Putin nu va participa la funeraliile lui Nemțov; Obama cere o anchetă completă

Putin nu va participa la funeraliile lui Nemțov; Obama cere o anchetă completă

Președintele rus Vladimir Putin nu va participa la funeraliile lui Boris Nemțov, reprezentant marcant al opoziției ruse, programate pentru marți, delegându-l să ia parte în locul său pe reprezentantul președinției în Dumă, Garry Minh, relatează agenția de presă Interfax, citând o declarație a purtătorului de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Nici premierul Dmitri Medvedev, nici vicepremierii guvernului de la Moscova și nici președinții celor două camere ale parlamentului rus — Serghei Narâșkin (Duma de Stat — camera inferioară) și Valentina Matvienko (Consiliul Federației — camera superioară) — nu vor fi prezenți la funeraliile lui Nemțov, a cărui ucidere este văzută ca un asasinat politic, potrivit Rbc.

Luni seara nu se știa dacă cineva din partea familiei primului președinte rus, Boris Elțin, va lua parte la ceremoniile funerare. Boris Nemțov, care a fost guvernator de Nijni Novgorod și vicepremier pentru reforma economică sub președinția lui Elțin, a fost apropiat de defunctul șef al statului, care în 1997 îl vedea chiar ca pe un succesor al său. Criza economică gravă din 1998, ce a dus la sărăcirea populației pe fondul îmbogățirii noilor oligarhi de pe urma privatizărilor necontrolate, a făcut să fie considerat un candidat fără șanse de către establishment.

Într-un articol dedicat opozantului ucis, Dmitri Muratov, redactorul șef al bisăptămânalului rus (de opoziție) Novaia Gazeta, scria luni: ‘Nemțov îl cunoștea bine pe președintele Vladimir Putin. La alegeri (în 2000) îl susținuse, dar apoi au avut o polemică despre democrație într-o stațiune de schi. S-a ajuns până la înjurături. De atunci, traseele au fost diferite’.

Pe de altă parte, președintele american Barack Obama a declarat, într-un interviu pentru Reuters, că asasinarea opozantului Boris Nemțov relevă agravarea climatului în Rusia, unde în ultimii ani se observă o situație negativă cu drepturile omului și libertatea de exprimare.

Președintele SUA a cerut o anchetă completă privind uciderea lui Nemțov, dar nu a dorit să avanseze nicio versiune cu privire la această tragedie.

‘Nu știu în acest moment exact ce s-a întâmplat. Dar eu știu că libertatea presei, libertatea de întrunire, libertatea de informare, drepturile civile fundamentale în Rusia sunt acum într-o stare mult mai rea decât în urmă cu patru, cinci sau zece ani’, a spus el.

Obama l-a cunoscut pe Nemțov în timpul vizitei sale Moscova din 2009, în cadrul unei întâlniri cu reprezentanți ai opoziției ruse. Șeful Casei Albe a fost printre primii politicieni occidentali care au reacționat la asasinarea lui Boris Nemțov vineri seara pe un pod din apropierea Kremlinului.

În lipsa vârfului conducerii ruse, memoria sa va fi în schimb omagiată de cei 28 de ambasadori ai Uniunii Europene.

Boris Nemțov va fi înmormântat marți la cimitirul Troekurovsk din Moscova. Înainte de aceasta va avea loc o ceremonie de adio, programată să se desfășoare între 10.00 și 14.00 (ora Moscovei) la Centrul Saharov din Moscova, urmată de o slujbă religioasă ortodoxă, a indicat Konstantin Merzlikin, un colaborator apropiat al lui Boris Nemțov.

Sursa: AGERPRES
Foto: (c) Pan Chaoyue / XINHUA FLUX

Comentează