Din cocoş nu faci găină, nici din curvă gospodină (1)

Din cocoş nu faci găină, nici din curvă gospodină (1)

Eleonora a fost găsită moartă, dar nimeni n-a bănuit nimic, iar Marin a vândut apartamentul ei și a dispărut din cartier

De fapt, nu e vina fetei că de la o vârstă destul de fragedă a ajuns să treacă din mână în mână. Primul care a avut-o a fost chiar iubitul mamei sale. Rămăsese femeia văduvă la numai 20 de ani și cu un copil de șase luni în brațe.

Când o născuse pe Luminița, mama fetei împlinise douăzeci de ani, iar tatăl ei avea 24. Tineri și nesăbuiți amândoi. Din banii de la nuntă ce credeți că și-a cumpărat el? Motocicletă, la asta visa încă din copilărie. Trăiau cu bunicii lui într-o casă bătrânească și în loc să-și ridice alături și el o bujdă, căci la asta visau părinții lui, el, frate, motocicletă își ia! Și mâna pe toate drumurile ca un țicnit. Nevasta cu copil mic – acasă, nici un ban în gospodărie, trăiau mai mult din pomana părinților, dar el, Costel, nici vorbă să-și caute un loc de lucru sau să-și ajute nevasta în gospodărie. Cât îi ziulica de mare pe motocicletă.

Eleonora rămâne văduvă la 20 de ani

Și odată, la o curbă de drum, s-a răsturnat. Nu s-a mai ridicat de jos. Fetița lui abia împlinise jumătate de an, iar nevastă-sa pusese mâna pe douăzeci. Oricât de mult a ținut la el, Eleonora nu avea de gând să fie văduvă viața întreagă. Așa că, la un an de zile, lasă fata pe mâna buneilor și vine la Chișinău să-și caute norocul. La început a lucrat la un atelier de croitorie, dar n-a rezistat, munca era grea și prost plătită. Apoi vânzătoare în Piața Centrală a fost un timp, mai târziu la fabrica „Ionel” s-a angajat, dar peste tot trebuia să muncești, dar ea nu era dintre acelea.

În fond venise în capitală să-și caute bărbat și nu prea dădea de cineva potrivit. Îi încerca așa cum o ducea mintea și capul. În pat, în primul rând. Și ori că ei o lepădau, ori că ea îi alunga, dar ajunsese la 30 de ani și nu avea Eleonora încă pe nimeni. Între timp, fetița ei ajunsese elevă de școală. Creștea frumoasă și sănătoasă lângă buneii de la țară. Uneori venea la Chișinău cu bunica să-i aducă merinde mamei și aici petrecea frumos timpul. Mamă-sa o ducea peste tot unde dorea copila.
Se întâlneau rar. Buneii locuiau la Briceni și drumul era lung și costisitor. Dar se vedeau neapărat la sărbătorile mari și Eleonora îi tot spunea fiicei: cum termini școala, te iau la Chișinău. O să trăim atunci împreună, tu ai să faci facultate, eu am să te ajut cum o să pot mai bine. Dar spune o vorbă că Dumnezeu râde de cel care-și face planuri de viitor pentru că niciodată nu se știe ce-ți aduce ziua de mâine. În patru ani de zile Luminița a rămas fără bunei, iar maică-sa fără părinți. Împlinise copila 14 ani și a adus-o Eleonora la Chișinău.

Luminiţa, violată de concubinul mamei

Situația asta n-o aranja deloc. Tocmai își găsise femeia un bărbat cu care trăia de câteva luni și-i plăcea nespus de el. Fiică-sa o încurca rău, dar n-ai s-o laşi pe drumuri la numai 14 ani! Spre surprinderea mâne-sa, Luminița i-a plăcut concubinului ei și acela nu știa cum s-o distreze mai fiecare dată o îmbrățișa cu tandrețe încât fiica Eleonorei s-a obișnuit cu atitudinea aceasta a prietenului mamei ei. De unde să bănuiască fata ce gânduri roiesc în capul bărbatului?

Dar într-o zi, fiind plecată Eleonora într-o deplasare, lucra acum distribuitor de mărfuri la o întreprindere privată, concubinul maică-si a agresat-o sexual pe fiica ei. Luminița, înspăimântată și rușinată peste poate de ce s-a întâmplat, o aștepta pe mamă-sa să-i spună întâmplarea. Dar aceasta, în loc să cheme poliția și să-l demaște pe iubitul ei, a bătut-o măr pe fiică-sa, chipurile tu ești de vină! Închide gura și nu spune nimănui că te arunc în stradă! Nevasta prinsese o ură pe fiica ei de nu găsesc cuvinte să vă spun în ce iad se afla copila. Unde să se ducă, cui să se plângă, dacă mama ei dreaptă nu i-a luat apărarea?

Concubinul trăia bine și frumos între aceste două ființe. Chipurile făceau pereche cu mamă-sa, iar dacă nu era aceasta acasă se culca și cu fiica ei. Luminița îndura starea asta. S-ar fi dus la poliție să se plângă sau la școală i-ar fi spus dirigintei de clasă, dar cum să facă asta? Ar fi aflat colegii ei, ar fi arătat-o cu degetul și apoi nu vroia să-i cășuneze nici mamei neplăceri… Era atât de stresată de situație încât își pierduse gustul de viață. Mai că n-ar fi tras la casa unde locuia. Până seara târziu ședea la biblioteca școlii.

Mama e geloasă pe fiică

Își pregătea lecțiile pentru a doua zi și aștepta să se întoarcă maică-sa de la serviciu, abia atunci pornea spre casă. Firește că Eleonora spera s-o ajute fiica prin gospodărie, dar Luminița, de frică să n-o surprindă concubinul mamei singură în casă, ori se închidea în camera ei, ori hoinărea prin oraș până se însera de-a binelea. Certuri, ură, gelozie, mamă-sa nu avea ochi s-o vadă, simțea că bărbatul o preferă pe fiică-sa. Odată, mai în glumă, mai în serios, el i-a zis: „Ştii, m-aș însura cu Luminița, o aștept să împlinească 18 ani”.

Și Eleonora aștepta să împlinească fiică-sa 18 ani, să-și găsească un loc de muncă, o gazdă și să se despartă ele odată pentru totdeauna. Nu avea ochi s-o vadă, ar fi distrus-o cu mâinile ei. Ion, concubinul Eleonorei, era unicul bărbat care-i plăcea și l-a găsit după multe căutări și încercări. O aranja din toate punctele de vedere. Avea un loc de lucru bine plătit, era frumos, tânăr și cu perspective de a crește în cariera lui. Și uite că tocmai fiica ei îi stă în calea fericirii.

Lidia Bobână

Comentează