Jocurile Olimpice de iarnă de la Soci, un succes deplin, în ciuda temerilor

Jocurile Olimpice de iarnă de la Soci, un succes deplin, în ciuda temerilor

Jocurile Olimpice de iarnă de la Soci au fost un succes, în ciuda temerilor exprimate înainte de competiția din Rusia, în principal în legătură cu securitatea.

Rusia a dominat întrecerile, ocupând primul loc în clasamentul final pe medalii, după 16 zile de competiții și 98 de finale: Rusia a avut 13 medalii de aur, 11 de argint și 9 de bronz, fiind urmată Norvegia (11-5-10), Canada (10-10-5), SUA (9-7-12) etc.

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, s-a arătat mulțumit și a afirmat că sportivii din țara sa și-au îndeplinit misiunea, după ce cheltuielile legate de organizarea celei de-a 22-a Olimpiade de iarnă au ajuns la 50 de miliarde de dolari, aceasta fiind, de departe, cea mai scumpă Olimpiadă din istorie.

Locul 17, ocupat de echipajele feminin, respectiv masculin de bob-2, a fost cea mai bună clasare pentru sportivii români la Jocurile de la Soci. România a deplasat la Soci o delegație de 24 de sportivi, care au concurat la 8 discipline (schi alpin, schi fond, biatlon, sărituri cu schiurile, patinaj artistic, bob, sanie și skeleton).

La Jocurile Olimpice de la Soci au participat 2.873 de sportivi din 88 de țări. Statele Unite a trimis cea mai importantă delegație, 230 de sportivi, în timp ce Rusia, țara gazdă, a avut o echipă de 226 sportivi.

JO de la Soci au fost acoperite de circa 13.000 de ziariști, iar sportivii s-au întrecut pentru 98 de seturi de medalii, cu 12 în plus față de JO de la Vancouver în 2010, la 15 discipline: biatlon, bob, combinată nordică, curling, hochei pe gheață, patinaj artistic, patinaj viteză, sanie, sărituri cu schiurile, schi alpin, schi fond, schi freestyle, short-track, skeleton, snowboard.

Foto: (c) Wang Yuguo / XINHUA FLUX

Competițiile au fost găzduite de 11 baze sportive, Balșoi Ice Dome (hochei), Stadionul Olimpic Fișt (ceremoniile de deschidere și închidere), Șaiba Arena (hochei), Ice Cube Curling Center (curling), Adler Arena Skating Center (patinaj viteză), Iceberg Skating Palace (patinaj viteză, short-track, patinaj artistic), Laura Biathlon & Ski Complex (biatlon, schi fond, combinată nordică), Rosa Hutor Extreme Park (schi freestyle, snowboard), Rosa Hutor Alpine Resort (schi alpin), RusSki Gorki Jumping Center (combinată nordică, sărituri cu schiurile), Sliding Center Sanki (bob, sanie, skeleton). Competiția de la Soci are trei mascote, un urs polar, un leopard și un iepure.

Nu mai puțin de 25.000 de voluntari asigurat buna desfășurare a competiției. Jocurile de la Soci au fost cele mai securizate din istoria olimpismului, aproximativ 40.000 de militari, polițiști și ofițeri de informații aflându-se la Soci.

Comitetul Internațional Olimpic a aplicat cel mai strict program antidoping din istoria JO de iarnă, cu 2.453 de teste efectuate în total, dintre care 1.269 înaintea competiției. Opt cazuri de dopaj au fost depistate la Soci: biatlonista germană Evi Sachenbacher-Stehle (pozitivă la metilhexanamină), boberul italian William Frullani (pozitiv la metilhexanamină), schioarea ucraineană de fond Marina Lisogor (trimetazidin), hocheiștii letoni Vitalijs Pavlovs (pozitiv la metilhexanamină) și Ralfs Freibergs (dehidroclormetiltestosteron), schiorul austriac de fond Johannes Dürr (eritropoietină), hocheistul suedez Nicklas Bäckström (pseudoefedrină), vicecampion olimpic, și boberul polonez Daniel Zalewski (stimulant).

