Ion Sturza a arborat tricolorul pe Kilimanjaro! FOTO

Fostul premier al R.Moldova, omul de afaceri Ion Sturza, alături de fiul lui Dan, a urcat pe cl mai înalt vârf din Africa – Kilimanjaro.

Despre aceasta a scris businessmanul pe pagina lui de Facebook, postând şi mai multe fotografii. „Împreună cu feciorul Dan am arborat drapelul Moldovei pe cel mai înalt munte din Africa, Kilimanjaro – 5895 de metri!

aDrumul de la intrarea în parcul național Kilimanjaro până pe vârful Uhuru este de aproximativ 40 de km și a durat patru zile, împreună cu o zi de aclimatizare la 3800 m. Ultimul segment, de 4700-5895 m, a fost escaladat pe timp de noapte, în aproximativ cinci ore, așa că răsăritul soarelui l-am întâmpinat pe vârf! Excepțional de frumos! Traseu de dificultate tehnică medie, ca altitudine – dificultate mare, cu impact fizic și psihic major. O aventură adevărată. Temperaturi de la +35 C până la – 20 C , toate zonele climaterice, de la tropicală la arctică. Soare arzător, ploaie torențială, ninsoare, vânt puternic…

aMoldoveni au mai fost pe Kilimanjaro. Dar cred ca suntem cel mai în vârstă (55 de ani) și cel mai tânăr (25 de ani) vizitatori ai acestuia. Posibil că greșesc.
Mulțumesc echipei – colegului nostru Sergiu Chircă (Moldova) – bravo Sergiu!, ghizilor montani Cosmin Andron, Doru Moiceanu (România), Wizan (Tanzania). Nimeni nu își cunoaște posibilitățile, până nu le explorează!
Hai, moldoveni, că se poate!”, a scris Ion Stuza.

aMasivul muntos Kilimanjaro este de origine vulcanică, mai exact este un stratovulcan. Date furnizate de specialiști în 2003 atestă că magma se găsește doar la circa 400 de m sub fundul solidificat al craterului din vârf. Datorită poziționării anssamblului montan la limita de coliziune a plăcilor tectonice africane și a celei numită placa tectonică a Somaliei (placa de est), există o posibilitate permanentă de erupție vulcanică. De asemenea, prin ciocnirea acestor două plăci, în urmă cu milioane de ani, s-a format Marele Rift al Africii, care ar putea deveni, conform unor estimări geologice, un nou ocean.

aaaN.T.
Foto: Facebook Ion Sturza

Comentează