Chiar dacă zăpada nu apare niciodată pe insulele exotice şi însorite din Caraibe, iar renii lui Moş Crăciun circulă greu pe nisip, asta nu înseamnă că acolo Crăciunul nu are farmecul lui. Se celebrează cu bucurie, fast şi mese îmbeşugate, cu preparate puţin diferite, ce-i drept.
Jamaica. Pe ţărmurile însorite ale Jamaicăi, locuitorii se bucură de preparate foarte variate. De Crăciun şi la ocazii speciale, jamaicanii prepară oxtail, un preparat ce are la bază carnea slabă, extrasă din coada de vită – o adevarată sursă de proteine, potasiu şi alte minerale.
Bahamas. În acest grup de insule paradiziace, locuitorii se răsfaţă cu preparate inedite. Vedeta mesei de Crăciun este curcanul umplut cu un mix de legume şi banane verzi (plantains), ce cresc în zona Caraibilor. Curcanul este servit alături de un sos specific dulce-acrişor, Bahamian sour orange-cranberry sauce, şi de garnituri precum cartofi, orezu sau bame.
În Barbados, porcul la cuptor este nelipsit de la masa de Crăciun. Garnitura clasică este orezul cu boabe de mazăre, iar băutura tradiţională este sorrel. De asemenea, locuitorii insulei consumă de sărbători şi Jug Jug, un preparat pe bază carne de porc şi carne de vită, inspirat dintr-o veche reţetă scoţiană. Ca desert principal, în Barbados se găteşte “great cake”, folosind fructe confiate (stafide, curmale, prune), mirodenii (scorţişoară, nucşoară) şi lichior.
Honduras. Masa de Crăciun poate începe cu baleadas, o gustare tradiţională din tortilla, fasole şi caşcaval. Tot cu tortilla se prepară şi pupasas, ce include diverse sortimente de brânză, carne, legume şi lime. În plus, locuitorii insulei servesc banana verzi (plantains) la cuptor.
Sursa: click.ro