Răzbunarea

Răzbunarea

Nu s-au mai căsătorit. Vlad, pentru că nu mai era bărbat, iar Iulianei i s-a dus vestea că e distrugătoare de familii

Câte poţi face din gelozie?! Nicoleta şi-ar fi omorât bărbatul de supărare, l-ar fi opărit, i-ar fi distrus cariera, dar nu îndrăznea de frica răzbunării. Tare aprig la mânie mai era. De când avea ibovnică, femeia în casă nu scotea o vorbă. Dacă îndrăznea să cârtească, câte palme mai încasa, Doamne?! Şi casa era a ei, şi ce mai cumpărase în ea tot de la părinţii ei avea. Singura fată, printre cinci băieţi, era lumina ochilor pentru întreaga familie. S-a născut când maică-sa avea 48 de ani, fraţii ei însuraţi deja, iar tatăl ei pusese mâna pe 60. Diferenţă mare de vârstă între părinţi.

Singura soră printre cinci fraţi

S-a născut micuţă, bolnăvioară şi tare gingaşă. O iubeau toţi, era jucărica fraţilor, iubirea nurorilor şi copil de joacă cu nepoţii ei, care erau de-o vârstă cu ea, doar puţin mai mari. Pe la zece ani a prins la puteri – devenise mai vânjoasă Nicoleta, mai agresivă şi mai bengoasă. Părinţii, dacă rămăseseră doar cu ea acasă, nu ştiau cum să-i intre în voie – mama, de teamă că n-o să reuşească s-o vadă mare, începu din primii ei ani de viaţă să-i adune fetei zestre. Tatăl ei, care era şi el cu gândul că stă să moară peste ceva ani, aduna la cont parale. Totul pentru Nicoleta. De câte ori veneau feciorii pe la dânsul, nu uita bătrânul să-i roage: dacă se întâmplă ceva cu mine, aveţi grijă de sora voastră. Să n-o obijduiască careva, să n-o bată bărbatu-său ori să-şi bată joc de dânsa.

S-a măritat Nicoleta devreme. Nu avea 18 împliniţi, dar i-au înregistrat la primărie pentru că fata era gravidă. Astăzi lumea nu se mai uită pe dos la o fată care a trăit cu iubitul ei până la căsătorie. Obligaţia morală a tânărului era doar s-o ia de nevastă. Vlad nu era flăcăul după care s-ar fi dat în vânt părinţii fetei să-l aibă de ginere. Chefliu, neserios şi cu harţag, aşa-l ştiau în sat. Dar îi plăcea Nicoletei şi asta era destul ca rudele să accepte flăcăul. Trăiau la Nicoleta în casă – părinţii, până să moară, au trecut în căsoica pe care o aveau în curte – două camere şi o cuhnişoară era destul pentru doi bătrâni. Cât au fost ei în viaţă, Nicoleta şi bărbatul ei se împăcau, adică n-a ridicat el în prezenţa altora vocea sau pumnul la ea, deşi era tare arţăgos.

„Dacă se întâmplă ceva cu mine, aveţi grijă de sora voastră”

Nici că se auzea pe atunci să aibă pe cineva de amantă. Dar uite că, după moartea socrului, n-a trecut prea mult timp şi s-a şi auzit că Vlad are pe cineva. Se ţinea scai de fata unei rude de-a lor mai îndepărtate. Cică o aştepta să iasă de la club cu băieţii de seama ei, îi alunga obraznic din preajma lor şi o conducea spre casă. Mergeau pe hudiţe pustii să nu se întâlnească la ora ceea de noapte cu cineva care s-ar fi stropşit la dânsul. Se temea în special de cumnaţi, care, de la primele zvonuri, l-au preîntâmpinat că, de se adeveresc ele, poate să-şi ia rămas bun de la viaţă.

Vlad lucra învăţător de fizică la şcoală. Iubita lui era educatoare la grădiniţă şi cu zece ani mai tânără ca dânsul. Nicoleta rămăsese fără studii pentru că grijile gospodăriei i-au luat-o înainte, şi apoi mai avea şi doi copii, de care să aibă grijă. Satul nu mai punea la îndoială că Vlad se iubeşte cu Iuliana, una Nicoleta nu credea. S-au luat din dragoste şi atât de frumos a curtat-o până la căsătorie. „Oare chiar asta să nu fi însemnat nimic pentru dânsul?”, se întreba femeia. Uneori, prinsă de bănuieli, îşi lua băieţii şi se ducea la şcoală, să-l ia pe soţ acasă. Chipurile, trecea pe alături şi s-a gândit să intre. Dar nu era prost el şi nici colegii lui.