Rusia a triumfat la patinaj artistic, cu cinci medalii, luând trei dintre cele cinci titluri atribuite. Ea a deschis balul cu noua probă pe echipe, purtată de vedeta sa Evgheni Plușenko, devenit al doilea reprezentant al acestei discipline ce reușește patru medalii olimpice. Rusia a câștigat în premieră aurul în proba feminină, prin tânăra Adelina Sotnikova (17 ani). Evgheni Plușenko și-a încheiat cariera, la 31 de ani, după ce s-a retras din concursul individual de la Soci, din cauza durerilor pe care le-a simțit la încălzire.

Austria a revenit la postura care i se potrivește, de principală putere a schiului alpin, cu o recoltă de nouă medalii, dintre care trei de aur, semnificativă fiind recăpătarea supremației în coborârea masculină, proba regină. Veteranul Mario Matt și Marcel Hirscher au realizat o dublă la slalom, iar Anna Fenninger a izbutit două medalii, printre care aurul la super-uriaș. S-a remarcat și o mare figură a slalomului, Marlies Schild, ce a reușit o premieră olimpică, a treia medalie la Jocuri în această disciplină, ratând însă din nou aurul.

Tina Maze a luat două medalii de aur, la coborâre și slalom uriaș, primele din cel mai prețios metal pentru Slovenia la Jocurile de iarnă.

Cu trei medalii de aur la schi fond și șase de-a lungul carierei sale, norvegiana Marit Bjoergen a devenit, ex aequo, cea mai titrată sportivă din istoria JO de iarnă. La 40 de ani, biatlonistul norvegian Ole Einar Bjoerndalen a intrat în legendă încă din prima zi de la Soci, grație victoriei sale la sprint. După ce s-a impus la ștafeta mixtă, el a ajuns la 13 medalii olimpice, dintre care 8 de aur, depășind recordul de 12 medalii deținut de compatriotul său, fondistul Bjoern Daehlie.

Belarusa Daria Domraceva a dominat probele de biatlon, trecându-și în palmares trei medalii de aur.

Săritorul polonez cu schiurile Kamil Stoch a devenit al treilea om din istorie care reușește ”dubla” la cele două trambuline.

Reprezentanții Canadei au câștigat patru titluri din cele zece puse în joc la schi freestyle la Soci și nouă medalii din 30 posibile. Surorile canadiene Justine și Chloe Dufour-Lapointe au ocupat primele două locuri proba de movile din concursul feminin de schi freestyle. Ele rămân în istoria olimpică, alături de franțuzoaicele Christine și Marielle Goitschel, de două ori primele locuri la Jocurile din 1964, și de austriecele Doris et Angelika Neuner, pe primele două locuri la sanie în 1992.

Germania a cucerit patru medalii de aur în tot atâtea competiții disputate la Soci la sanie.

Arhitecții care au proiectat Adler Arena au ales bine privilegiind portocaliul pentru spațiul unde a avut loc concursul de patinaj viteză. Olanda s-a simțit ca acasă, cu opt titluri din 12 posibile, patru triple și un total de 23 de medalii.

Rusia a dat lovitura la short-track, recrutându-l pe Ahn Huyn-soo, căzut în dizgrație în Coreea de Sud. Triplul campion olimpic din 2006, devenit Victor An, a repetat tripla pentru a deveni cel mai galonat sportiv din istoria disciplinei.

Legendarul elvețian Simon Ammann, dublu deținător al titlului la sărituri cu schiurile, s-a clasat doar pe locul 17 la trambulina mică și pe 23 la cea mare.

Fondiștii norvegieni au dezamăgit la Soci în probele pe echipe, de unde s-au întors fără medalii. Compatriotul lor Aksel Lund Svindal (schi alpin) a suferit de pe urma unei alergii și a renunțat să concureze în proba de slalom uriaș, întorcându-se fără medalie de la Soci.

Ediția următoare a Jocurilor Olimpice de iarnă va fi găzduită de orașul sud-coreean PyeongChang în 2018.

Sursa: AGERPRES
Foto: (c) Mikhail Klimentyev/REUTERS