Republica Moldova nu va depune cererea de aderare la UE în 2015

Republica Moldova nu va depune cererea de aderare la UE în 2015

Republica Moldova nu va depune cererea pentru a obţine statut de candidat de aderare la Uniunea Europeană la summitul Parteneriatului Estic de la Riga, care se va desfăşura în perioada 21-22 mai, a dat de înţeles astăzi ministrul de Externe, Natalia Gherman.

„Pentru mandatul actualului Guvern, un obiectiv foarte important este pregătirea pentru lansarea negocierilor de aderare a Republicii Moldova la UE. Se are în vedere un obiectiv pentru întreg mandatul. Cererea de aderare pentru a căpăta statutul de candidat nu este un scop în sine. Acesta este un instrument, o etapă care de fapt are drept scop să ne pregătească pentru realizarea obiectivului strategic – lansarea următoarei etape a negocierilor de aderare la UE”, a declarat Natalia Gherman, în cadrul unei conferinţe de presă, susţinută împreună cu omologul său din Letonia, Edgars Rinkēvičs, citat de jurnal.md

„Când va fi transmisă această cerere pentru obţinerea statutului de candidat de aderare la UE este un moment tactic atât pentru RM, cât şi pentru UE. Summitul de la Riga este un prilej bun pentru a raporta colegilor din UE cum se dezvoltă procesul de reforme în conformitate cu Acordul  de Asociere”, a mai spus Gherman.

La rândul său, ministrul de Externe al Letoniei a declarat că evenimentul de la Riga trebuie să ofere un sprijin puternic ţărilor interesate în aprofundarea relaţiilor cu UE, în special prin acordarea unei asistenţe practice pentru realizarea reformelor.

„Summit-ul Parteneriatului Estic trebuie să consemneze faptul că Acordul de Asociere nu este punctul final în relaţia RM-UE”, a precizat oficialul leton.

Amintim că, în vara anului trecut, preşedintele Nicolae Timofti, dar şi ex-premierul Iurie Leancă au anunţat public că în 2015 Moldova va depune cerere de aderare la Uniunea Europeană.
Foto: mfa.gov.md

Comentează