Basarabeni care ne-au dus faima-n lume în 2014

Unii dintre conaţionalii noştri sunt lăudaţi în publicaţii celebre din întreaga lume, iar noi, cei de acasă, nu ştim mare lucru despre el. An de an, APROPO îi caută, îi descoase şi vi-i prezintă în paginile ziarului pentru ca să ştim cu toţii: avem cu cine ne mândri!

Serghei Ţvetcov spune dacă ar aduna numărul de kilometri pe care i-a parcurs pe două roţi, ar putea înconjura Pământul de opt sau chiar de zece ori. Este multiplu campion al Moldovei la ciclism pe şosea şi contratimp. A activat o vreme în România, iar acum locuieşte în oraşul Atlanta din America, fiind component al formaţiei americane continentale Jelly Belly p/b Maxxis.
A urcat pentru prima dată pe bicicletă la vârsta de 7 ani, iar azi, la 25 de ani, e unul dintre cei mai apreciaţi ciclişti din lume. În 2014, Serghei Ţvetcov, multiplu campion al Moldovei la contratimp, a reuşit cea mai bună performanţă în ciclismul românesc din ultimii 30 de ani: a terminat pe locul trei într-o etapă din Turul Colorado, imediat după cel mai bun căţărător din Turul Franţei din acest an.

Tvetcov2Nicoleta Nucă a început să cânte încă în copilărie. Până acum tânăra interpretă a obţinut numeroase premii nu doar acasă, ci şi peste hotare, la concursuri desfăşurate în România, Ucraina, Italia, Estonia. În prezent participă la un concurs de talente de peste Prut, fiind şi una dintre favoritele la câştigarea trofeului competiţiei.

NucaSunt 13 ani de când balerinul Dinu Tamazlâcaru face parte din familia Operei de Stat din Berlin, de şapte ani fiind chiar prim-solist al acesteia.
A studiat baletul la Chişinău până la vârsta de 16 ani, după care au urmat alţii doi ani la Conservatorul din Viena. După studii, a fost angajat la Opera de Stat din Berlin, iar printre cei prezenţi la premierele sale s-au numărat cancelarul Angela Merkel, primarul capitalei Michael Müller, dar şi alte persoane publice.
Este deţinător a numeroase premii internaționale, a devenit prim-solist al Operei din Berlin, a evoluat în spectacole importante jucate pe scenele din Japonia, Rusia, Italia, America, România etc.
La cei 30 de ani împliniţi, Dinu Tamazlâcaru a reuşit să-şi atingă toate scopurile propuse.
De altfel, nu e singurul balerin din familie: şi fratele lui mai mic, Radu, a urmat o şcoală de dans, iar astăzi dansează pe scena Operei de Stat din Viena.

TamazlacaruBasarabeanul Igor Guzun locuieşte în Rusia, unde de 12 ani joacă în cele mai populare filme şi seriale ruseşti. A fost desemnat „Cel mai bun actor rus în rolul lui Stalin din toată istoria cinematografiei”. Până acum s-a filmat la Londra, Paris, Amsterdam etc., iar printre starurile internaţionale cu care a lucrat alături se numără şi Jackie Chan.

aProfesia lui e „vânător de imagini”. Octavian Micleuşanu s-a născut la Nisporeni. După absolvirea Colegiului Republican de Arte „Al. Plămădeală” a obţinut o bursă de merit la Academia de Arte Vizuale „Ioan Andreescu” din Cluj. Dar în 2001, după doi ani de studii în România, a renunţat la facultate şi a plecat în Italia, unde a învăţat arta fotografică.
Azi, la 37 de ani, are un doctorat obţinut la Academia de Arte din Veneţia şi un portofoliu pe cinste! Până acum, nisporeneanul a prins în obiectiv mai multe vedete. Toamna asta basarabeanul a avut o experienţă inedită, acesta fiind fotograf la nunta actorului George Clooney, care s-a căsătorit în Italia cu avocata libaneză Amal Alamuddin. Iar zilele trecute în Italia a apărut o carte despre vilele construite în secolul XVI în localitatea Veneto din Italia – toate fotografiile incluse acolo sunt realizate de Octavian Micleuşanu.

Micleusanu2N.T.

Comentează