„Familia Simpson” mai mult decât un serial de desene animate

„Familia Simpson” mai mult decât un serial de desene animate

Au alergat cu taurii de San Fermin, au cântat alături de trupa Coldplay, iar unul dintre protagoniști, Homer, și-a exprimat sprijinul față de Barack Obama în cursa pentru Casa Albă. „Familia Simpson” ( The Simpsons), cel mai prolific serial de animație, împlinește 25 de ani fără să piardă un dram din spiritul ei sarcastic, relatează marți EFE.

Ceea ce distinge această familie disfuncțională de omuleți galbeni este îndrăzneala, sarcasmul și lipsa de respect față de orice regulă. The Simpsons ironizează aproape tot ce ține de cultura populară americană, majoritatea personajelor fiind stereotipuri. De reținut că Marge, mama acestei familii disfuncționale, a apărut pe coperta revistei Playboy, în noiembrie 2009.

Serialul a apărut în 1987 cu mici episoade de câte două minute, difuzate în emisiunea „Tracey Ullman Show”, iar timp de doi ani personajele create de Matt Groening i-au surprins și i-au încântat pe telespectatori cu viața lor puțin convențională din orașul fictiv Springfield.

Homer, Marge, Bart, Lisa și Maggie sunt membrii unei familii americane din clasa de mijloc, care râd până și de umbra lor, dar cărora le place să râdă mai ales de alții. Poveștile lor au captivat repede publicul, ceea ce a dus la dezvoltarea propriului serial, lansat de canalul Fox la 4 ianuarie 1990. Cu un pronunțat caracter autobiografic, cum însuși Groening a recunoscut în multe ocazii.

Cu propria familie în minte, Groening a dat formă acestor personaje care au evoluat de-a lungul anilor și au disecat toate subiectele. Au vorbit despre ‘dictatura Perón’ într-un episod care nu a fost difuzat în Argentina, în timp ce Venezuela a interzis difuzarea sa dimineața în orele de program pentru copii. Chiar dacă este de animație, serialul este departe de a se adresa copiilor.

A fost votat în 1998 cel mai bun serial de televiziune al secolului XX de revista „Time” și este considerat de critici unul dintre cele mai influente seriale ale tuturor timpurilor. După ce Familia Simpson a luat avânt, un număr mare de celebrități precum Michael Jackson sau Dustin Hoffman și-au împrumutat vocile unor personaje episodice sau au apărut ei înșiși ca personaje.

De-a lungul timpului li s-au alăturat și alte vedete precum actorii Christina Ricci, Kirk Douglas, Michael Caine, Tom Cruise, Clint Eastwood, Anthony Hopkins sau cântăreții Bruce Springsteen, Bob Dylan, Prince, Katy Perry sau Lenny Kravitz. Considerat cel mai prolific serial de animație american, cu 25 de sezoane și peste 500 de episoade, „Familia Simpson” are propria stea pe Walk of Fame la Hollywood.

Sursa: AGERPRES
Foto: (c) The Simpsons/Facebook

Comentează