Sunt drumurile de plastic o soluţie viabilă? Cum putem avea şosele noi în cel mai scurt timp

Sunt drumurile de plastic o soluţie viabilă? Cum putem avea şosele noi în cel mai scurt timp

Olanda ar putea deveni prima ţară din lume care înlocuieşte asfaltul clasic pe drumurile sale cu un compozit nou pe bază de mase plastice, după ce primăria din Rotterdam a anunţat faptul că există posibilitatea implementării acestei idei pe străzile sale.

Rotterdamul ar putea deveni primul oraş din lume unde drumurile ar putea fi construite din plastic. Vineri, 17 iulie firma de construcţii VolkenWessels a prezentat un proiect prin care încearcă înlocuirea asfaltului clasic cu un compus care are la bază mase obţinute din reciclarea pet-urilor, ceea ce face ca acestea să devină primele drumuri ecologice.

Potrivit specialiştilor companiei mai sus menţionate acest compus se pare că va fi mai rezistent decât variantele actuale şi reacţionează mult mai bine la temperaturi extreme, forma păstrându-se până în jurul unei temperaturi de 80 de grade Celsius, informează The Guardian. Un alt plus al acestei noi variante de asfaltare o reprezintă timpul de execuţie al lucrării. Un kilometru de autostradă se poate construi de trei ori mai rapid, iar dacă soluţia se dovedeşte fiabilă putem spera să recuperăm din decalajul pe care-l avem faţă de celelalte ţări din UE.

Momentan fiind la stadiul de proiect care încă nu a fost testat nu se cunosc costurile construcţiei unui astfel drum. Deşeurile de plastic sunt însă suficiente iar costurile de producţie al unui astfel de kilometru nu ar trebui să fie foarte mari. Un kilometru de autostradă variază la asfaltangii între 5.6 milioane de euro şi 14.7 milioane de euro.
Sursa: click.ro
Foto WolkenWessels

Comentează