Medicii atenţionează: Temperaturile caniculare pot afecta grav sănătatea

Medicii atenţionează: Temperaturile caniculare pot afecta grav sănătatea

Săptămâna începe cu caniculă. Maximele vor ajunge în următoarele zile până la +36 de grade Celsius. Medicii îndeamnă populaţia să evite expunerile la soare şi deplasările în orele amiezii, informează jurnal.md

Cei mai sensibili la razele solare sunt copiii de până la 15 ani şi persoanele în etate cu maladii cardiovasculare sau hipertensiune. De asemenea, categoric nu trebuie expuşi razelor solare copiii de până la un an.

La apariţia semnelor de insolaţie se recomandă adresarea imediată după ajutor medical. Până la sosirea ambulanţei, pacientul trebuie culcat la umbră, apoi i se aplică comprese reci pe cap, la ceafă, sub braţ, pe torace sau abdomen.

Pentru a preveni efectele negative ale caniculei, medicii recomandă persoanelor să evite expunerea la soare între orele 11:00 şi 18:00, să poarte pălării de soare şi haine lejere de culori deschise, să nu utilizeze ventilatoarele dacă temperatura aerului depăşeşte +32 de grade Celsius, să facă duşuri călduţe pe durata zilei şi să consume cel puţin 2 litri de apă.

Totodată, în perioada caniculară se recomandă închiderea ferestrelor expuse la soare şi deschiderea lor doar pe timp de noapte. La fel, persoanele cu afecţiuni cronice cardiovasculare, hepatice, renale, pulmonare, de circulaţie, mentale sau cu hipertensiune sunt îndemnate să consulte medicul de familie în vederea adaptării schemei terapeutice la condiţiile existente.
Foto: agerpres.ro

Comentează