Referendum Grecia. Ministrul grec de Finanţe a demisionat

Referendum Grecia. Ministrul grec de Finanţe a demisionat

Ministrul elen de Finanţe, Yanis Varoufakis, şi-a anunţat, luni dimineaţă, demisia, la numai o zi de la victoria categorică a taberei „NU” la referendumul privind măsurile de austeritate cerute de creditorii internaţionali.

Ministrul elen de Finanţe, Yanis Varoufakis, şi-a anunţat demisia. Decizia vine după ce grecii au votat, duminică, împotriva măsurilor de austeritate cerute de creditorii internaţionali.

„La scurt timp după anunțarea rezultatelor referendumului, am fost informat despre o anumită preferință a anumitor membri ai Eurogrupului și a unor „parteneri” asociați (…) față de „absența” mea la reuniuni, o idee pe care primul ministru (Alexis Tsipras, n.r.) o consideră potențial utilă pentru obținerea unui acord. Din acest motiv, părăsesc Ministerul de Finanțe astăzi’, a scris Yanis Varoufakis, pe blogul său.

Datele oficiale, după numărarea a 100% din voturi, dau drept învingătoare tabăra elenilor care au votat „NU” la referendum. 61,31% dintre greci s-au opus măsurilor de austeritate, iar 38,69% au fost de acord cu ele.

După anunţarea rezultatelor, premierul Alexis Tsipras a declarat că, în urma mandatului primit, va reîncepe negocierile cu Europa. El a insistat asupra faptului că rezultatul referendumului nu echivalează cu ieşirea din zona euro, aşa cum au sugerat unii lideri europeni, şi a spus că luni se va întoarce la masa negocierilor. „Prioritatea zero” este funcţionarea normală a băncilor elene, a mai adăugat Tsipras.

O victorie a taberei NU este considerată de numeroși observatori drept „un salt în necunoscut”, existând riscul unei adevărate furtuni economice al cărei deznodământ va depinde de atitudinea partenerilor europeni.
Sursa: realitatea.net
Foto: realitatea.net

Comentează