Tânărul ce-şi alimentează optimismul muncind

Tânărul ce-şi alimentează optimismul muncind

Roman Puşcă poate servi drept exemplu de luptător cu greutăţile vieţii şi de om mulţumit de faptul că Dumnezeu l-a creat aşa cum este

Este înalt, chipeş, carismatic şi înţelept. Ultima calitate am dedus-o din discuţia noastră. Deşi are doar 27 de ani, reuşeşte să fie antrenat în mai multe activităţi în afară de serviciul de bază, pentru a face faţă problemelor de azi din RM. Vi-l prezint pe Roman Puşcă, cel care poate servi drept exemplu de luptător cu greutăţile vieţii şi de om mulţumit de faptul că Dumnezeu l-a creat aşa cum este.

Roman Puşcă este jurist la ÎS „Protecţia solurilor”, paralel merge peste hotare la volanul unei maşini pe care o conduce cu o singură mână şi-şi ajută rudele să-şi cumpere vreun autoturism. Serile, livrează colete moldovenilor trimise de rude din Italia, serviciu ce îi aduce un ban în plus. Învaţă limba germană şi merge la un birou de avocaţi în calitate de asistent, pentru a „fura” ceva din meserie.

Este cel mai mare copil din cei trei ai lui Grigore şi Vera Puşcă din localitatea Tălmaza, raionul Ştefan-Vodă, de care părinţii sunt tare mândri. Roman îşi aminteşte că mereu a fost implicat în activităţi extraşcolare la Liceul Teoretic „Ştefan Ciobanu” din satul unde a învăţat. Acolo a făcut mai bine de patru ani sport – ridicarea greutăţilor, a jucat şi şah, fiind căpitanul echipei de şah în anii de liceu, obţinând de mai multe ori primele locuri la nivel raional. „Patru ani la rând am fost căpitan al echipei de şah, în acea perioada liceul ocupa locul I pe raion”.

Elev şi sportiv de frunte

„Nu am antebraţul drept din născare, sunt invalid de gradul II şi, din cauza aceasta, jucam şah şi la concursul dedicat persoanelor cu dizabilităţi. Şi aici am luat trei ani la rând, în clasele a IX-a, X-a, XI-a, locui I printre persoanele cu dizabilităţi”, mărturiseşte Roman Puşcă, cel căruia în timpul anilor de şcoală îi plăceau orele de matematică, domeniu în care a avut succese, participând la olimpiade la care obţinea şi locuri de frunte.
Nimic niciodată nu-l împiedică să nu fie în rând cu ceilalţi semeni ai săi, chiar dacă s-a născut fără antebraţul drept. După absolvirea liceului a mers la Facultatea de Drept la USM, a făcut masteratul în drept penal pentru care a luat nota maximă, iar în prezent este jurist la ÎS „Protecţia solurilor”. Îi place munca pe care o face. Spune că în fiecare zi de serviciu află noi informaţii, situaţii prin intermediul cărora îşi califică studiile făcute şi obţine o experienţă bogată, deoarece este singurul jurist la circa 230 de angajaţi. De la el aflu că de un an de zile este membru al consiliului de administraţie în întreprinderea în care lucrează.

Exemplul german

Deşi funcţia şi serviciul îl aranjează pe moment, salariul este mic ca să-i ajungă pentru întreţinere, de aceea Roman Puşcă a început a învăţa limba germană. Voia să ajungă în Germania, de unde să-şi aducă o maşină, şi să poată lega câteva propoziţia în limba germană. A păşit prima dată în Germania în anul 2011 împreună cu un cunoscut şi de atunci merge mai des. „Aducem maşini cu un prieten. Parcă mi-a intrat în sânge. Mă atrage acest stat”, mărturiseşte Roman Puşcă. „Din cele citite despre germani şi statul lor îi simpatizez pentru faptul că au un nivel bun de trai. Sunt oameni care ştiu ce vor de la viaţă şi îi consider un exemplu. Îi simpatizez ca popor. Nu cred că vreodată vor duce lipsurile pe care le îndurăm noi”, spune bărbatul.

Cum a obţinut permisul de conducere, conducând cu o singură mână

Fiindcă nu are antebraţul drept i-a fost greu să-şi obţină permisul de conducere, deoarece medicilor le era frică să i-l dea, spuneau că nu este legal, deşi legislaţia în vigoare permite persoanelor cu dizabilităţi să obţină permis de conducere doar la categoria A şi B.
„În anul 2010, când a apărut în „Monitorul Oficial” Hotărârea guvernului prin care persoanele cu dizabilităţi pot obţine permis de conducere, am luat hotărârea, am mers la medici, am susţinut examenele de şoferie şi aşa m-am ales cu încă o dorinţă realizată – să am permis auto. A durat vreo doi ani de zile”, mărturiseşte cu bucurie Roman Puşcă, care şofează şi pe traseele naţionale şi pe cele internaţionale foarte bine.

A jucat şah cu Nicolae Osmochescu

Pasiunea pentru motoare, maşini şi orice alt tip de transport o are de mic copil. „Conduc de la vârsta de 15 ani. Maşina veche a tatei m-a ajutat să-mi demonstrez aptitudinile în şoferie la examenul auto de practică, pe care l-am luat cu succes”. A fost oprit în Germania pentru un control de rutină şi-i era teamă că nemţii vor spune ceva, pentru faptul că conduce cu o singură mână, dar nu a fost aşa. „Şi germanii mi-au urat drum bun”.
A continuat să joace şah şi în timpul anilor de studenţie la USM. A jucat şi cu Nicolae Osmochescu. „La universitate la competiţia de şah, din cele 13 facultăţi ale USM, am ocupat locul VI”.

În vara anului 2012 a participat la competiţia raională la ridicarea de greutăţi, sport practicat din copilărie, a obţinut primul loc pe raionul Ştefan-Vodă. „Aveam 72 kg şi am ridicat o greutate de circa 150 kg”, explică protagonistul nostru cum a obţinut încă un premiu în sport.
Roman Puşcă frecventează şi ore de dansuri moderne împreună cu prietena sa. Acestea îl ajută să se menţină în formă, relaxându-se de trei ori pe săptămână.

Vrea să devină avocat

Face tot ce îi stă în puteri ca fiecare zi să nu fie trăită în zadar şi orice ar face se străduie să facă bine. „Chiar şi atunci când duc un colet unui moldovean, mă strădui s-o fac la timp.” Are planuri de viitor. Vrea să devină avocat, de aceea uneori merge la un birou de avocaţi în calitate de asistent, pentru a „fura” ceva din meserie. El este badea în familie. Mai are un frate – Ion, care lucrează, iar sora – Elena, e studentă în anul II la medicină, de aceea fraţii îl aşteaptă pe el să se însoare.
Lecţiile de dans nu sunt în zadar. Roman Puşcă se pregăteşte să întemeieze o familie, după o relaţie de durată.
Victoria POPA

Comentează