5 motive pentru care ar trebui să mănânci în această vară pepene galben

5 motive pentru care ar trebui să mănânci în această vară pepene galben

Bun pentru potolirea setei, hipocaloric şi foarte diuretic, pepenele galben ocupă un loc special în regimul alimentar al celor care ţin la siluetă. Iată câteva motive pentru care ar trebui să-l incluzi în meniul tău de vară.

Pepenele galben furnizează doar 48 kcl/100 g, iar culoarea sa galben-portocalie dovedeşte conţinutul ridicat de provitamina A (betacaroten). Pepenele galben conţine şi vitamina C (25 mg/100 g), precum şi fibre cu proprietăţi laxative. Alcătuit în proporţie de 88% din apă şi bogat în potasiu (300 mg/100 g), fructul are o pronunţată capacitate diuretică ce îl recomandă în lupta împotriva retenţiei de apă. În acelaşi timp favorizează eliminarea toxinelor şi stimulează sistemul renal. Nivelul glucidelor variază între 6 şi 14%, constând îndeosebi în zaharoză.

Sursă importantă de vitamina A

Pepenele galben conţine vitamina A sub formă de beta-caroten, care este cea mai puternică formă de provitamina A. Datorită beta-carotenului pepenele are culoarea galbenă sau portocalie. Vitamina A este de asemenea indispensabilă pentru sănătatea ochilor, a pielii şi pentru protecţia mucoaselor. Dacă aveţi pielea uscată, scămoasă, fisurată încercaţi o cură de pepene galben şi veţi observa diferenţa!

Vitamina C

Pepenele galben este o sursă majoră de vitamina C, mult mai importantă decât ruda sa cu miez roşu, care are de 4 ori mai puţină vitamina C. Vitamina C este unul din cei mai puternici antioxidanţi hidrosolubili, precum şi un regenerator pentru alţi antioxidanţi din organism. Carenţa de vitamina C este implicată în aşa-zisa „astenie de primăvară”, datorită faptului că pe timpul iernii scade consumul de fructe şi legume.

Vitamina B6

Vitamina B6 se găseşte în abundenţă în pepenele galben, din această cauză pepenele galben este deosebit de util pentru cei care au afecţiuni ale sistemului nervos periferic dar şi pentru sănătatea şi buna funcţionare a sistemului nervos central. De asemenea, vitamina B6 ajută la absorbţia magneziului, un mineral implicat în transmiterea nervoasă.

Acid folic

Pepenele galben conţine de asemenea vitamina B9 sau acid folic, un compus extrem de important pentru sistemul nervos, împotriva anemiei şi în sarcina. Acidul folic este implicat şi în prevenirea cancerului colo-rectal.

Sursa de vitamina K

Pepenele galben este o sursă importantă de vitamina K, la fel ca şi pepenele roşu. De aceea pepenele galben este deosebit de util pentru cei care suferă de retenţie hidrosalină şi afecţiuni cardiovasculare. În bolile cardiovasculare pepenele galben (dar şi cel roşu) este un adevărat tratament hiposodat şi diuretic, putând fi folosit în cure în cazul hipertensiunii arteriale, aritmiilor, anginei pectorale.

Sursa: click.ro
Foto: feminis.ro

Comentează