Aliona Triboi, despre Eurovision 2015

Aliona Triboi, despre Eurovision 2015

E cert: artiştilor noştri le-a pierit pofta de a mai participa la concursul Eurovision Song Contest – în acest an aceştia nu prea şi-au dat ghes să ne reprezenta ţara la Viena. Aliona Triboi, preşedintele juriului audiţiilor live a selecţiei naţionale Eurovision 2015, face declaraţii din culisele concursului şi ne spune de ce ea, deocamdată, nu vrea să participe la acest show.

Concursul Eurovision nu mai prezintă interes pentru interpreţii noştri, iar cei care şi-au depus candidatura au făcut-o fie pentru a-şi promova noua melodie, fie pentru că, după ei, acest concurs a devenit o tradiţie. Şi aici ne referim la Doiniţa Gherman, care nu-şi pierde speranţa că într-o bună zi norocul îi va surâde şi ea va ajunge să reprezinte R. Moldova la cel mai popular concurs de muzică din Europa.
În acest an, regulamentul competiţiei a suferit unele modificări, astfel că printre cei care şi-au depus candidatura se numără şi interpreţi din Marea Britanie, Ucraina şi Italia.

Despre artiştii străini

aContactată de APROPO, Aliona Triboi, căreia în acest an i-a revenit misiunea de a fi preşedintele juriului audiţiilor live, ne-a declarat că salută noile modificări în regulament.
„Dacă aş fi fost participant, m-ar fi deranjat că s-a permis participarea interpreţilor din alte ţări şi asta pentru că mi-ar scădea mie şansele de câştig. Însă, în calitate de om de artă, consider că e un lucru benefic, măcar pentru un an ori doi. Între timp, mai vedem şi noi cum cântă alţii. Vom începe să ne mişcăm altfel, să vedem un spectru mai larg şi să înţelegem că la acest concurs participanţii ar putea veni şi cu altfel de melodii. De la an la an, Eurovisionul de acasă parcă e unul şi acelaşi. Lipseşte noul, iar odată cu venirea artiştilor străini vom avea cu cine compara. Plus că ei participă cu melodii gândite pentru un asemenea concurs, nu depun dosarul de participare doar de dragul promovării”, ne spune Aliona Triboi.
R. Moldova, este o ţară mică, deci nici interpreţi nu avem atât de mulţi. După spusele preşedintelui juriului, jumătate din artiştii foarte buni fie că nu au timp, fie că nu-i mai interesează acest concurs. Şi asta pentru că participând, în anii precedenţi, au cheltuit mult, dar nu au ajuns nici măcar în finala preselecţiei naţionale.
„La Eurovision eşti nevoit să scoţi foarte mulţi bani din buzunarul tău. Astfel, foarte multă lume a înţeles că e mai bine să participi doar ca să te promovezi şi să te vadă lumea în semifinale, nemaiavând scopul de a câştiga. Evident, dacă o să continuăm să gândim aşa, apare întrebarea: în ce transformăm acest concurs?”, se întreabă artista.

Nu are nicio melodie preferată

aAliona Triboi ne-a mărturisit că, în acest an, membrilor juriului Eurovision le-a fost greu să aleagă 24 de melodii pentru selecţia naţională. Şi nu pentru că au fost prea multe piese foarte bune, ci pentru că acestea erau cam de acelaşi nivel.
„Dacă am fi fost foarte exigenţi, nu ajungeam să selectăm nici 10 pentru semifinale! Sunt şi melodii foarte bune, dar cântate de interpreţi care nu au putut să le ducă până la capăt. Şi invers. Eu n-am niciun candidat preferat în acest an. Melodiile şi interpreţii sunt atât de omogeni încât nu pot să zic că mi-a rămas în memorie vreo melodie pe care aş vrea s-o mai ascult, aşa cum s-a întâmplat cu „Frozen”, anul trecut”, povesteşte membra juriului.
De ajuns vom ajunge noi pe scena de la Viena, oraşul care va găzdui Eurovision 2015, însă avem prea puţine şanse să ne vedem reprezentantul în finala concursului.
Aliona Triboi susţine că R. Moldova ar trebui să trimită la acest concurs interpreţi cu experienţă, iar cum în acest an nu avem de unde-i alege, nu-i exclus ca ţara noastră să fie reprezentantă de un interpret străin.
„Și poate că nu e cea mai proastă alegere”, precizează aceasta.

De ce ea nu participă la Eurovision

aAliona Triboi este un talent cunoscut pe ambele maluri ale Prutului: colaborează cu nume sonore, are o vastă experienţă pe scena internaţională. Însă, cu toate acestea, refuză să participe la Eurovision. Cel puţin, deocamdată. Motivul este simplu: lipsa mijloacelor financiare.
„Ştiu cu ce se mănâncă acest concurs. În primul rând, necesită un efort financiar foarte mare. Asta ar însemna că trebuie să muncesc câţiva ani buni, să iau de la gura copilului şi să pun bani deoparte pentru Eurovision. Nu mi se pare corect ca, după ce interpretul este desemnat să ne reprezinte ţara, să i se spună: ‘Mai departe descurcă-te singur!’. Am mai fost eu pe la concursuri destul de prestigioase şi mă durea când vedeam că reprezentanţii alor ţări vin cu stilişti şi make-up artişti, pe când eu trebuia să mă coafez şi să mă machiez singură. Chiar şi când îi rogi să-ţi plătească măcar drumul ţi se răspunde negativ. Nu ştiu dacă merită să particip la Eurovision, pentru că mie-mi place să mă afirm în zecile de proiecte pe care le am atât acasă, cât şi în România”, ne-a spus la finalul discuţiei Aliona Triboi.
Finala naţională Eurovision va fi organizată pe 28 februarie. Aceasta va fi precedată de două semifinale, care vor avea loc pe 24 și 26 februarie.

aLena NEGRU
Foto: Facebook Aliona Triboi

Comentează