Parlamentul polonez i-a adus un ultim omagiu opozantului rus Boris Nemțov

Parlamentul polonez i-a adus un ultim omagiu opozantului rus Boris Nemțov

Parlamentul polonez i-a adus un ultim omagiu marți opozantului rus Boris Nemțov, asasinat la Moscova unde funeraliile acestuia au avut loc în absența președintelui Senatului polonez Bogdan Borusewicz, împiedicat să participe de autoritățile ruse, relatează AFP.

‘Profund afectată de asasinarea principalei figuri a opoziției ruse, Dieta Republicii Poloneze se alătură durerii familiei sale, prietenilor săi și tuturor celor care prețuiesc valorile libertății, democrației și păcii’, au scris deputații polonezi într-o rezoluție adoptată în aplauzele celor prezenți.

‘Ne așteptăm ca circumstanțele morții lui Boris Nemțov să fie clarificate și autorii (asasinatului) să nu rămână nepedepsiți’, se arată în document.

Varșovia a denunțat oficial refuzul de a-i permite lui Borusewicz, o figură a fostei opoziții democratice din anii 1980, pe teritoriul rus pentru a participa la funeraliile lui Boris Nemțov. Nota de protest a fost transmisă marți de Ministerul de Externe polonez Ambasadei Rusiei de la Varșovia, a declarat purtătorul de cuvânt al ministerului, Marcin Wojciechowski.

Și Uniunea Europeană a denunțat marți refuzul Rusiei de a-i permite eurodeputatei letone Sandra Kalniete și președintelui Senatului polonez Bogdan Borusewicz de a participa la funeraliile opozantului rus Boris Nemțov.

Refuzul de intrare în Rusia de care s-au lovit Sandra Kalniete, trimisă înapoi de pe aeroportul moscovit Șeremetievo, dar și Bogdan Borusewicz, este „o clară încălcare a principiilor de bază”, a declarat un purtător de cuvânt al serviciului diplomatic european, Maja Kocijancic, apreciind că decizia este contrară acordurilor dintre UE și Rusia privind regimul vizelor.

Sursa: AGERPRES
Foto: (c) Kacper Pempel / REUTERS

Comentează