„Sunt unicul Vasile din neamul meu”

„Sunt unicul Vasile din neamul meu”

Creștinii ortodocși de stil vechi l-au sărbătorit pe 14 ianuarie, pe Sfântul Vasile cel Mare. În familia lui Vasile Iovu, însă, a fost o zi obișnuită, căci maestrul își sărbătorise deja ziua numelui, pe stil nou. Regele Naiului ne-a mărturisit că este unicul Vasile din neamul său şi că numele pe are i l-au dat părinţii i-a adus mult noroc.

Regele Naiului şi soţia sa şi-au petrecut vacanţa de iarnă în România, alături de prietenii lor de acolo. De mai mulţi ani, Vasile Iovu sărbătoreşte Crăciunul şi Sf. Vasile pe stil nou. Aşa a făcut şi în acest an, doar că nu acasă, ci peste Prut.
„Eram la Râmnicu Vâlcea, la invitaţia unor prieteni de-ai noştri. Şi Revelionul l-am întâmpinat acolo. În cele cinci zile de vacanţă am vizitat şase mănăstiri minunate. A fost superb!”, ne-a declarat maestrul.
În copilărie, sărbătorea pe stil vechi şi ziua de Sfântul Vasile, şi Crăciunul. Şi pentru că e născut vara, Regele Naiului nu prea înţelegea de ce părinţii săi i-au pus prenumele Vasile.
„Le-a fost drag, probabil, căci sunt unicul Vasile din familia noastră. Părinţilor le plăceau prenumele tradiţionale româneşti, căci şi pe ceilalţi doi fraţi ai mei îi cheamă Ion şi Gheorghe – astea erau cele mai populare pe atunci”, ne spune zâmbind Vasile Iovu.

„Mama cânta foarte frumos”

_DSC7905În copilărie, părinţii săi nu obişnuiau să-şi dezmierde feciorii. Tatăl Regelui Naiului era cam dur, însă doar pentru binele băieţilor lui.
„Ne învăţa cum să ne comportăm în lume, ne spunea să nu înjurăm şi să nu ne batem. Niciodată nu ne-a alintat Ionică, Vasilică ori Gheorghiţă. Mie-mi spunea: ‘Vasile, măi Vasi!’ În schimb mama a fost tare blajină, dar nici ea nu exagera cu alinturile”, povesteşte domnia sa.
Talentul şi dragostea pentru muzică l-a moştenit de la cea care i-a dat viaţă. Mama lui Vasile Iovu cânta frumos, iar în casa lor mereu răsunau melodii româneşti.
„Avea voce foarte frumoasă. În casă am avut o armonică de mână, iar mama ne cânta „Puiul mamei, puişor”, „Radu mamei”. Era suficient să audă melodia o singură dată la radio ca ulterior să ne-o cânte şi nouă.
De la ea am prins şi dragostea pentru muzica populară”, ni se destăinuie marele artist.

„Sunt mai conservator”

Vasile Iovu nu-i înţelege pe părinţii care le pun copiilor prenume de modă nouă, uitând de cele autentice. În familia sa toţi au fost botezaţi cu nume tradiționale românești.
„Uneori mă enervez când aud că tinerii părinţi aleg prenume de origine străină. Eu nu m-am supărat că părinţii au decis să mă numească Vasile. Şi pe fiica mea am numit-o Doiniţa, pornind de la cuvântul „doină”. Poate că sunt mai conservator, dar nu trebuie să uităm de originile noastre româneşti”, consideră Regele Naiului.
2014 a fost un an rodnic pentru maestru, căci a scos trei CD-uri împreună cu ansamblul său ,„Vasile Iovu”, alături de care a cutreierat Europa în ultimele două decenii.
Lena Negru
Foto: Nadejda Roşcovanu

Comentează