Blatter propune un „meci al păcii” între Israel și Palestina

Blatter propune un „meci al păcii” între Israel și Palestina

Președintele Federației Internaționale de Fotbal, Sepp Blatter, aflat într-o vizită în Orientul Mijlociu pentru a încerca să convingă Federația palestiniană să renunțe la cererea de suspendare a Israelului de către FIFA, a propus disputarea unui „meci al păcii” între cele două echipe naționale.

Blatter a susținut o conferință de presă la Ierusalim, după întâlnirea cu premierul israelian Benjamin Netanyahu, precizând că se află acolo într-o „misiune de pace”. Conducătorul forului fotbalistic mondial urmează să discute în cursul zilei de miercuri cu președintele palestinian Mahmoud Abbas, precum și cu conducătorul Federației palestiniene de fotbal (FPA), Jibril Rjoub.

Palestinienii acuză, între altele, Israelul că exercită un control al activităților sportive din teritoriile ocupate, în special prin impunerea de restricții de mișcare între Fâșia Gaza și Cisiordania. Israelienii invocă, însă, temerile legate de securitate pentru restricțiile impuse.

Deși nu a dorit să detalieze ceea ce a discutat cu Netanyahu și cu președintele Federației israeliene de fotbal, Ofer Eini, în legătură cu problema pe care palestinienii vor s-o expună în cadrul Congresului FIFA din 29 mai, Blatter a precizat că poate dezvălui planul său în legătură cu organizarea unui „meci al păcii”.

„Un element pe care îl pot spune este că am discutat cu premierul Netanyahu pentru aranjarea unui meci al păcii între echipele naționale din Israel și Palestina, iar FIFA ar fi bucuroasă să-l organizeze”, a afirmat Blatter.

Conducătorul FIFA a adăugat că Netanyahu s-a arătat favorabil acestui demers, însă tensiunile actuale dintre israelieni și palestinieni fac improbabilă organizarea unui asemenea meci în viitorul apropiat.

În solicitarea de suspendare a Israelului, palestinienii au mai invocat „comportamentul rasist al Israelului la adresa arabilor”, precum și crearea de cluburi în coloniile implantate pe teritoriile ocupate din 1967, care participă la ligile naționale israeliene „violând dreptul internațional”.

FIFA încearcă de peste doi ani să găsească o soluție la plângerile Federației palestiniene, ai cărei conducători au rămas fermi în demersul lor, insistând ca propunerea de suspendare a Israelul să fie supusă la vot.

Sepp Blatter le-a declarat reporterilor la Ierusalim că nu are puterea să scoată acest subiect de pe agenda congresului și a descris această problemă ca fiind „neobișnuită și foarte serioasă”.

Dacă FIFA va suspenda Israelul, toate echipele din această țară vor fi excluse din cupele europene, iar selecționata națională din preliminariile EURO 2016. Israelul este membru al Uniunii Europene de Fotbal (UEFA), în timp ce Palestina face parte din Confederația Asiatică de Fotbal (AFC).

Sursa: AGERPRES
Foto: (c) Cristian NISTOR / Arhiva AGERPRES

Comentează