Indicele Libertăţii Presei: Mass-media din Republica Moldova, parţial liberă

Indicele Libertăţii Presei: Mass-media din Republica Moldova, parţial liberă

Presa din Republica Moldova este parţial liberă. Cu anumite progrese pe unele segmente, dar şi cu regrese pe altele, în perioada iulie-septembrie, mass-media înregistrează indicele 6 din 7, potrivit ediţiei a şasea a Indicelui Libertăţii Presei, care evaluează libertatea mass-media în ţările Parteneriatului Estic (PE), scrie jurnal.md

Republica Moldova se clasează pe locul doi, cu 1322 de puncte, în clasamentul ţărilor membre ale PE, Georgia ocupând prima poziţie cu 1367 puncte. Comparativ cu perioada precedentă de evaluare, ţara noastră îşi menţine poziţia a doua în clasament, înregistrând o uşoară creştere de 38 de puncte.

Cu toate acestea, experţii menţionează că practicile jurnalistice nu se desfăşoară într-un climat de libertate deplină, iar presiunile interne şi externe asupra activităţii jurnalistice nu au fost depăşite.

De asemenea, autorii studiului au remarcat o deschidere declarată a autorităţilor de a soluţiona unele din problemele domeniului mass-media, însă doar o parte din aceste intenţii s-au materializat în acţiuni concrete, iar sustenabilitatea acestor acţiuni nu a fost asigurată.

Lansat de CJI în martie 2013, Indicele Libertăţii Presei este un studiu elaborat în baza evaluărilor a zece experţi media independenţi, produs cu asistenţa Uniunii Europene. În afară de Republica Moldova, proiectul se desfăşoară în Ucraina, Belarus, Georgia, Armenia şi Azerbaidjan.
Foto: expertforum.ro

Comentează