spre serviciu treceam pe lângă acest minunat edificiu şi iată că în sfârşit urma să mi se îndeplinească dorinţa de a intra acolo. Eram foarte emoţionată în ziua recepţiei! Am mers la Palat împreună cu directorul general, iar ajungând acolo mi-am dat seama că sunt una din puţinele femei invitate la înmânare, căci majoritatea celor peste 100 de companii erau reprezentate de bărbaţi. La un moment dat, s-au deschis uşile înalte şi s-a format un rând lung. Eram printre primii să dam mâna cu regina Elisabeta a II-a şi cu Ducele de Edinburgh. Regina mi s-a părut foarte graţioasă şi are un zâmbet uimitor! În cadrul recepţiei am discutat cu mai mulţi reprezentanţi ai familiei regale, dar şi cu alţi câştigători. A fost interesant să descopăr cu ce se ocupă celelalte companii câştigătoare din sectoare despre care nu cunoşteam prea multe”, îşi aminteşte basarabeanca.

Călătoriile – parte din viaţa ei

2

Realizările obţinute sunt rodul efortului depus, iar Ecaterina Harling munceşte mult. Totuşi, are o regulă de aur: week-endurile şi vacanţele le petrece în familie, alături de soţul ei, cetăţean britanic, cu care s-a căsătorit anul trecut, în R.Moldova.

5

„În zilele de lucru, uneori ies din casă la 6 dimineaţa şi mă întorc după ora 22.00. De multe ori merg în deplasări în interes de serviciu în alte oraşe sau peste hotare – călătoriile sunt parte din viaţa mea. Anul acesta am fost în ianuarie în Canada, în februarie în Italia, în aprilie în Emiratele Arabe Unite, în mai în Statele Unite, în iunie în Barbados, în iulie în Spania şi în R.Moldova, iar în august urmează Wales şi Franţa”, afirmă ea.

R.Moldova mai are de parcurs un drum foarte lung”

Am întrebat-o pe Ecaterina Harling ce părere are despre situaţia de la noi din republică. „Ca orice ţară în dezvoltare, Republica Moldova trece prin anumite etape: unele sunt de ameliorare, altele de deteriorare. Dar mă bucura faptul că acasă se implementează tot mai multe proiecte internaţionale, tot mai mulţi absolvenţi aleg să se întoarcă în ţară după stagii de practică europeană pentru a încerca să schimbe viitorul ţării. E ştiut faptul că în niciun sector al economiei nu prea reuşeşti dacă nu dai mită, cetăţeanul moldovean fiind învăţat încă din şcoală că trebuie să ofere bani sau cadouri profesorilor pentru anumite beneficii. Moldova se dezvoltă, dar mai are de parcurs un drum foarte lung. Primul lucru de notat ar fi să avem o justiţie independentă pentru a putea pedepsi orice cetăţean pentru faptele sale, fără a lua în calcul statutul lui sau legăturile de rudenie. Trebuie să ne educăm poporul, care a fost învăţat prea mult să se supună oricărui nou conducător fără a şti ce înseamnă într-adevăr gustul libertăţii de exprimare şi dreptul la opinie, drepturi asigurate de altfel de Constituţia Republicii Moldova. Avem nevoie de mai multi lideri cinstiţi în societate şi guvern”, consideră chişinăuiana.

Natalia TUTUNARU