„Să vezi cum jucăm o bătută!”

„Să vezi cum jucăm o bătută!”

În acest weekend, Gheorghe Pârlea va pleca la Târgu Mureş (România), pentru a-şi lua noua proteză făcută la comandă. Dorinţa de a avea „un picior nou-nouţ”, cum îi spune umoristul, o are de mai mult timp, iar acum se bucură ca un copil, căci începând de săptămâna viitoare va putea să alerge şi chiar să danseze, invitându-ne chiar la o bătută, la el acasă.

Discuţiile cu maestrul Gheorghe Pârlea sunt cea mai bună „pastilă” de umor şi de bună dispoziţie. Aşa s-a întâmplat şi de data asta, când înainte de a începe interviul, domnia sa m-a întrebat: „Lenuţo, duminică voi avea un picior nou-nouţ, iar când o ne vedem, să vezi cum jucăm o bătută! Vrei?”
Râzând, i-am răspuns afirmativ şi mi-am dat seama că am mai primit o lecţie de la domnia sa: viaţa trebuie trăită cu orice preţ.

Mândru că a învăţat să meargă din nou

Acum jumătate de an, medicii de la Spitalul Floreasca din România i-au amputat de urgenţă piciorul stâng, iar simţul umorului a fost cel mai bun tratament nu doar pentru el, ci şi pentru soţie, copii, nepoţi şi prieteni.
Nu a intrat în depresie când s-a văzut în scaunul cu rotile şi nu şi-a pus niciodată întrebarea dacă va mai putea merge vreodată.
„La început mi-a fost mai greu, acum însă îţi spun cu mândrie că fac parte din categoria celor care merg frumos şi cu un picior”, ni se laudă Gheorghe Pârlea.

„Abia aştept să alerg ca un băieţandru!”

Acum cinci luni, umoristul a învăţat să meargă cu prima lui proteză, însă aceasta s-a dovedit a fi prea incomodă, de aceea copiii săi au decis să-i achiziţioneze alta, de data aceasta de la un specialist din România.
„Era şi grea, nu o puteam purta, aşa că am dat comandă de alta, mult mai calitativă şi mai uşoară, lucrată de tehnicienii români. Da, e scumpă, însă n-am de ales. Primul lucru pe care-l voi face atunci când voi avea „un nou picior” va fi să alerg ca un băieţandru. Până atunci merg în scaunul cu rotile, uneori cu cârjele ori bastonul. Cum pot, aşa mă deplasez – dacă trebuie, mă târâi şi pe brânci, căci nu pot sta locului. Şi nici moartea s-o aştept nu vreau”, face haz de necaz Gheorghe Pârlea.
Maestrul ne spune că se simte bine din toate punctele de vedere. Şi chiar dacă n-ar fi tocmai aşa, zice că n-ar recunoaşte-o.
„Niciodată, dar niciodată nu am arătat că-mi este greu pe suflet! Şi nici de-acum încolo nu o voi face. Nu vreau ca nimeni să mă vadă suferind, nici măcar cei dragi”, precizează marele umorist.

„Vreau să-l revăd pe Urschi”

De când a rămas fără un picior şi stă mai mult pe-acasă, din toată „armata” de prieteni şi colegi de breaslă, doar regizorul Ion Scutelnic îi este alături şi-l vizitează ori de câte ori are ocazia.
„Depănăm amintiri la o cană de cafea ori la un pahar de vin. Mai mult nimeni nu trece să mă vadă! Ei, Lenuţo… sunt om bătrân, pe cine mai interesez eu?
Urschi e bolnav şi el. Măcar de ne-ar permite fetele lui să ne vedem… Nu vor ele să renunţe la taxa de 3 mii de euro pe care mi-au pus-o ca să-l pot vedea… Banii ăştia nu-i am, că sunt şi eu bolnav, iar lor inima nu cred că li se va înmuia vreodată. Ştii, nouă ne-ar prinde bine să ne vedem, să petrecem timpul împreună, mai ales acum, când ambii suntem suferinzi. Nu m-a văzut fără picior şi ştiu că soarta mea nu-i este indiferentă, la fel cum nici mie nu-mi e indiferentă a lui. Mi-ar fi plăcut ca fetele lui Urschi să mă telefoneze şi să mă întrebe cum mă simt. Nu pot să le înţeleg: probabil nu le ajung bani şi vor să-i scoată de la mine. Chiar şi atunci când am avut ocazia să-l văd pe Urschi, ele îmi permiteau să intru doar în prezenţa lor, ca nu cumva să-mi scrie ori să-mi dea de înţeles ceva”, ne povesteşte Gheorghe Pârlea, precizând că de mai bine de un an nu l-a mai văzut pe Gheorghe Urschi, cel care îi e prieten de mai bine de jumătate de secol.

Răsfăţat de doamna Pârlea

Doamna Pârlea îşi răsfaţă soţul aşa cum ştie ea mai bine. În fiecare dimineaţă îl alintă cu ouă de prepeliţă, iar în timpul zilei îi găteşte bucatele preferate.
„Plăcinţelele sunt preferatele mele. Cu brânză ori cu vişine – nu contează, dacă le face ea, sunt delicioase! Nepoţelul mă îndulceşte cu îngheţată, deci nu mi-e rău deloc”, spune actorul.
La sfârşitul discuţiei, Gheorghe Pârlea ne-a zis că pentru prima dată, vara aceasta nu va merge la odihnă.
„Voi sta prin ogradă şi voi admira natura. Am şi meşteri la lucru, căci ne dorim o curte şi o căsuţă frumoasă. Acum au loc lucrările de finisare. E o muncă migăloasă, însă le-o fac eu mai uşoară. Cu umor”, conchide celebrul umorist.

Lena NEGRU

Comentează