Vlad divorţează pentru una cu zece ani mai tânără

O învăţătoare mai în vârstă a sfătuit-o pe Nicoleta să se întâlnească cu rivala şi să stea de vorbă ca două femei. Dar mândră şi orgolioasă nevastă era Nicoleta! Nu putea să coboare la starea asta de lucruri, zicea că mai bine moare decât să se închine unei amante, că nu se milogeşte ea pentru ceea ce-i aparţine de drept. Nici să bănuiască atunci că bărbatul a şi înaintat acţiune de divorţ. N-a ştiut că, pe neprins de veste, acela şi-a cărat hainele în casa iubitei. Aştepta doar hotărârea judecăţii ca să se mute definitiv la ibovnică. Doar cineva care a trecut prin situaţii similare ar fi putut înţelege ce era în sufletul Nicoletei. Nu se făcea vinovată cu nimic în faţa lui, de ce a lepădat-o el? Oare n-a făcut destul pentru dânsul? Nu l-a spălat, nu l-a îngrijit ca pe un copil? Bucăţica cea mai bună lui în farfurie i-o punea, cu ce, dragă, nu i-a convenit?

Nicoletei, de atâta necaz, îi venea să-şi ia zilele, dar copiii ei erau încă minori, neajutoraţi şi înspăimântaţi de ce li s-a întâmplat. Aşa că femeia se zbătea între gândul de a muri şi responsabilitatea faţă de fiii ei. De ruşine, nu mai ieşea prin sat. Fraţii au susţinut-o ca rudele cele de nădejde. Cumnatele veneau şi-i ajutau în gospodărie, o linişteau, o îmbărbătau în fel şi chip, poate şi-o lua gândul de la ce-i mai rău. Vă spuneam că Nicoleta avea cinci fraţi, mult mai mari ca dânsa. Şi n-au promis ei oare să aibă grijă de surioara lor şi s-o apere în fel şi chip?! Au jurat în faţa părinţilor şi nu o dată!

Amanţii, goi puşcă şi mutilaţi

Nu ştiu căruia dintre ei îi veni gândul de răzbunare. I-a adunat pe ceilalţi fraţi şi le-a pus în faţă planul. La două luni după divorţ, satul mustea de vorbe, cică i-au găsit pe Vlad şi iubita lui legaţi fedeleş în spatele casei goi puşcă amândoi. Ba mai mult chiar, bărbatului i-au mutilat organele genitale şi era în stare foarte gravă, sângera rău când a sosit ambulanţa din raion. Iubita lui era cheală, cineva a ras-o pe cap. La faţa locului a venit poliţistul de sector, anchetatorul de la procuratura raională şi de la poliţie. Păţiţii spuneau că i-au lovit din spate, că şi-au pierdut cunoştinţa şi s-au trezit aşa cum i-au găsit oamenii. Bărbatul şi-a revenit din leşin într-o crâncenă durere.

Dar afară de bănuieli oamenii legii nu au adunat nimic la dosar. În noaptea cu pricina, fraţii Nicoletei nu erau în sat, iar ea oricât de mult şi-ar fi urât rivala sau pe bărbatu-său, nu ar fi avut putere să facă ce li s-a întâmplat lor. Zic, poliţia nu avea la dosar nimic concret deşi tot satul bănuia că la mijloc e o răzbunare din partea familiei Nicoletei. Dar cum s-o dovedeşti?

N-au reuşit iubiţeii să se mute bine împreună şi să pornească viaţa în familie, că s-au şi despărţit. Vlad, probabil că de spaimă, după ce a ieşit din spital, s-a eliberat din şcoală şi a plecat din sat. Cică lucrează în raionul Drochia, tot învăţător, la o şcoală. Iuliana s-a aranjat în centrul raional bibliotecară la o şcoală de meserii. Nici unul, nici altul nu s-au mai căsătorit. Vlad, pentru că nu mai era bărbat, iar Iulianei i s-a dus vestea peste tot că e distrugătoare de familii.