Lukașenko: Nu putem „să ne rugăm doar la Rusia”, trebuie să căutăm și alte piețe de desfacere

Lukașenko: Nu putem „să ne rugăm doar la Rusia”, trebuie să căutăm și alte piețe de desfacere

Președintele Republicii Belarus, Aleksandr Lukașenko, i-a trasat guvernului de la Minsk sarcina de a găsi cu orice preț noi piețe de desfacere pentru produsele belaruse, informează marți agenția de presă Belta.

‘Nu putem să ne rugăm doar la Rusia, cu toate că ea este o țară-soră. Pentru că, după cum vedeți, atunci când această piață unică se prăbușește, ne prăbușim și noi în urma ei’, a declarat liderul statului belarus, subliniind că la ora actuală pe piața rusă se desfac doar 40-45% dintre produsele belaruse, în loc de 85% cum era înainte.

Totodată, Lukașenko a subliniat că Belarus și-a redus dependența de o singură piață, ‘dar, după cum se vede, încă prea puțin’. ‘La aceasta s-a adăugat și Ucraina. Nu cred că o situație mai bună se înregistrează și în Kazahstan. De aceea, trebuie să ieșim cu orice preț pe noi piețe de desfacere. Și acest lucru este posibil’, și-a exprimat convingerea Lukașenko.

Pentru a sublinia necesitatea diversificării exportului belarus, Lukașenko a adus exemplul unor companii belaruse care au reușit să pătrundă pe piața americană. ‘Au fost anulate toate sancțiunile și noi facem comerț cu ei (cu americanii). Prin urmare, se poate’, a declarat Lukașenko, atenționând că Republica Belarus ‘nu s-a aflat niciodată într-o situație atât de complicată’.

‘Aceasta nu înseamnă că trebuie stăm cu mâinile încrucișate și să așteptăm vremuri mai bune. În această situație trebuie să demonstrăm că suntem independenți. Anul viitor va fi anul examenului pentru noi’, a conchis Lukașenko.

La începutul lui decembrie, președintele Belarus a acuzat Rusia de încălcarea normelor Uniunii Vamale, în urma introducerii de către Moscova a embargoului asupra produselor mai multor întreprinderi belaruse.

Sursa: AGERPRES
Foto: (c) DRAGAN STANKOVIC / TANJUG ARHIVA

Comentează