Diana Valuţă e artista anului!

O perlă a romanţelor, astfel o putem numi pe Diana Valuţă, cea care merită cu desăvârșire să fie desemnată „Artista anului 2014”. Interpretă cu voce inconfundabilă, ea cântă romanţa cu o pasiune cum rar întâlneşti. Iar în septembrie, acompaniată de orchestra „Folclor” a maestrului Petre Neamţu, a organizat un concert extraordinar, în cadrul căruia şi-a lansat primul său CD.

Central_Artista AnuluiDespre Diana Valuţă, maestrul Ştefan Petrache spunea că este „o perlă care, odată scoasă din liniştea adâncului, va dărui splendorile romanţei noaste cântate cu pasiune”. Şi a avut dreptate. Cei prezenţi la lansarea CD-ului au avut bucuria să admire o dinastie de muzicieni – dinastia Valuţă. Artista a fost susţinută de tatăl său, Ilie Văluţă, un compozitor experimentat, dar şi interpret, sora sa – violonista şi interpreta Veronica Văluţă-Bantaş, cumnatul – violonistul Sergiu Bantaş, nepoții Sandu şi Cristian Bantaş, unchiul său – acordeonistul şi profesorul Sergiu Văluţă. Iar invitat de onoare la spectacol a fost însuşi „Regele Naiului”, Vasile Iovu.
Când o întrebi de la cine a moştenit talentul, îi vine greu să răspundă. Tatăl este muzician apreciat în R.Moldova, dar şi mama, profesoară de română, are un auz muzical perfect. În familia lor s-a cântat de când se ţine ea minte. Şi chiar dacă a avut profesori foarte buni, tatăl a fost şi va rămâne cel mai important mentor al ei.

Semnează aranjamentele muzicale pentru „Folclor”

Central_Artista Anului_2Muziciana a cântat la vioară până la vârsta de 14 ani, când din cauza unei afecţiuni articulare la mâini a trebuit să renunțe la acest instrument. Prima sa vioară, de altfel, ca şi celelalte şase pe care le mai păstrează şi azi, i-au fost dăruite de tatăl său.
Talentul i-a fost descoperit încă de la o vârstă fragedă: avea patru ani când a cântat alături de Gheorghe Urschi în filmul muzical pentru copii „Cucurigu”, iar 10 ani mai târziu avea să fie desemnată laureată a Festivalului Cântecului Francez, organizat la Chişinău. Şi de atunci a început să culeagă premii după premii nu doar în ţară, ci şi în străinătate.
La 23 de ani a participat la Festivalul-Concurs de Creaţie şi Interpretare a Romanţei, „Crizantema de Argint” organizat la Chişinău, unde a obţinut Premiul Mare. Tot în acel an, a luat şi Premiul Mare şi la „Crizantema de Aur”, în România.
„După asta, maestrul Petre Neamţu m-a invitat să cânt alături de orchestra „Folclor”. Domnia sa a rămas impresionat şi de aranjamentele muzicale pe care le fac, astfel că am ajuns să semnez tot repertoriul orchestrei. Sunt încântată de această colaborare”, ne-a declarat Diana Văluţă.

Central_Artista Anului_3L.N.

Comentează