Negruţa dezvăluie autorii jafului de la BEM: Sunt două grupuri, unul afiliat lui Plahotniuc şi altul lui Platon

Negruţa dezvăluie autorii jafului de la BEM: Sunt două grupuri, unul afiliat lui Plahotniuc şi altul lui Platon

Toată tranzacţia mare de la Banca de Economii din 2005 până în 2015 nu este o găselniţă locală, ci este parte a unei scheme regionale de scoatere a mijloacelor băneşti dintr-un sistem bancar în altul. Până în 2012, BEM a fost controlată prin managementul băncii de deputatul PCRM, Oleg Reidman. Între timp, managementul BEM a fost contactat şi de alte persoane. Astfel, după deciziile luate de BNM în 2011-2012 reiese că în spatele acestei scheme se află două grupuri, unul afiliat controversatului oligarh, Vladimir Plahotniuc, şi altul omului de afaceri, Veaceslav Platon. Declaraţiile aparţin fostului ministru al Finanţelor, Veaceslav Negruţa, şi au fost făcute în cadrul emisiunii „Interpol” de la TV7.

„Eu pot să presupun că este vorba despre două grupuri. Unul este afiliat lui Vladimir Plahotniuc. Cel de-al doilea a preluat cele 18,5% şi le-a divizat în patru companii cu origine rusească, aici deja era mâna lui Veaceslav Platon. D-ul Reidman a controlat BEM inclusiv până în 2012 prin managementul băncii. Când vorbeam de cele patru companii ruseşti care au divizat pachetul de 18,5% în 2012, acestea au fost reprezentate în Consiliul de administrare al BEM de fostul deputat Victor Berlinschi. De ce BNM a luat decizii proaste atunci în 2012? Este vorba despre faptul că Victor Berlinschi este moşul lui Dorin Drăguţanu. Respectiv, nu exclud că domnia sa a fost cel care pe 7 aprilie 2012 a avut o întrevedere cu conducerea ţării şi cea a sistemului judecătoresc şi au discutat anumite aspecte legate de activitatea BEM”, a declarat Veaceslav Negruţa.

În opinia lui Negruţa, această schemă nu poate fi demascată din moment ce primele persoane în stat sunt şantajabile. Acesta a menţionat că în instituţiile statului sunt oameni foarte bine pregătiţi, doar că profesionalismul lor nu este pus în evidenţă. „Ei sunt folosiţi pentru a împacheta nişte decizii luate în alte centre de decizii. Procurorul general nu a intervenit în cazul BEM în 2012, atunci când a avut la dispoziţie suficientă informaţie. S-au deschis anumite dosare pe credite, pe managementul BEM, însă sunt insuficiente. Directorul CNA este parte dintr-un scenariu de a tăcea şi această tăcere este periculoasă. După 2013 când statul a fost devalizat de pachetul majoritar s-a creat o aşa numită comisie din partea PG, SIS, CNPF şi BNM, care trebuia să facă o examinare a corectitudinii cedării pachetului majoritar de la BEM şi au spus că totul a fost legal. Prin decizia CSJ din 27 noiembrie 2014 se arată foarte clar că nu a fost totul bine pentru că au fost date peste cap deciziile Adunării generale a acţionarilor şi emisia cea suplementară din vara 2013”, a spus Veaceslav Negruţa.

Continuarea materialului pe jurnal.md