SUA şi Turcia vor „zona de securitate” din Siria pentru a-i împiedica pe kurzi să creeze un stat

SUA şi Turcia vor „zona de securitate” din Siria pentru a-i împiedica pe kurzi să creeze un stat

„Zona de securitate” pe care Turcia şi Statele Unite o creează în Siria este o încercare a Ankarei de a-i opri pe kurzi să-şi creeze un stat autonom, a declarat marţi Selahattin Demirtas, liderul Partidului Democratic al Poporului (HDP), pentru BBC News Online, citat de antena3.ro

Demirtas a declarat că operaţiunile Turciei împotriva grupării jihadiste Statul Islamic (SI) dincolo de frontieră este de fapt o „acoperire” pentru a-i putea viza pe rebelii kurzi din cadrul Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK).

El a îndemnat atât Turcia, cât şi PKK, să revină în cadrul procesului de pace.

Ankara a afirmat anterior că atacurile PKK împotriva Turciei au făcut imposibile eforturile de pace.

În ultima perioadă au avut loc o serie de confruntări între forţele turce şi PKK.

Turcia a fost vizată, de asemenea, de atacuri comise de către militanţi cu legături cu SI, inclusiv cel de săptămâna trecută, în oraşul turc de frontieră Suruc, soldat cu 32 de morţi.

Ankara consideră atât PKK, cât şi SI organizaţii teroriste.

Separat, Washingtonul a confirmat, anterior, că poartă negocieri cu Ankara cu privire la campania lor comună împotriva SI în Siria.

„Mai mult efort şi energie din partea coaliţiei” antijihadiste se vor concentra de-acum asupra zonei de frontieră, a declarat John Kirby, un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat american.

Însă el a respins sugestia potrivit căreia Statele Unite au sancţionat atacurile aeriene turce asupra forţelor kurde, în nordul Irakului.

Săptămâna aceasta, spun analiştii, Turcia şi-a schimbat poziţia faţă de coaliţia anti-SI condusă de către Statele Unite.

Turcia şi Statele Unite lucrează împreună să creeze o „zonă de securitate” în nordul Siriei, din care militanţii SI să fie eliminaţi. Zona – de aproximativ 90 de kilometri lungime – pare că va fi folosită pentru antrenarea forţelor moderate ale opoziţiei, potrivit unui corespondent BBC în Turcia.

Ankara speră, afirmă corespondentul, că acest lucru le va permite unor refugiaţi sirieni în Turcia să se ducă în zona securizată.
Foto: Agerpres-EPA

Comentează