Serghei Ţvetcov, primul român din istorie care participă la Milano – San Remo

Serghei Ţvetcov, primul român din istorie care participă la Milano – San Remo

Serghei Ţvetcov a fost ales de Androni Giocattoli să participe duminică în Milano – San Remo (prima „clasică monument” din 2015), una dintre cele mai „bătrâne” curse din lume, aflată la cea de-a 107-a ediţie.

„Classicissima” va aduna la start toată crema ciclismului din cursele de o zi, sprinterii şi puncheurii deopotrivă având şansa lor la victoria finală. Printre ei va fi şi un român. Primul care să evolueze în Milano – San Remo. Într-o echipă plină de italieni, Androni l-a selectat şi pe Ţvetcov, ciclist care a impresionat în ultimul an.

Locul 3 în Turul Colorado 2014, într-o cursă câştigată de Tejay Van Garderen (BMC), Ţvetcov a făcut în 2015 saltul de la fosta echipă, Jelly Belly, la  o formaţie pro-continentală,  Androni Giocattoli, lucru care îi va permite să fie prezent la o serie de curse şi tururi la care în trecut nu avea acces. Presiunea este mare pentru el, având în vedere rezultatele bune de anul trecut, însă are destule argumente pentru a confirma. A făcut-o parţial în ianuarie în Turul San Luis, când a venit pe 4 într-o etapă de contratimp, iar acum caută să ajungă la următorul nivel.

După ce a terminat abia al 65-lea în Strade Bianche, o cursă care, în teorie, i se potrivea destul de bine, Ţvetcov are o nouă şansă în Milano – San Remo. Dar profilul „Classicissimei” nu i se potriveşte prea bine lui Serghei, care este în primul rând un contratimpist. Dincolo de cursele contra-cronometru, românul se descurcă destul de bine pe căţărările nu foarte dure, dar nu posedă un sprint redutabil, astfel încât să pună probleme celor mai buni din pluton în astfel de curse. El va fi, aşadar, cel mai probabil un „gregario” pentru singurul om de la Androni cu şanse să termine în primii 10, Oscar Gatto. Asta dacă nu cumva directorul tehnic al echipei italiene nu va decide să îl trimită în evadare. Fără a avea un ciclist care să aibă şanse reale la podium, Androni trebuie să justifice wild-cardul oferit, astfel că este de aşteptat ca unul sau doi ciclişti ai italienilor să aibă expunere graţie evadării zilei, scrie prosport.ro


În 2014, Kristoff a fost câştigătorul surpriză a primei „clasice monument” a anului. Şi în acest debut de an, rutierul Katuşei e într-o formă senzaţională

O cursă deschisă, dar sprinterii au prima şansă

Deşi este greu de pronosticat cine se va impune duminică, structura echipelor indică faptul că se va ajunge la un sprint masiv, exact ca în 2014. Astfel, FDJ îl are ca lider pe Demare, Ettix – Quick Step pe Cavendish, Cofidis pe Bouhanni, Trek pe Nizzolo, Katuşa pe Kristoff, Lampre pe Modolo sau Lotto Soudal pe Greipel. Cu atâtea echipe interesate ca puncheurii să nu aibă şanse, e puţin probabil ca atacurile, chiar dacă vor veni din partea oamenilor puternici din pluton (Sagan, Degenkolb, Gallopin, Cancellara, Gilbert sau Chavanel), să aibă sorţi de izbândă. Mai ales că Sagan sau Degenkolb, două echipe cu formaţii extrem de puternice în spate – Tinkoff – Saxo şi Giant – Alpecin, au şanse la o clasare foarte bună şi în condiţiile în care ajung la final alături de Cavendish&Co (este de aşteptat ca sprinterii puri să nu mai aibă aceiaşi explozie, pantele scurte şi abrupte de pe traseu urmând a-i măcina).

Comentează